The Invincible Iron Man: Extremis

Okładka książki The Invincible Iron Man: Extremis autora Warren Ellis, Adi Granov, 0785122583
Okładka książki The Invincible Iron Man: Extremis
Warren EllisAdi Granov Wydawnictwo: Marvel Comics Cykl: Wielka Kolekcja Komiksów Marvela (tom 3) komiksy
komiksy
Wielka Kolekcja Komiksów Marvela (tom 3)
2007-01-31
2007-01-31
angielski
07851-2258-3

Kup The Invincible Iron Man: Extremis w ulubionej księgarnii

Oceny książki The Invincible Iron Man: Extremis

OPINIE i DYSKUSJE o książce The Invincible Iron Man: Extremis

Dobrze narysowany. Pamiętam, że duże wrażenie zrobiły na mnie rysowane obrażenia. Fabularnie jest jednak średnio. Taka lekko nudnawa nawalanka.

Komiks "Iron Man: Extremis" autorstwa Warrena Ellisa i Adiego Granova to powiew nowoczesności i świeżego spojrzenia na przygody Iron Mana. Ellis, znany ze swoich innowacyjnych pomysłów, i talentowany rysownik Granov tworzą dynamiczną historię, która wprowadza bohatera w erę XXI wieku.

W "Extremis" Warren Ellis eksploruje temat zaawansowanej technologii i jej wpływu na społeczeństwo. Tworzy intrygujący wątek dotyczący niebezpiecznego Extremis, tajemniczego programu, który może zmienić bieg historii. Autor zadaje ważne pytania o granice etyki i odpowiedzialności w stosunku do rozwijającej się technologii, co stawia Tony'ego Starka, czyli Iron Mana, w trudnej sytuacji.

Adi Granov w swojej sztuce wprowadza nowoczesny i futurystyczny styl, który doskonale oddaje atmosferę historii. Jego szczegółowe ilustracje i dynamiczne kompozycje przyciągają wzrok i doskonale oddają moc i elegancję Iron Mana.

"Extremis" to komiks, który nie tylko dostarcza akcji i efektownych scen walki, ale także zagłębia się w psychologiczne aspekty postaci Tony'ego Starka. Ellis eksploruje jego wewnętrzne demony i konflikty moralne, czyniąc go bardziej złożonym i ludzkim bohaterem.

Jednak pomimo innowacyjnych pomysłów i interesującej fabuły, "Iron Man: Extremis" nie jest pozbawiony pewnych niedociągnięć. Niektóre elementy historii mogą być przewidywalne, a tempo narracji nie zawsze jest równomierne. W dodatku, choć komiks wprowadza nowoczesne elementy, niekiedy brakuje mu pełnej eksploatacji potencjału technologicznych aspektów.

Warren Ellis to uznany scenarzysta komiksowy, który słynie z odważnych i oryginalnych pomysłów. Pracował przy wielu znanych tytułach, a jego styl pisania jest rozpoznawalny dzięki mocnym dialogom i głębi postaci. Adi Granov to utalentowany artysta, który zdobył uznanie dzięki swojemu precyzyjnemu rysunkowi i zdolności do oddawania detali.

Podsumowując, "Iron Man: Extremis" to komiks, który wnosząc świeże spojrzenie na przygody Iron Mana, oferuje zarówno widowiskowe sceny akcji, jak i refleksję nad społecznymi konsekwencjami rozwijającej się technologii. Pomimo pewnych niedoskonałości, jest to wartościowa lektura dla fanów Iron Mana i miłośników komiksów. Ocena 7/10.

7/10 – BARDZO DOBRY

FABUŁA - 6/10
Scenariusz: Warren Ellis

Z laboratorium firmy FuturePharm ginie dawka Extremis, tajemnej surowicy, która została wynaleziona na potrzeby wojskowego projektu, mającego na celu stworzenie super żołnierza. Serum trafia w ręce terrorystów i zostaje wstrzyknięte jednemu z nich, dzięki czemu mężczyzna zyskuje potężne moce i przeistacza się w nadludzką maszynę do zabijania. Iron Man zmuszony jest stawić czoła niezwykle niebezpiecznemu terroryście. Warren Ellis postanowił przewietrzyć nieco genezę bohatera, przenosząc ją do współczesności oraz narzucając jej obecnie funkcjonuje standardy opowiadania historii obrazkowych. Tym razem heros nie ratuje całego świata przed zagrażającym mu złem obcego pochodzenia, ale stawia czoła wrogowi wewnętrznemu, uosabiającemu to mniej ładne oblicze Amerykańskiego społeczeństwa. Zarówno postać Tony’ego Starka, jak i czarnego charakteru zostały całkiem nieźle ukazane pod względem psychologicznym. Iron Man nie jest bohaterem idealnym, ma swoje wady i niechlubną historię, ale ciągle próbuje być lepszy. Mallenem kieruje natomiast złość, żal oraz chęć zemsty, a jego pogłębiające się szaleństwo ma swoje klarowne źródło w traumie jaką przeżył w młodości. Wszystko to powoduje, że jego konfrontacja z protagonistą (symbolizującym według Mallena uciskający jednostkę system) nabiera znacznie głębszego, niemal osobistego wymiaru. Jedynym poważny minusem „Extremis” jest moim zdaniem tytułowa surowica i możliwości jakie za sobą niesie. W moim przekonaniu koncepcja serum jest mocno przekombinowana i aby nie zepsuć sobie odbioru całości, trzeba lekko przymknąć oko na ten aspekt historii.

ILUSTRACJE - 10/10
Szkic: Adi Granov
Tusz: Adi Granov
Kolor: Adi Granov

Genialne rysunki Adiego Granova są pierwszą rzeczą jaka rzuca się w oczy przy czytaniu tego komiksu. Kunszt pochodzącego z Bośni artysty szczególnie widoczny jest w rysowanych przez niego twarzach, gdzie realistycznie ukazana mimika, doskonale odzwierciedla emocje jakie w danym momencie targają bohaterami. Absolutnie urzekającą oprawę graficzną dopełnia miła dla oka pastelowa kolorystyka, dzięki której ilustracje nabierają pewnego rodzaju „gładkości”. O niezwykłej skrupulatności bośniackiego artysty niech świadczy fakt, że sześć zeszytów na jakie składa się ta mini-seria wydanych zostało w ciągu prawie półtora roku. Ilustracje do „Extremis” są wymuskane do granic możliwości, ponieważ Granov każdym pojedynczym kadrem dążył do doskonałości… i wielokrotnie udało mu się ją osiągnąć. Chapeau bas!

WYDANIE - 7/10
Poza tradycyjnymi dla Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela bonusami w postaci krótkiego wstępu dyrektora wydawniczego Panini oraz galerią okładek zeszytowych (przecudne prace Adiego Granova),w albumie tym znajdują się dwa artykuły traktujące o jego twórcach – ten o rysowniku w formie krótkiego wywiadu, w którym artysta opowiada nie tylko o pracy przy niniejszym komiksie, ale również o swoim zaangażowaniu w filmy spod znaku MCU. Dodatkowo przegląd zbroi Iron Mana, począwszy od oryginalnej szarej zaprojektowanej w latach sześćdziesiątych przez Jacka Kirby’ego i Dona Hecka, a skończywszy na współczesnych pancerzach w jakich bohater występował w komiksach wydanych już w XXI wieku.

Dodatki:
• Wstęp autorstwa Marco M. Lupoi’ego – dyrektora wydawniczego Panini (Europa)
• Galeria okładek wydań zeszytowych
• Galeria – Iron Man
• Artykuł „Scenarzysta – Warren Ellis”
• Artykuł „Rysownik – Adi Granov”

Szczegóły wydania:
• Druk: Kolor
• ISBN-13: 978-83-7739-202-7
• Cena okładkowa: 29,99 zł

Zawartość:
• The Invincible Iron Man vol.4 #1 – „Extremis, part 1” (styczeń 2005)
• The Invincible Iron Man vol.4 #2 – „Extremis, part 2” (luty 2005)
• The Invincible Iron Man vol.4 #3 – „Extremis, part 3” (marzec 2005)
• The Invincible Iron Man vol.4 #4 – „Extremis, part 4” (październik 2005)
• The Invincible Iron Man vol.4 #5 – „Extremis, part 5” (marzec 2006)
• The Invincible Iron Man vol.4 #6 – „Extremis, part 6” (kwiecień 2006)

PODSUMOWANIE
„Extremis” to bardzo dobry komiks, stanowiący nowe otwarcie dla całej serii o Iron Manie. Świeżości nadało jej uwspółcześnienie postaci bohatera. Warren Ellis zmienił pewne szczegóły w stosunku do oryginalnej historii, dzięki czemu geneza superbohatera stała się bardziej przystępna dla nowego pokolenia czytelników. Sama opowieść jest całkiem intrygująca, ma swoje wzloty i parę ciekawych twistów, ale to przepiękne ilustracje Adiego Granova są bezsprzecznie największą ozdobą tego albumu. Polecam.

7/10 – BARDZO DOBRY

FABUŁA - 6/10
Scenariusz: Warren Ellis

415 użytkowników ma tytuł The Invincible Iron Man: Extremis na półkach głównych
279 użytkowników ma tytuł The Invincible Iron Man: Extremis na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki The Invincible Iron Man: Extremis

Okładka książki The Authority: Book One Warren Ellis, Bryan Hitch
The Authority: Book One Warren Ellis, Bryan Hitch
Okładka książki Thunderbolts Mike Deodato Jr., Warren Ellis
Thunderbolts Mike Deodato Jr., Warren Ellis
Okładka książki Grób Batmana Warren Ellis, Bryan Hitch, Kevin Nowlan, Alex Sinclair
Grób Batmana Warren Ellis, Bryan Hitch, Kevin Nowlan, Alex Sinclair
Okładka książki Witchblade: Complete Volume 1 Warren Ellis, Brian Haberlin, David Wohl, Christina Z.
Okładka książki X-Men. Era Apocalypsea #3: Wojna Warren Ellis, Lary Hama, Scott Lobdell, Jeph Loeb, John Francis Moore, Fabian Nicieza

Okładka książki New Avengers: Ucieczka Brian Michael Bendis, David Finch
New Avengers: Ucieczka Brian Michael Bendis, David Finch
Okładka książki Avengers: Upadek Avengers Michael Avon Oeming, Brian Michael Bendis, Jim Cheung, Frank D'Armata, Steve Epting, David Finch, Gary Frank, Michael Gaydos, Morry Hollowell, Jack Kirby, Stan Lee, David Mack, Alex Maleev, Mike Mayhew, Steve McNiven, Danny Miki, Mark Morales, George Pérez, Mike Perkins, Justin Ponsor, Eric Powell, Darick Robertson, Bob Sharen, Lee Weeks
Okładka książki Ultimates: Superludzie. Część 1 Bryan Hitch, Mark Millar
Ultimates: Superludzie. Część 1 Bryan Hitch, Mark Millar
Okładka książki Daredevil: Odrodzony David Mazzucchelli, Frank Miller
Daredevil: Odrodzony David Mazzucchelli, Frank Miller
Okładka książki New X-Men: Imperialni Igor Kordey, Grant Morrison, Frank Quitely, Ethan Van Sciver
Okładka książki The Amazing Spider-Man: Narodziny Venoma Tom DeFalco, Ron Frenz, Greg LaRocque, Todd McFarlane, David Michelinie, Jim Mooney, George Roussos, Joe Rubinstein, Christie Scheele, Bob Sharen, Louise Simonson, Glynis Wein
Okładka książki Wolverine. Broń X Chris Claremont, Frank Tieri, Barry Windsor-Smith
Wolverine. Broń X Chris Claremont, Frank Tieri, Barry Windsor-Smith

Cytaty z książki The Invincible Iron Man: Extremis