Urodziłam się dziewczynką

Okładka książki Urodziłam się dziewczynką autora Subhadra Belbase, Tim Butcher, Xiaolu Guo, Joanne Harris, Kathy Lette, Deborah Moggach, Marie Phillips, Irvine Welsh, 9788377990773
Okładka książki Urodziłam się dziewczynką
Deborah MoggachIrvine Welsh Wydawnictwo: Świat Książki reportaż
reportaż
2012-01-18
2012-01-18
978-83-7799-077-3
Beata Turska

Kup Urodziłam się dziewczynką w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Urodziłam się dziewczynkąi

Płeć przeklęta

2153 52 51

Oceny książki Urodziłam się dziewczynką

OPINIE i DYSKUSJE o książce Urodziłam się dziewczynką

Książka to zbiór bardzo różniących się od siebie opowiadań. Pierwsze dwa mało mi się podobały, ale kolejne mną wstrząsnęły... Polecam

Ważny temat, a potraktowany po łebkach, nie wiem, może taka była koncepcja (choć bardziej myślę, że to miała być oszczędność),ale mi nie pasuje. Historie są krótkie, jakby urywki, niewiele się dowiadujemy. I bardzo bym chciał coś więcej napisać, ale naprawdę nie ma tu czego napisać - to jest tak krótka książka, że zajmie 2 godziny, nie tylko że treści jest mało, to jeszcze uważam, że nie mamy dość czasu by ją naprawdę "poczuć" - jeśli to miało poruszyć, to zupełnie nie wyszło. Szkoda, naprawdę bardzo.

Jeden drobiazg mnie nawet rozbawił:
cyt.: "Sklepy z komórkami wyrosły jak grzyby po deszczu – dwanaście lat temu nikt tu nie miał telefonu komórkowego; podczas tego pobytu mój telefon działa lepiej w najdalszych afrykańskich wioskach niż w większości południowych hrabstw w Anglii."
- rozbawił mnie ten niespotykany zbieg okoliczności - słuchałem tej książki właśnie dokładnie wracając z południowego hrabstwa Anglii i tak, to prawda w tej podróży, pierwszy raz od lat zdarzyło mi się mieć zero zasięgu na obu kartach, ja nie wiem jak ludzie tam żyją ;)

(przczytana/wysłuchana: 3.06.2023)
3/5 [6/10]

Na półkach: , , , , , , , , , ,

"Urodziłam się dziewczynką" to zbiór 7 krótkich opowiadań napisanych przez znanych pisarzy czy dziennikarzy. Autorzy odwiedzili siedem państw na różnych kontynentach, które łączy przede wszystkim bieda oraz traktowanie dziewczynek, czy kobiet bardzo przedmiotowo:
- Adjo z Togo była "żywym towarem"
- Bendu z Sierra Leone została okaleczona przez rebeliantów
- Ernestynie z Ghany zakochany w niej mężczyzna postanowił rozbić jej szczęśliwe małżeństwo, a jej 16-letnia córka zaszła w ciążę z dorosłym mężczyzną, który ją oszukał i porzucił
- Teresa z Brazylii miała piętnaście lat i dwie córeczki
- Renata z Dominikany sprzedawała swoje ciało, by utrzymać rodzinę
A wszystko to tylko dlatego, że urodziły się dziewczynkami....

Długo zbierałam się do przeczytania tej książki, musiałam nastawić się psychicznie, aby czytać o tym jak są traktowane dziewczynki w krajach afrykańskich, azjatyckich czy w Ameryce Południowej. Ale muszę przyznać, że chyba spodziewałam się jeszcze cięższych historii, coś bardziej w stylu Waris Dirie, a otrzymałam krótkie opowiadania, z których niektóre miałam wrażenie, że zostały zakończone nagle, bez puenty. Pomimo tego uważam że jest to pozycja warta przeczytania, aby się dowiedzieć co się dzieje w krajach, gdzie dziewczynki czy kobiety są dyskryminowane tylko dlatego, że nie urodziły się chłopcami.

- Adjo z Togo była "żywym towarem"
- Bendu z Sierra Leone została okaleczona przez rebeliantów
- Ernestynie z...

1167 użytkowników ma tytuł Urodziłam się dziewczynką na półkach głównych
222 użytkowników ma tytuł Urodziłam się dziewczynką na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Urodziłam się dziewczynką

Cytaty z książki Urodziłam się dziewczynką

Marie Phillips Urodziłam się dziewczynką Zobacz więcej
Marie Phillips Urodziłam się dziewczynką Zobacz więcej