Człowiek z Petersburga

- The man from St Petersburg
- 1991-01-01
- 1991-01-01
- Andrzej Szulc
Rok 1914. Nad Europą wisi groźba wojny. Anglia, czując zagrożenie rosnącej potęgi militarnej Niemiec, dąży do zawarcia tajnego paktu wojskowego z Rosją. Ale przeciw zawarciu porozumienia są rosyjscy anarchiści przebywający na wygnaniu w Szwajcarii. Wiedzą, że zabicie specjalnego wysłannika cara spowoduje zerwanie negocjacji. ALe kto się podejmie jednym strzałem zapisać w historię świata? Jak wykonać to niebezpieczne zadanie pod samym bokiem londyńskiej policji?
Kup Człowiek z Petersburga w ulubionej księgarni
Oceny książki Człowiek z Petersburga
2389 użytkowników ma tytuł Człowiek z Petersburga na półkach głównych- Przeczytane 1 712
- Ken Follett 16
- 2013 13
- 2018 10
Tagi i tematy do książki Człowiek z Petersburga
Cytaty z książki Człowiek z Petersburga
Nie wystarczy poznać przyczyn zła, powiedziała sobie, trzeba starać się z nim walczyć...
Masz twarz prawdziwego księcia...
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Człowiek z Petersburga
Być może historia i bohaterowie są przewidywalni, najważniejszego wątku fabularnego można było domyśleć się po jakiś 100 stronach, ale mimo wszystko wyciągnęła mnie. Motywy podobne co w innych książkach Folleta, ale dalej dobrze działają. Tak samo bohaterowie, nie można im zarzucić, że są płascy, ich zachowania są zrozumiałe i wynikają z ich przeszłości. Mimo że koniec można było dość łatwo przewidzieć, książka trzymała w napięciu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wciągnęła mnie.
Nie wciągnęła mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toThriller szpiegowski, którego akcja toczy się tuż przed wybuchem I WŚ. Follet doskonale wplata losy swoich bohaterów w bieg historii i ma to miejsce w tej powieści. Rosyjski anarchista przybywa do Anglii, aby zakłócić negocjacje między Wielką Brytanią a Rosją. Kapitalnie przedstawiona jest sytuacja polityczna tamtych czasów, niezły wątek sufrażystek oraz spotykamy Winstona Churchila, który rozpoczyna swoją karierę polityczną.
Thriller szpiegowski, którego akcja toczy się tuż przed wybuchem I WŚ. Follet doskonale wplata losy swoich bohaterów w bieg historii i ma to miejsce w tej powieści. Rosyjski anarchista przybywa do Anglii, aby zakłócić negocjacje między Wielką Brytanią a Rosją. Kapitalnie przedstawiona jest sytuacja polityczna tamtych czasów, niezły wątek sufrażystek oraz spotykamy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo tylko z pozoru thriller o anarchiście, który usiłuje dokonać mordu politycznego. W głębszej warstwie to bardzo romantyczna i sentymentalna powieść o zmianach obyczajowych, wychowaniu dzieci i trudnych wyborach życiowych. Najlepsza powieść Folletta jaką czytałem. Dużo emocji i wzruszeń
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTego typu literatury staram się nie czytać, mało co wnoszą, ale... właśnie to "ale ".
Nie można przestać ich czytać.
Jeszcze jeden rozdział i jeszcze jeden, a potem to już nie ma sensu iść spać.
Znowu noc zarwana.
Czyta się świetnie.
POLECAM !!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie można przestać ich czytać.
Jeszcze jeden rozdział i jeszcze jeden, a potem to już nie ma sensu iść spać.
Znowu noc zarwana.
Czyta się świetnie.
POLECAM !!!
Po kilku pierwszych stronach obawiałam się, że książka będzie nudna, jednak przeczekałam i mnie wciągnęło.
Pogmatwana historia rodzinna z sytuacją polityczną w tle.
Nie jest to szczególnie ambitna lektura, ale bardzo przyjemnie się czytało.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPogmatwana historia rodzinna z sytuacją polityczną w tle.
Nie jest to szczególnie ambitna lektura, ale bardzo przyjemnie się czytało.
„Człowiek z Petersburga” to klasyczna lektura poświęcona historycznej roli, jaką odegrali politycy między Wielką Brytanią a Rosją przed wybuchem I wojny światowej.
Autor Ken Follett wie, jak wciągnąć czytelnika w fabułę, tekst jest płynny i żywo przenosi w nastrój i zwyczaje tamtych czasów! Doskonale opisuje rzeczywistość i fikcję.
Książka ta, stanowiąca piękne połączenie historii miłosnej, dramatu z historią roku 1914, daje wgląd w proces myślowy tamtych czasów i wszystko w odpowiednich proporcjach.
„Człowiek z Sankt Petersburga” to książka, która od momentu przeczytania tytułu pozostawia nas w ciągłym napięciu.
Poza tym autor jest mistrzem klasycznego thrillera historyczno – szpiegowskiego ze względu na wnikliwą znajomość epoki i doskonałą wręcz umiejętność przekazania jej realiów.
Polecam każdemu, kogo interesuje rok 1914 z perspektywy nie do końca zwyczajnych ludzi, historia zakazanej miłości oraz arystokratki, która, odkrywając prawdę o świecie, odkrywa również prawdę o sobie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMa dobrą narrację, doskonały rozwój postaci i dobry portret międzynarodowych negocjacji i świata w czasie, w którym toczy się akcja.
Autor Ken Follett wie, jak wciągnąć czytelnika w fabułę, tekst jest płynny i...
Jak to u Folleta zgrabnie napisana, ale tym razem prościutka historyjka, taka na weekend w lato.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra pozycja, potwierdzającą kunszt autora. Ciekawy kontrast pomiędzy konserwatywnym hrabią a socjalistycznym rewolucjonistą z dodatkowym wątkiem sufrażystek. Na plus mała ilość bohaterów.
P.s. jako Waldena wyobrażalam sobie hrabiego z Downtown Abbey 😉
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toP.s. jako Waldena wyobrażalam sobie hrabiego z Downtown Abbey 😉
Nie wiem, jak to robi, ale Follett swoimi książkami za każdym razem trafia w moje serce - niezależnie od tematyki, jakiej się w nich podejmuje. Mam na swojej półce wszystkie jego książki, część w kilku wydaniach. Może to z sentymentu, bo czytam go od dziecka, a może po prostu dlatego, że jest tak diablo dobrym gawędziarzem i potrafi zarazić czytelnika do miłością do historii.