Zielone miasto w słońcu

Okładka książki Zielone miasto w słońcu autora Barbara Wood, 8373373799
Okładka książki Zielone miasto w słońcu
Barbara Wood Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Seria: Biblioteczka pod Różą literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Biblioteczka pod Różą
Green City in the Sun
1995-02-01
1995-02-01
Zofia Kierszys

Kup Zielone miasto w słońcu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zielone miasto w słońcu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zielone miasto w słońcu

Wood w najlepszym wydaniu. W fabule przemycone mnóstwo treści historycznej, społecznej socjologicznej, czy doświadczenia życiowego. Plus silne kobiety, odrobinę wierzeń trochę z romansu i książka jak się patrzy.

Świetnie napisana saga rodzinna. Kilkadziesiąt lat głownie w pięknej dzikiej Afryce, tragiczne losy kilku rodzin, kilka pokoleń na tle zawirowań historycznych. Problem walki na tle rasowym, zawłaszczanie ziemi, tłamszenie tradycji. Przy tym bardzo ciekawie opisane losy bohaterów.

Ulubiona książka mojej koleżanki z pracy, którą mi pożyczyła mówiąc, że muszę ją przeczytać co też uczyniłam, ale nie było łatwo (775 stron drobnym drukiem).
"Zielone miasto w słońcu" opowiada historię brytyjskich arystokratów Trevertonów, którzy w 1919 roku osiedlają się (podobnie jak i inne brytyjskie rodziny) w Kenii zabierając ziemię rdzennym mieszkańcom tego kraju co po latach prowadzi do wielu tragedii.
Jak dla mnie ta powieść była zbyt obszerna i przegadana i dopiero ok. 200 strony mnie wciągnęła, ale doceniam pracę, jaką włożyła w nią autorka przestawiając obok wątków obyczajowych także to, co działo się w Kenii w XX wieku, o czym nie miałam zupełnie pojęcia. Najsłabszą dla mnie rzeczą w tej książce były koszmarnie poprowadzone wątki romantyczne.
Warto przeczytać tę pozycję nie ze względu na dzieje rodziny Trevertonów i innych białych osadników, ale na opisane przez autorkę zmiany polityczno-społeczne zachodzące w Kenii.

847 użytkowników ma tytuł Zielone miasto w słońcu na półkach głównych
132 użytkowników ma tytuł Zielone miasto w słońcu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zielone miasto w słońcu

Barbara Wood
Barbara Wood
Urodziła się w 1947 r. w Warrington w Anglii, dorastała w południowej Kalifornii. Od najmłodszych lat pociągało ją opowiadanie różnych historii - zanim nauczyła się pisać, rysowała swoje opowieści. Pierwszą książkę napisała mając 16 lat, był to trzystustronicowy romans. Na rynku wydawniczym debiutowała powieścią Psy i szakale. Dziś jest jedną z najpoczytniejszych pisarek, jej powieści są tłumaczone na ponad trzydzieści języków. Popularność zyskała niewątpliwie dzięki umiejętności znakomitego operowania elementami z pogranicza kultur i światów. Na kartach jej powieści nie brakuje egzotyki, magii i namiętności.

Cytaty z książki Zielone miasto w słońcu

Barbara Wood Zielone miasto w słońcu Zobacz więcej