Cena mojego życia

Okładka książki Cena mojego życia autora Okpara Tina, 9788377398371
Okładka książki Cena mojego życia
Okpara Tina Wydawnictwo: Hachette Polska Seria: Pisane przez życie biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Pisane przez życie
2012-05-09
2012-05-09
Ernest Kacperski

Kup Cena mojego życia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Cena mojego życia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cena mojego życia

Książka „Cena mojego życia” Okpary Tiny to jedna z tych historii, o których naprawdę trudno zapomnieć. Mimo że nie jest długa, pokazuje bardzo realne piekło, w którym wciąż żyje wiele kobiet na świecie. Czyta się ją szybko, ale emocje zostają na dużo dłużej.

To nie jest łatwy temat i myślę, że warto się na to przygotować, zanim sięgnie się po tę książkę. Autorka opisuje wszystko wprost i bez upiększeń, przez co historia staje się jeszcze bardziej poruszająca.

Polecam tę pozycję, bo niesie ważny przekaz, ale zdecydowanie jest to lektura dla osób gotowych zmierzyć się z trudną prawdą.

Na półkach: , , , , ,

Tina Okpara, czyli kobieta, która przetrwała piekło, piekło, które zafundowali jej ludzie mający zapewnić jej bezpieczeństwo, stabilizację oraz wykształcenie. ,,Cena mojego życia" to bardzo brutalna biografia ukazująca kulisy współczesnego niewolnictwa pod płaszczykiem zapewnienia opieki afrykański dzieciom. Książka zdecydowanie dla ludzi o mocnych nerwach, w końcu mamy tu opisy przemocy na dziecku a później na nastolatce i nie każdy powinien zapoznawać się z takimi książkami, mimo że są one niesamowicie potrzebne.

Książka otwiera oczy i otrzeźwia. Opowiada o zamieszkałej we Francji Nigeryjce, która miała świadczyć tam usługi sprzątaczki. Była jednak gwałcona, poniżana fizycznie i psychicznie. Książka mimo iż jest krótka, to naprawdę wewnętrznie mnie uderzyła.

1026 użytkowników ma tytuł Cena mojego życia na półkach głównych
143 użytkowników ma tytuł Cena mojego życia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Cena mojego życia

Dziesięcioletnia rozwódka Ali Nadżud
Dziesięcioletnia rozwódka
Ali Nadżud
Wstrząsająca historia kilkuletniej dziewczynki którą wbrew swojej woli wydano za mąż za dorosłego mężczyznę. Nadżud wychowuje się na małej wsi w Jemenie. Wraz z rodzicami i rodzeństwem mieszkają w małym domku, hodują zwierzęta i sami produkują przetwory które potem jedzą. Jednak pewnego dnia wszystko zmienia się. Konflikt z pozostałymi mieszkańcami narasta przez co cała rodzina jest zmuszona zostawić swój dobytek i przenieść żyć gdzie indziej. Dalsze perypetie rodziny również nie są kolorowe. Ojciec traci i tak kiepsko płatną pracę, najstarsza siostra wraz z mężem młodszej siostry zostają zatrzymani przez policje, a Nadżud z dnia na dzień zostaje wydana za mąż. Jej kolejne dni są przepełnione strachem i bólem. Mąż pomimo obietnicy zachowania wstrzemięźliwości do czasu aż Nadżud osiągnie odpowiedni wiek nie dotrzymuje danego słowa. I tak pierwsza noc w domu teściowej mija na strachu i bólu dziecka, które jest niegotowe i nieświadome tego co do końca się dzieje poza bólem, krzywdą i pamiętną plamą krwi. Tak samo wyglądają kolejne dni do których dochodzi również przemoc ze strony "męża" jak i teściowej. Nadżud w końcu nie wytrzymuje. Pewnego dnia gdy w końcu udało jej się odwiedzić rodziców ucieka. Dociera do budynku sądu i chce rozmawiać z sędzią. Ten po wysłuchaniu jej jest wstrząśnięty i za wszelką cenę chce jej pomóc. Cały świat obiega informacja o tym, że dziesięciolatka dostała rozwód. Na ulicach obce kobiety jej gratulują, a Nadżud w końcu może być dzieckiem. Książkę ze względu na na jej rozmiar i format czyta się szybko. Historia Nadżud jest mimo wszystko wciągająca pomimo tego, że jest przerażająca.
Pami - awatar Pami
Pokochaj mnie mamo Cassie Harte
Pokochaj mnie mamo
Cassie Harte
Cassie Harte "Pokochaj mnie mamo" Hachette Polska Roz 3 W domu musiałam wykonywać wszystkie najcieższe prace.Tom od czasu do czasu wycierał tylko naczynia po kolacji,a ja szorowałam suszarkę do naczyń ostrą szczotką i mydłem karbolowyn,obcierając przy tym sobie ręce,czyściłam schody pastą Cardinal,uważając,aby nie pobrudzić wykładziny,i wykręcałam pranie ja olbrzymiej wyżymarce,która była większa ode mnie.To było ponad moje siły,ale nie skarżyłam się,bo gdybym napomknęłan o niesprawiedliwym podziale obowiązków,zostałabym ukarana. .... Matka głównej bohaterki obarcza ją za wszystko co w życiu złe.Kiedy przychodzą goście udaje dobrą mamę a jak nikogo nie ma to nią poniewiera.Jej mąż nie jest w stanie jej się postawić gdyż Cassie to nie jego biologiczna córka.Matka wysyła małą Cassie z wujkiem Bilem na miasto a ten wmawia jej że tylko On ją kocha.Pewnego dnia zaczyna dziewczynkę całować i dotykać w miejsca intymne,Cassie mówi o tym matce lecz ta jej nie wierzy i dalej wysyła na spotkanie z oprawcą. Jak Cassie sobie poradzi? Czy będzie w stanie pokochać kogoś szczerze? Jak jej przeszłość wpłynie na Nią? Odpwiedzi znajdziecie w tej książce która jest pisana na faktach autentycznych. Moja ocena 5/5 Autorka i bohaterka tej książki pokazała tak naprawdę co czują dzieci kiedy ich się odrzuca,nie wierzy im się.Dlaczego nikt nie reaguje jak widzi że coś złego dzieje się z dzieckiem?Czy zawsze musi dojść do tragedii aby ktoś się zainteresował? Czytałam książkę i płakałam czułam ten ból i strach co Cassie.Moi drodzy nie zamykajmy oczu jeżeli komuś dzieje się krzywda .Reagujmy na smutek dziecka.Pamiętajcie wszystko ma swoje konsekwencje w późniejszym życiu.Uważam,że każdy z Nas chciałby aby Jego dzieciom nie działa się krzywda.Zwracajmy uwagę.
Martazaczytana - awatar Martazaczytana
oceniła na102 lata temu
Ukarana Vanessa Steel
Ukarana
Vanessa Steel
„Jaką zbrodnię popełniłam? Dlaczego karała mnie bez końca, systematycznie, ze złością i okrucieństwem, począwszy od moich narodzin?” Vanessa nigdy nie zaznała ani miłości, ani namiastki dobroci ze strony swojej matki. Już od dzieciństwa walczyła o to, aby jej piękna, czarująca mama raczyła obdarzyć ją choćby najmniejszym uczuciem. Dzieciństwo Vanessy to jeden wielki koszmar – codzienne bicie, wyzwiska, molestowanie tortury fizyczne i psychiczne, a nade wszystko brak miłości ze strony bliskiej osoby. Dziewczynka wierzyła w to co jej wmówiono – że jest brzydkim, grubym i nic niewartym bachorem, który niszczy wszystkim życie. Desperacko pragnęła być kochaną, ale jedyne czego doświadczała to ból, nieakceptacji i poczucie odrzucenia. Koszmar dziewczynki trwa latami. Nikt nie ma dosyć odwagi, aby pomóc cierpiącemu dziecku; nikt nie chce wtrącać się w nieswoje sprawy. Vanessa jest samotna – odizolowana od kochającego brata, nierozumiana przez tatę, odrzucona przez rówieśników, z którymi nie potrafi się porozumieć. Jej jedynymi przyjaciółmi są duchy, które pozwalają jej przetrwać kolejne dni. Ale i one nie potrafią uchronić dziewczynki przed gniewem matki i jej nowymi, okrutnymi pomysłami. Ta historia przedstawia żebranie małej dziewczynki o miłość matki. W niektórych fragmentach ciężko nie powstrzymać rodzącego się gniewu i przerażenia. Vanessa nieraz mogła zginąć z rąk nieokrzesanej kobiety, a mimo to stale szukała jej akceptacji i miłości. Te zdanie idealnie podsumowuje całą opowieść: „ Kochałam ją, ale rozumiem teraz, że ona nigdy nie wiedziała, co znaczy miłość.”
Patrycja - awatar Patrycja
oceniła na75 lat temu

Cytaty z książki Cena mojego życia

Okpara Tina Cena mojego życia Zobacz więcej
Okpara Tina Cena mojego życia Zobacz więcej