Ulotny urok kawy

2012-02-24
2012-02-24
978-83-7659-396-8
Dorota Dziewońska

Kup Ulotny urok kawy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ulotny urok kawy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ulotny urok kawy

Trochę mi się dłużyło jej przeczytanie,ale się udało. Polecam dla wytrwałych

Trochę mi się dłużyło jej przeczytanie,ale się udało. Polecam dla wytrwałych

Książka-pułapka. Okładka zachęca, choć biust kobiety ze zdjęcia ma jakiś dziwaczny kształt. Ale bardziej zachęcił mnie tytuł. Słowo "kawa", i wszelkie tłumaczenia tego słowa (np. kahve po turecku, café po francusku, gehve po persku, kofi w języku bemba w Zambii czy ikhofi po zulusku),ma coś wspólnego z magią. Przede wszystkim magią zapachu, bo nie ma piękniejszego zapachu od kawowego. Jeśli chodzi o smak, to już tak cudownie nie jest, bo jestem tzw. rozpuszczalnikiem (pijam tylko kawę rozpuszczalną, z Cremoną, 1 słodzikiem i odrobiną mleka),ale i tak kawa rządzi! A tu do tego miał być jeszcze "ulotny urok" i babka z cycami na wierzchu na okładce! Nic, tylko czytać. Tak więc zacząłem czytać.
Książka do połowy jest niezła. Podchody głównego bohatera do tego żeby zaliczyć córkę bogatego biznesmena są dość interesujące, nawet jeśli działo się to 150 lat temu (czy jakoś tak). Na pewno sporym plusem są opisy miejsc rozpusty - Robert Wallis musiał tam bywać, bo przecież Emily nie uchyliła mu wrót magicznego sezamu, a krew w młodym organizmie buzowała - szkoda, że są to opisy tak krótkie. No ale są.
I tak akcja leci dość wartko i w miarę ciekawie aż do wyjazdu Wallisa do Afryki. Tu zaczyna się łajno. Listy, jakie wysyła główny bohater do Emily oraz do innych osób są żenujące. Tzn. kiedyś na pewno się tak pisało, opisując Afrykanów i Arabów jak zwierzęta. Ale Capella napisał "Ulotny urok kawy" 15 lat temu i naprawdę mógł sobie zaoszczędzić tego rasistowskiego języka. Mógł to ugładzić. Nie ugładził. A skoro on nie ugładził, to ja nie muszę tego czytać. Proste.
Pamiętajmy, że polityczna poprawność nie jest idealnym rozwiązaniem, ale do tej pory nikt nie wymyślił niczego lepszego. Szkoda, że tej zasady nie zastosował w swoim "dziełku" Anthony Capella.
Rasizm omijam szerokim łukiem, nie mam tu żadnej litości. To tak jakby się roztkliwiać nad tym, co dobrego zrobił dla ludzi JPII pamiętając przecież, że krył pedofilów, a w początkach epidemii AIDS na świecie nie zgodził się na używanie przez katolików prezerwatywy.
Myślę, że 1/10 to i tak za wysoka nota jak na taki szajs.

Bardzo dobra powieść obyczajowa z walką o emancypację kobiet w tle. Dodatkowe smaczki to opis powstawania (i upadku) pierwszych monopoli kawowych.

319 użytkowników ma tytuł Ulotny urok kawy na półkach głównych
69 użytkowników ma tytuł Ulotny urok kawy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ulotny urok kawy

Cytaty z książki Ulotny urok kawy

Anthony Capella Ulotny urok kawy Zobacz więcej
Anthony Capella Ulotny urok kawy Zobacz więcej