Myślenie przeciw konfliktom. Twórcze metody rozwiązywania sporów

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Conflicts. A better way to resolve them
- 2010-01-01
- 2010-01-01
- 978-83-246-2098-2
- Magda Witkowska
Historia ludzkości wybrukowana jest konfliktami. Kiedy przyjrzymy się im uważniej, dostrzeżemy, że zdecydowaną większość z nich rozwiązywano nieudolnie albo też jątrząca się rana została tylko niedbale zaklejona plastrem. Przez stulecia niewiele się pod tym względem zmieniło i obecne metody rozwiązywania konfliktów, zarówno tych codziennych, jak i globalnych, nadal są dość prymitywne, kosztowne, a często wręcz niebezpieczne.
Edward de Bono dokonuje radykalnej analizy licznych "błędów i wypaczeń" w myśleniu i działaniu, które wciąż kultywujemy -- wbrew zdrowemu rozsądkowi i inteligencji. Piętnuje nasze przestarzałe, szkodliwe schematy myślowe dotyczące sporów i wykazuje zawodność zwyczajowych mechanizmów ich rozwiązywania. Ostatecznie przedstawia też najskuteczniejsze narzędzie do rozstrzygania wszelkich sporów, praktyczny model myślenia o konflikcie, czyli model projektowania.
Zasady funkcjonowania umysłu i schematy myślowe.
Przyczyny powstawania różnic zdań i zatargów.
Kreatywność, projekt i rola trzeciej strony w sporze.
Szczegółowa analiza metody trwałego rozwiązywania konfliktów.
Kup Myślenie przeciw konfliktom. Twórcze metody rozwiązywania sporów w ulubionej księgarni
Oceny książki Myślenie przeciw konfliktom. Twórcze metody rozwiązywania sporów
20 użytkowników ma tytuł Myślenie przeciw konfliktom. Twórcze metody rozwiązywania sporów na półkach głównych- Chcę przeczytać 16
- Nauka 1
- SPR 1
- Rozwojowe 1
- Psychologia/Rozwój 1
- E-Book 1
- Umysl 1
- 2012 1
Tagi i tematy do książki Myślenie przeciw konfliktom. Twórcze metody rozwiązywania sporów
Cytaty z książki Myślenie przeciw konfliktom. Twórcze metody rozwiązywania sporów
Dodaj cytat z książki Myślenie przeciw konfliktom. Twórcze metody rozwiązywania sporów
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Myślenie przeciw konfliktom. Twórcze metody rozwiązywania sporów