Sklepy cynamonowe. Sanatorium pod Klepsydrą

Okładka książki Sklepy cynamonowe. Sanatorium pod Klepsydrą autora Bruno Schulz, 9788376237541
Okładka książki Sklepy cynamonowe. Sanatorium pod Klepsydrą
Bruno Schulz Wydawnictwo: Zielona Sowa Ekranizacje: Sanatorium Pod Klepsydrą według Braci Quay (2025) Seria: Arcydzieła Literatury Polskiej fantasy, science fiction
Arcydzieła Literatury Polskiej
2010-01-01
2010-01-01
Ekranizacje:
Sanatorium Pod Klepsydrą według Braci Quay (2025)

Kup Sklepy cynamonowe. Sanatorium pod Klepsydrą w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sklepy cynamonowe. Sanatorium pod Klepsydrą

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sklepy cynamonowe. Sanatorium pod Klepsydrą

Uwielbiam literaturę piękną i książki pisane poetyckim językiem, ale chyba przez dłuższy czas po nic podobnego nie sięgnę. Ogromnie wymęczyły mnie te opowiadania. To jest dosłownie o niczym; coś, co spodobałoby mi się w krótkiej opowieści, ale ok. 300 stron samych dziwnych, wymyślnych metafor i opisów pogody? Jak dla mnie trochę za dużo. Przerost formy nad treścią.

MIT ZAŁOŻYCIELSKI
Gwiazdki wybiłyby poza skalę po sto kroć, gdyż jest to jedna z trzech książek budujących moją miłość do literatury, ale sęk w tym, że jest tu za mało gwiazdek.

Znam wielu takich jak ja, którzy nawet po latach widzą szycia i pakuły tego arcydzieła, ale sentyment i mgła nostalgii przyćmiewa racjonalizm.

Można iść tropami, Meyrlink i jego genialny Golem, Mann, Proust.
Bruno był pierwszy w naszej niszy i niewątpliwie jest ojcem założycielem tłustej prozy poetyckiej, a może nawet poetyckiej proxy.

I ta sztetlowość niczym inkluzje w bursztynach, które nam bezpowrotnie zniszczyli potomkowie niemieckich filozofów.

I ta naftowa Galicja, której ślady można jeszcze odczytać w układzie choćby Gorlic.

I ten cień wielkiej prozy, która jest gdzieś ukryta, ale nadal nie ma komu jej odkryć czyli mitologiczna księga - Mesjasz, toż to nasz galicyjski Święty Graal.

I te polichromie z dziecięcego pokoju gestapowca, które zdjęto ostrożnie i wywieziono, żeby je podziwiać gdzieś na bliskim wschodzie.
Mówię sobie - a może i dobrze, tam by podeszły wilgocią i zjadłby je grzyb, a zgniły tynk spadł między kapsle, szkło i puszki.

Kiedyś oglądałem film - Uratowane z potopu, o wyłowionej z Wisły kamieniarce warszawskich pałaców, które skrzętnie skuli Szwedzi, praktycznie skuli nam cały renesans i barok z fasad, ale nie wszystkie dowieźli.
W filmie występują szwedzcy historycy i mówią ze stoickim spokojem, że w zasadzie to oni tylko zamrozili nasze dziedzictwo, które by uległo zagładzie podczas innych wojen, więc te skarby wciąż istnieją nienaruszone. Trudno im odmówić racji.
I być może tak jest w przypadku Schulzowych, naściennych grafik.

Chyba nikt bardziej w literaturze nie uosabia tęsknoty za snem tamtych czasów od Bruna.
No i wreszcie przesłynny film o cofaniu czasu z wspaniałym Nowickim.

MIT ZAŁOŻYCIELSKI

Można iść tropami, Meyrlink i jego genialny Golem,...

Na półkach: , , , , , ,

"Sklepy cynamonowe", "Sanatorium pod klepsydrą" czyli 'tamte lata, tamte dni...'/'czy to jawa czy sen?'

5155 użytkowników ma tytuł Sklepy cynamonowe. Sanatorium pod Klepsydrą na półkach głównych
1017 użytkowników ma tytuł Sklepy cynamonowe. Sanatorium pod Klepsydrą na półkach dodatkowych

Okładka książki Opowieści niesamowite z języka polskiego Stanisław Baliński, Jan Barszczewski, Wacław Filochowski, Konstanty Górski, Stefan Grabiński, Józef Korzeniowski, Zygmunt Krasiński, Antoni Lange, Stanisław Lem, Bolesław Leśmian, Janusz Meissner, Franciszek Mirandola, Anna Olimpia Mostowska, Józef Maksymilian Ossoliński, Józef Relidzyński, Władysław Stanisław Reymont, Bruno Schulz, Mieczysław Smolarski, Jerzy Sosnkowski, Józef Tyszkiewicz, Sygurd Wiśniowski, Roman Zmorski

Cytaty z książki Sklepy cynamonowe. Sanatorium pod Klepsydrą

Bruno Schulz Sklepy cynamonowe. Sanatorium Pod Klepsydrą Zobacz więcej