Hooligans: historia angielskiej armii chuliganów

Okładka książki Hooligans: historia angielskiej armii chuliganów autora Andy Nicholls, Cass Pennant, 9788393342709
Okładka książki Hooligans: historia angielskiej armii chuliganów
Cass PennantAndy Nicholls Wydawnictwo: ASM International reportaż
reportaż
30 Years of Hurt: A History of England's Hooligan Army
2011-01-01
2011-01-01

Kup Hooligans: historia angielskiej armii chuliganów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Hooligans: historia angielskiej armii chuliganów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Hooligans: historia angielskiej armii chuliganów

Najlepsza chyba z przetłumaczonych na język polski książek o angielskich chuliganach. Reszta która traktuje o lidze angielskiej jest monotonna, a tu dochodzi element egzotyki. Jest przelot po całej Europie w tym Polsce tak więc dla każdego choć trochę zainteresowanego chuliganką, pozycja obowiązkowa!

Mam na koncie już kilka ciekawych lektur traktujących o wyspiarskim stylu kibicowania i jest to jedna z najciekawszych pozycji. Relacje naocznych świadków aktywnie biorących udział w opisywanych wydarzeniach są przedstawione z humorem mimo, że momentami nie jest do śmiechu nawet dla czytelnika.

Legendą obrosło słynne hasło "na zachodzie to sobie poradzili". Od lat można zauważyć, że to nieprawda, a restrykcyjna polityka Margaret Thatcher uspokoiła NIECO sytuację na samych trybunach, lecz nie wpłynęła choćby na zadymy pod stadionami oraz na ulicach miast. Było to widać także podczas tegorocznego finału Ligi Mistrzów z udziałem Liverpoolu. Angielscy fani chcieli wejść na mecz bez biletów lub z podrobionymi wejściówkami, co nie zdziwiło nikogo kto czytał "Hooligans: historię angielskiej armii chuliganów".

To bowiem opowieść nie tylko o legendarnych zadymach z udziałem angielskich kibiców jeżdżących za reprezentacją, ale także o pospolitych przestępstwach towarzyszących takim podróżom: w tym również kradzieżach biletów od popularnych "koników".

O wspomnianej Thatcher praktycznie nie ma nic, więc autor wraz z rozmówcami uznał najwyraźniej, że nie zmieniła ona niczego w zachowaniu angielskich fanów jeżdżących za kadrą. Możemy więc delektować się barwnymi (ale nie przegadanymi) opisami takich eskapad, autorstwa najbardziej znanych chuliganów z różnych grup kibicowskich z całej Anglii.

123 użytkowników ma tytuł Hooligans: historia angielskiej armii chuliganów na półkach głównych
31 użytkowników ma tytuł Hooligans: historia angielskiej armii chuliganów na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Hooligans: historia angielskiej armii chuliganów

Dodaj cytat z książki Hooligans: historia angielskiej armii chuliganów