Żory piórem i pędzlem 2

Okładka książki Żory piórem i pędzlem 2 autora Elżbieta Grymel, Zofia Przeliorz, 8391336689
Okładka książki Żory piórem i pędzlem 2
Elżbieta GrymelZofia Przeliorz Wydawnictwo: Centrum Regionalne w Osinach, Towarzystwo Miłośników Miasta Żory popularnonaukowa
59 str. 59 min.
83-913366-8-9

Kup Żory piórem i pędzlem 2 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Żory piórem i pędzlem 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żory piórem i pędzlem 2

Jako żorzanka nie mogę nie znać tej pozycji. Do gustu najbardziej przypadło mi opowiadanie p. Elżbiety Grymel o Dębie Maryjnym. Podoba mi się również pomysł z zamieszczeniem rysunków namalowanych przez dzieci z żorskich szkół i przedszkoli. Jako pedagog popieram tego typu inicjatywy, poprzez które dzieci mogą lepiej poznać swoją "małą ojczyznę".

4 użytkowników ma tytuł Żory piórem i pędzlem 2 na półkach głównych

Tagi i tematy do książki Żory piórem i pędzlem 2

Elżbieta Grymel
Elżbieta Grymel
Urodzona w roku 1954, rodowita żorzanka (z domu Hrubesz),wczesne dzieciństwo spędziła na „starym mieście", które jawi się często w jej opowieściach jako „miejsce magiczne". Z wykształcenia jest plastyczką, a z zamiłowania pisarką. Debiutowała w roku 1983 w „Kronikach Rybnickich" Od prawie trzydziestu lat publikuje swoje utwory na łamach prasy regionalnej ( „Nowiny" w latach 1986 - 1994, 2003 - 2004 oraz od 2009 do nadal) i ogólnopolskiej (m.in. „Bluszcz" 2009). Są to podania, legendy i opowieści z okolic Żor, oparte na zasłyszanych wątkach ludowych oraz opowiadania współczesne. Autorka często sama ilustruje swoje dzieła. Od roku 1996 współpracuje z „Kalendarzem Żorskim". Podania i legendy żorskie drukowała też w „Gazecie Żorskiej" w latach1996 -1998. Wraz z panią Zofią Przeliorz napisała podania i legendy żorskie zawarte w książce „Żory piórem i pędzlem 2",wydanej w 2003 roku, a w roku 2009 została współautorką wydania „Żory piórem i pędzlem 3"(legendy śląskie z okolic Żor). Zajęła trzecie miejsce w żorskim konkursie literackim „Szkryflomy po ślonsku" (2007r.) i pierwszą lokatę w konkursie „Żorskie opowieści" (2009r.) za opowieść „Córka kata". Uzyskała również nagrodę za publikację w miesięczniku „Bluszcz" (maj 2009r.). W latach osiemdziesiątych współpracowała z TMMŻ przy przygotowaniu konkursów „Co wiesz o Żorach" i corocznie odwiedzała żorskie szkoły podstawowe, gdzie opowiadała zapisane przez siebie legendy. Obecnie od kilku lat pisze teksty gwarowe dla małych artystów z Kółka Regionalnego w Szkole Podstawowej nr 16 w Żorach. Ma na swoim koncie także kilka indywidualnych i zbiorowych wystaw malarskich zarówno w kraju ( w latach 1983 -1991 i 1997),jak i zagranicą (Czechy 1997),oraz wyróżnienie za ilustracje do legendy „O dzielnym księciu Raciborze" (Racibórz 2006r.) Od 2005 roku nadal czekają na kolejkę do druku jej „Scenki i monologi śląskie"

Cytaty z książki Żory piórem i pędzlem 2

Dodaj cytat z książki Żory piórem i pędzlem 2