Alicja i Ciemny Las

- Alicja (tom 1-2)
- Po zmroku
- 2008-01-01
- 2008-01-01
Kiedyś, dawno temu Aleks poznał Alicję, a ta odmieniła jego życie. Teraz przyjdzie mu spłacić zaciągnięty dług. Być może nawet własnym życiem. Aleks wyrusza więc do swojej Krainy Czarów – Ciemnego Lasu. Żeby jeszcze tylko wiedział, czym on właściwie jest…
Kup Alicja i Ciemny Las w ulubionej księgarni
Oceny książki Alicja i Ciemny Las
7860 użytkowników ma tytuł Alicja i Ciemny Las na półkach głównych- Przeczytane 5 731
- Chcę przeczytać 2 093
- Fantastyka 156
- Fantasy 42
- 2014 41
- 2012 29

OPINIE i DYSKUSJE o książce Alicja i Ciemny Las
Całkowita schizofrenia. Pierwszy tom - książka na 7-8, drugi tom zjeżdża na 2. Co tu się odwaliło? Co siedziało w głowie autora,żeby tak koncertowo zawalić tak dobry początek?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłównym bohaterem jest Aleks, niespełna czterdziestoletni mężczyzna, który porzucił dziennikarstwo na rzecz pisania scenariuszy. Przez dwa lata poprawia swój scenariusz, korzystając z porad wydawców i recenzentów, a wiąże koniec z końcem dzięki dorywczym zajęciom od byłej szefowej. Ze względu na słabe zarobki wynajmuje miniaturową kawalerkę w kamienicy, w mało prestiżowej dzielnicy miasta. Pewnego dnia poznaje czternastoletnia Alicję, która wybiła mu szybę i która sprytnie wkracza w jego życie. Dzięki znajomości z tą dziewczyną wpada w spirale pozytywnych zdarzeń w jego życiu m. in. uwalnia się od niebezpiecznego sąsiada, umówienia się z kobietą o której długo marzył czy sprzedania scenariusza. Ale także dostrzega pewne nietypowe zjawiska takie nieoczekiwane zbiegi okoliczności mające związek z Alicją.
Książka pisana w mrocznym klimacie, przedstawia skrywane emocje a w szczególności samotność ale i zarazem pokazuje, że można odnaleźć pokrewna duszę w drugim człowieku pomimo dzielących różnic np. wieku.
Głównym bohaterem jest Aleks, niespełna czterdziestoletni mężczyzna, który porzucił dziennikarstwo na rzecz pisania scenariuszy. Przez dwa lata poprawia swój scenariusz, korzystając z porad wydawców i recenzentów, a wiąże koniec z końcem dzięki dorywczym zajęciom od byłej szefowej. Ze względu na słabe zarobki wynajmuje miniaturową kawalerkę w kamienicy, w mało prestiżowej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zapowiadała się całkiem dobrze.....niestety jak to bardzo często bywa gorzej jest z wykonaniem. Wulgarność, bylejakość i kiczowate zakończenie. Szkoda czasu na takie czytadła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardziej niż lekko rąbnięta książka. Nietypowo dla autora mniej przez czystą brutalność i mrok świata przedstawionego a bardziej przez paranormalne klimaty i bardzo dziwne i niepokojące relacje między bohaterami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnam twórczość autora, to nie było to do czego mnie przyzwyczaił. Niemniej jednak humor w książce jest przedni nie raz wypuściłam powietrze nosem 😅
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Alicja” to wizjonerskie, psychologiczne fantasy dla osób, które lubią opowieści pełne symboliki i głębi, chociaż wymagają cierpliwości. Daję 6.5/10 za oryginalny styl, sugestywną atmosferę i pomysł – choć nie każdemu przypadnie do gustu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytana lata temu, jeszcze jako 2 osobne książki. Wciąż bliska. Choć najbardziej "ciemny Las" zapadł do serduszka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna:) interesujaca.Cos nowego
Fajna:) interesujaca.Cos nowego
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNic porywającego. Bohater prawie o każdej kobiecie wymienionej w książce myśli w sposób seksualny.(?)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"-Nie Alicji. Jeśli źle życzymy człowiekowi, któremu kiedyś ofiarowaliśmy miłość, to tak jakbyśmy opluwali samego siebie. Jeśli nie mamy szacunku dla drugiej osoby, miejmy chociaż szacunek dla kogoś, kim byliśmy wtedy ... "
Moje pierwsze zetknięcie z Jackiem Piekarą, książka pochłonęła mnie zupełnie. Jego styl, zabawne wątki i cytaty jak ten powyżej dający dużo do myślenia ... dla mnie arcydzieło.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoje pierwsze zetknięcie z Jackiem Piekarą, książka pochłonęła mnie zupełnie. Jego styl, zabawne wątki i cytaty jak ten powyżej dający dużo do myślenia...