Otto. Autobiografia pluszowego misia

Okładka książki Otto. Autobiografia pluszowego misia autora Tomi Ungerer, 9788361488729
Okładka książki Otto. Autobiografia pluszowego misia
Michał Rusinek

Kup Otto. Autobiografia pluszowego misia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Otto. Autobiografia pluszowego misia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Otto. Autobiografia pluszowego misia

Pluszowy miś Otto opowiada nam historię swojego życia.
Akcja książki rozpoczyna się w momencie uszycia misia. Pluszak trafia w ręce żydowskiego chłopca Dawida. Idylliczne dzieciństwo, pełne zabaw i miłości przerywa wybuch wojny. Poznajemy losy Otto w czasie II wojny światowej i Holokaustu. Gdy ulega uszkodzeniom, podróżuje po świecie i widzi zmieniający się świat. Widzimy wojny, ludzi dobrych i złych, społeczne nierówności. Ale też tolerancja, przyjaźń i pamięć dzięki, której możemy się czegoś nauczyć.

Pokochałam Tomi'ego Ungerera za Trzech zbójców, tą książką utwierdził moją miłość. Rozumiem już skąd tyle fanów, nagród i tłumaczeń. Książki są uniwersalne, poruszają ważne tematy i trafiają do dzieci i dorosłych.

Pluszowy miś Otto opowiada nam historię swojego życia.

Mądra. Warto przeczytać

Mądra. Warto przeczytać

O pluszowym misiu o całkiem sporym rozumku. Nie tylko dla dzieci.

O pluszowym misiu o całkiem sporym rozumku. Nie tylko dla dzieci.

82 użytkowników ma tytuł Otto. Autobiografia pluszowego misia na półkach głównych
15 użytkowników ma tytuł Otto. Autobiografia pluszowego misia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Otto. Autobiografia pluszowego misia

Tomi Ungerer
Tomi Ungerer
Tomi Ungerer (ur. jako Jean-Thomas Ungerer) - francuski pisarz i ilustrator pochodzenia alzackiego. Urodził się w Strasburgu. Jego pierwsza książka pojawiła się drukiem, gdy miał 26 lat. Tworzył głównie literaturę dla dzieci, ale także powieści i opowiadania o zabarwieniu erotycznym przeznaczone dla dorosłych, sam tworząc ilustracje do swoich książek. Zajadły przeciwnik rasizmu i ksenofobii. Odznaczony Orderem Narodowym Legii Honorowej (L’Ordre national de la Légion d’honneur). Tomi Ungerer żył 87 lat. Wybrane dzieła: "Crictor" (1958, polskie wydanie: "Crictor i inne niesamowite stwory", Wydawnictwo Format, 2014),"Der Mondmann" (1966, polskie wydanie: "Księżycolud", Wydawnictwo Format, 2011),"Otto: The Autobiography of a Teddy Bear" (1999, polskie wydanie: "Otto. Autobiografia pluszowego misia", Wydawnictwo Format, 2011),"Erotoscope" (2002). Trzykrotnie żonaty: 1. Nancy White (od 1956, rozwód); 2. Miriam Strandquest (od 1959, rozwód),córka Phoebe Alexis; 3. Yvonne Wright (1971-09.02.2019, jego śmierć),3 dzieci: córka Aria oraz 2 synów: Pascal i Lukas.

Okładka książki Sekretne życie Krasnali w Wielkich Kapeluszach Paweł Pawlak, Wojciech Widłak
Sekretne życie Krasnali w Wielkich Kapeluszach Paweł Pawlak, Wojciech Widłak
Okładka książki Mrówka wychodzi za mąż Przemysław Wechterowicz, Aleksandra Woldańska-Płocińska
Mrówka wychodzi za mąż Przemysław Wechterowicz, Aleksandra Woldańska-Płocińska
Okładka książki Grzeczna Gro Dahle, Svein Nyhus