Baśnie

- Eventyr og historier
- 2010-01-01
- 2010-01-01
- Stefania Beylin, Helena Gordziej, Katarzyna Prętnicka
Wybór 41 najpiękniejszych baśni Andersena wspaniale ilustrowanych rysunkami i 23 barwnymi ilustracjami Jana Marcina Szancera, baśni wzruszających czy nawet głęboko poruszających, jak też wesołych, krotochwilnych. Są wśród nich te najbardziej znane, m.in.: "Calineczka", "Mała syrena", "Królowa Śniegu", "Dziewczynka z zapałkami", "Słowik", "Latający kufer", "Dzielny ołowiany żołnierz" czy "Brzydkie kaczątko", jak i nieco mniej może znane, ale równie wspaniałe, np.: "Stokrotka", "Dzikie łabędzie", "Bzowa babuleńka" czy "Choinka".
Kup Baśnie w ulubionej księgarni
- Dla dzieci 55
- Domowa biblioteczka 46

OPINIE i DYSKUSJE o książce Baśnie
audiobook (45 baśni)
Mimo świadomości, jak straszne są niektóre z tych baśni, uważam, że mogą, czy nawet i powinni czytać je i dorośli i dzieci, i to w wersji nieokrojonej. Andersen uczy wrażliwości na krzywdę i wobec ludzi i wobec zwierząt. I nie tylko opisuje cierpienie. Pokazuje, że warto znać swoją wartość, mieć zdrową, dobrą ambicję, nie poddawać się przeciwnościom losu i walczyć. Warto też cieszyć się także tym, co się ma, bez zawiści i zazdrości, jak np. choinka z lasu zazdroszcząca wyciętej na Boże Narodzenie choince, przystrojonej ozdobami i niewiedzącej, że mimo przystrojenia po paru dniach zostanie wyrzucona na śmietnik. Brzydkie kaczątko z kolei zrobiło wszystko by przetrwać i ostatecznie okazało się przepięknym łabędziem, które to łabędzie zawsze kochało i podziwiało.
całość
audiobook (45 baśni)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo świadomości, jak straszne są niektóre z tych baśni, uważam, że mogą, czy nawet i powinni czytać je i dorośli i dzieci, i to w wersji nieokrojonej. Andersen uczy wrażliwości na krzywdę i wobec ludzi i wobec zwierząt. I nie tylko opisuje cierpienie. Pokazuje, że warto znać swoją wartość, mieć zdrową, dobrą ambicję, nie poddawać się przeciwnościom...
„Baśnie Andersena” to zbiór niezwykle poruszających, mądrych i często zaskakująco przejmujących opowieści. To nie są tylko lekkie bajki — to historie z głębokim przesłaniem, emocjami i piękną symboliką, które trafiają zarówno do dzieci, jak i dorosłych. W swojej kategorii daję im 10/10, bo to klasyka absolutna, która nigdy się nie starzeje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toobowiązkowa pozycja na półce w każdym domu
czytane w dzieciństwie ,a teraz czytane dziecku
jest to wyjątkowa pozycja i nie tracąca na wartości
obowiązkowa pozycja na półce w każdym domu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toczytane w dzieciństwie ,a teraz czytane dziecku
jest to wyjątkowa pozycja i nie tracąca na wartości
Baśnie są zwierciadłem kolektywnej duszy. Ujawniają i konfrontują nas z głęboko zakorzenionymi archetypami, porządkują procesy zachodzące w zbiorowej nieświadomości, aby ostatecznie pomóc w przemianie psychicznej jednostki w niezwykle subtelny i wyrafinowany sposób. Owa sugestywna funkcja sprawia, że baśnie są internalizowane przez ludzi w każdym wieku, choć największą moc wpływu mają na najmłodszych, których wyobraźnia i kreatywność są niemal nieograniczone. Z tego powodu warto sięgać po baśnie, a już zwłaszcza baśnie Andersena, które mając niemal dwieście lat, nie tracą na aktualności, a sam autor słusznie bywa nazywany poetą ludzkiej nieświadomości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowrót do czasów dzieciństwa. Moją ulubioną jest bajka o 12 braciach. Chętnie do niej wróciłam, choć zakończenie całkowicie mnie zaskoczyło. Pamiętałam to inaczej. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobre wydanie. Baśnie Andersena w tłumaczeniu z duńskiego, cenne informacje o utworach, wcześniejszych polskich wydaniach, chronologia życia pisarza. Dzięki temu wydaniu lepiej poznajemy pana Andersena. Nietłumaczone wcześniej baśnie literackie: Błękitne góry, Driada, Elementarz, Hans i Greta, Psyche, Spytaj przekupkę!,
Tańcz, laleczko, dana, dana!, Zatopiony klasztor,
Dwa obrazki z Kopenhagi. Bardzo godne polecenia, z biblioteki, bo do kupienia to już raczej niemożliwe.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTańcz, laleczko, dana, dana!, Zatopiony...
" Kto czyta książki, żyje podwójnie "
Umberto Eco
Autora nie muszę rekomendować.
Wydaje mi się, że to najbardziej znany bajkopisarz świata.
Jego twórczość miała ogromny wpływ na rozwój literatury dziecięcej.
Była inspiracją dla innych pisarzy.
Czy to nie dziwne, że baśni, które przyniosły mu sławę i miejsce w Panteonie pisarzy, na początku nie traktował poważnie, raczej jako dodatek do innej twórczości.
Pierwsze wydał w 1835 r. i zachęcony powodzeniem wydawał kolejne aż do 1872 r.
Treści jego baśni to uniwersalne, ponadczasowe przesłania, głęboko filozoficzne z realiami życia codziennego.
Pisane prostym łatwo zrozumiałym językiem, skłaniają do refleksji.
RODZICU, baśnie choć pisane dla dzieci, poruszają tematy istotne dla dorosłych: miłość, przyjaźń, odwaga, tolerancja.
Na pewno jesteś odważna/y.
Na co czekasz ?
Dziecko czeka !!!!
Truizmem będzie napisanie, że jeśli dziecka nie nauczy się miłości do książek, to potem trudno wymagać, żeby je czytało.
O korzyściach i negatywnych skutkach, nie chce mi się pisać.
Rodzice ZADBAJCIE O SWOJE DZIECI !!!
" Kto czyta książki, żyje podwójnie "
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUmberto Eco
Autora nie muszę rekomendować.
Wydaje mi się, że to najbardziej znany bajkopisarz świata.
Jego twórczość miała ogromny wpływ na rozwój literatury dziecięcej.
Była inspiracją dla innych pisarzy.
Bajki duńskiego autora teoretycznie dla dzieci. Ale w gruncie rzeczy duża część spośród nich przekazuje pewne prawdy dorosłym, np. Nowe szaty c1esarza pokazują różnice pomiędzy światem dzieci, opartym na relacjonowaniu tego, co się widzi a światem dorosłych, gdzie to już nie jest takie oczywiste ;-). I to w gruncie rzeczy było celem autora. Wszak wiedział, że wielu rodziców będzie czytać je nagłos swoim potomkom. Wiele spośród nich funkcjonuje odrębnie, dzięki ekranizacjom – animowanymi fabularnym, jak np. Brzydkie kaczątko, Kalosze szczęścia, Dziewczynka z zapałkami czy Królowa śniegu, mała syrenka czy Księżniczka na ziarnku grochu. Inne są mniej znane,co nie znaczy że nie warte zapoznania się z nimi.
W porównaniu z historiami braci Grimm Andersen był bardzo łagodny, nie serwując potworów zjadających ludzi i temu podobnych dziecięcych „horrorów” rodem ze szwarcpedagogiki. Andersen okazał się raczej pierwowzorem nowoczesnych skandynawskich metod wychowania. Także zwierzęta mogą „odetchnąć” w jego baśniach. No i koniecznie trzeba mieć egzemplarz z ilustracjami J.M.Szancera.
Baśnie, które na trwale zadomowiły się w społecznej świadomości i to wystarczy za wszelki komentarz.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlasyka, którą każdy pewnie ma w domu i każde dziecko bajki te zna. Moje dzieci mogą ich słuchać na okrągło, polecamy!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWygrałam konkurs o Panu Andersenie swego czasu, bo pochłonęłam w całości
Wygrałam konkurs o Panu Andersenie swego czasu, bo pochłonęłam w całości