Marcin Luter. Jego życie i czasy

- Luther Sein Leben und seine Zeit
- 1991-01-01
- 1991-01-01
- Czesław Tarnogórski
Biografia autora słynnych tez przybitych do drzwi katedry w Wittenberdze w 1517 r.
Kup Marcin Luter. Jego życie i czasy w ulubionej księgarni
Oceny książki Marcin Luter. Jego życie i czasy
163 użytkowników ma tytuł Marcin Luter. Jego życie i czasy na półkach głównych- Chcę przeczytać 101
- Biografie 11
- Historia 8
- historia 4
- Biografie 4
- Biografie Sławnych Ludzi 2
- Religia 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Marcin Luter. Jego życie i czasy
Książka świetnie opisująca czasy Lutra i pokazująca jego proces myślowy w czasie tworzenia swoich słynnych tez, opisująca w dość doraźny sposób że Luter i protestantyzm były efektem korupcji w kościele w tamtym okresie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPS fajnie też jest opisane że Luter miał gigantyczne ego i najeżdżał na Szwajcarów niczym papież na niego bo odeszli od jego wizji protestantyzmu
Biografia typu "Jednostka na tle swojej epoki".
Życie Lutra stanowi dla autora punkt wyjścia do snucia rozważań o stanie Rzeszy przed jego wystąpieniem i w trakcie jego działalności, która dała początek i była kamieniem węgielnym reformacji. Jeśli chodzi o rozłożenie akcentów to zdecydowanie więcej miejsca poświęcono początkowi kariery Lutra - 95 tezom, pierwszym pismom, sejmowi w Wormacji i ucieczce do zamku Wartburg. Mniej więcej od fragmentu, gdzie autor porusza przekład Biblii na język niemiecki narracja mocno przyspiesza. Sejm w Spirze, protest książąt i miast Rzeszy od którego wzięło się centralne pojęcie "protestantów", pokój w Norymberdze, związek szmalkaldzki - wszystkie te tematy poruszane są oględnie, bez należytego pogłębienia.
Oprócz samego Lutra, dużo miejsca poświęcono wydarzeniom pobocznym - sprawie Reuchlina, działalności Zwinglego i Huttena, sacco di Roma. Te fragmenty, kiedy opuszczamy Marcina Lutra to największe wodolejstwo i rozdziały "przegadane". Na dobrą sprawę nie zaszkodziłoby potraktowanie ich bardziej skrótowo, aczkolwiek należy uczciwie przyznać, że wnoszą dużo do kontekstu omawianych wydarzeń.
Sama postać Lutra została ujęta w zniuansowany sposób, bez próby oceny i bez patosu. Wielokrotnie wspomina się jego "grubiański" język i poglądy (antysemityzm tylko liźnięto).
Jest to biografia w starym stylu, syntetyczna, z licznie występującymi kwiecistymi porównaniami i nawiązaniami do czasów współczesnych autorowi.
Biografia typu "Jednostka na tle swojej epoki".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŻycie Lutra stanowi dla autora punkt wyjścia do snucia rozważań o stanie Rzeszy przed jego wystąpieniem i w trakcie jego działalności, która dała początek i była kamieniem węgielnym reformacji. Jeśli chodzi o rozłożenie akcentów to zdecydowanie więcej miejsca poświęcono początkowi kariery Lutra - 95 tezom, pierwszym pismom,...
Jeżeli ktoś oczekiwał, że ta książka będzie gęsta w fakty z życia Lutra, zwłaszcza odnośnie jego najważniejszych dokonań, to już mówię, że może zacząć czytanie od ok. 200 strony. Jak napisał inny użytkownik, ta książka jest pełna kontekstu historycznego nie tylko przełomu XIV i XV wieku, ale też i wieków wcześniejszych, zwłaszcza dla Historii Kościoła. Czasami jednak trudno oprzeć się wrażeniu, że autor poprostu „lał wodę" po to, aby napisać jak najwięcej i tylko dlatego, ponieważ w tej książce nie brak obszernych opisów nastroju Lutra w danym czasie czy innych osób, ale trzeba też przyznać, że autor opisał dużo faktów z życia Lutra i jego najbliższych. Mam więc bardzo mieszane odczucia o tej książce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGenialna, pełna biografia Lutra. I tyle w temacie.
Genialna, pełna biografia Lutra. I tyle w temacie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo już czwarta książka poświęcona Marcinowi Lutrowi jaką przeczytałem i moim zdaniem jest najlepsza, bo najbardziej obiektywna i skupiająca się najpełniej na samym ojcu reformacji - choć podobnie jak w innych tego typu publikacjach dosyć sporo w niej miejsca dla całego kontekstu historycznego. O tym, że jest to prawdopodobnie najlepsze dzieło na temat Lutra na polskim rynku wydawniczym niech świadczy zresztą fakt, iż zwłaszcza autorzy książek wydanych na 500-lecie reformacji nie szczędzili sobie cytatów właśnie z pracy Richarda Friedenthala.
Jednocześnie moją ocenę "Marcina Lutra. Jego życia i czasów" obniża zasadniczo dosyć skromny opis jego najważniejszych poglądów, który sprowadza się najczęściej do niewielkiego zdefiniowania problematyki zawartej w jego własnych publikacjach - to jednak defekt niemal wszystkich książek poświęconych Lutrowi, stąd będę zapewne musiał sięgnąć po prace dotyczące samej teologii protestantyzmu.
To już czwarta książka poświęcona Marcinowi Lutrowi jaką przeczytałem i moim zdaniem jest najlepsza, bo najbardziej obiektywna i skupiająca się najpełniej na samym ojcu reformacji - choć podobnie jak w innych tego typu publikacjach dosyć sporo w niej miejsca dla całego kontekstu historycznego. O tym, że jest to prawdopodobnie najlepsze dzieło na temat Lutra na polskim rynku...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBiografia pisana z rzadko spotykanym już rozmachem i w wielkim stylu - tak samo jak "Goethe" tegoż autora. Dla zainteresowanych epoką obowiązkowa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpinia później :-)
Opinia później :-)