Sprzedana Liga: Szmal, Gangsterzy i Futbol

- reportaż
- 1993-01-01
- 1993-01-01
Książa autorstwa Janusza Atlasa, który przedstawia podejrzane wydarzenia, które miały miejsca w polskim futbolu w połowie lat 90., czyli m.in. o tym, jak PZPN zabrał tytuł warszawskiej Legii i przyznał go Lechowi Poznań w 1993 r.
Kup Sprzedana Liga: Szmal, Gangsterzy i Futbol w ulubionej księgarni
Oceny książki Sprzedana Liga: Szmal, Gangsterzy i Futbol
33 użytkowników ma tytuł Sprzedana Liga: Szmal, Gangsterzy i Futbol na półkach głównych- Przeczytane 26
- Piłka nożna 3
- 2020 1
- Przeczytane 2019 1
- Chcę kupić 1
- Reportaż 1
- Przeczytane przed 2015 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sprzedana Liga: Szmal, Gangsterzy i Futbol
Kiedy przed laty czytywałem tygodnik „Piłka Nożna” (tak na poważnie „od deski od deski”) to wśród grona pisujących tam dziennikarzy wyróżniały się „Atlasowe” artykuły. Cięte, celne, nierzadko kontrowersyjne, ale nie było to nużące czytanie. W wymiarze książkowym Pan Janusz wypadał znacznie mniej przekonująco („Atlasy” maści wszelakiej to nie był typ literatury jaki preferowałem w tamtym czasie).
„Sprzedana liga” ma niewątpliwie podtekst sensacji, bo końcówkę sezonu ligowego 1992/93 pamięta (lub słyszał o niej) chyba każdy kibic w Polsce. Po latach wychodzi na to, że było coś na rzeczy, ale bardziej przerażające jest, że jak wynika z innych książek, ze wspomnień zawodników i trenerów tzw. motywowanie drużyn przeciwnych oraz „niedziele cudów” zdarzały się dużo wcześniej. Apogeum przyszło w XXI wieku, kiedy dochodziło do ustawienia wyników już nie pojedynczych meczów, lecz serii spotkań. Dziś ta książka to ledwie ciekawostka, zapowiedź bulwarowego stylu pisania oraz narastającego problemu korupcji w piłce nożnej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO tej aferze słyszałem, ale nigdy nie zgłębiałem informacji na jej temat. Ta książka wprowadza w klimat lat 90., opisuje szczegółowo całą "niedzielę cudów" i pokazuje bałagan w PZPN. Warto przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę bajkopisarstwa i wiele sprzecznych faktów, chciał autor zaistnieć, ale do końca mu się nie udało.