Artykuły„Kawa z Mistrzem Zbrodni” – wygraj spotkanie z Wojciechem Chmielarzem z okazji Światowego Dnia Książki
LubimyCzytać7
Artykuły"Przejścia. Którędy do miłości" Natalii de Barbaro. Mamy dla Was 40 egzemplarzy książki!
LubimyCzytać2

- Medicus (tom 1)
- The Physician
- 2008-01-01
- 2008-01-01
Anglia, XI wiek. Rob J. Cole, syn cieśli i hafciarki, po śmierci rodziców zostaje pomocnikiem wędrownego balwierza parającego się również leczeniem. Wykazuje nie tylko zapał do nauki, ale też ową szczególną wrażliwość, która pozwala "czytać" w chorym organizmie, dostrzegać w nim wolę walki lub chęć poddania się. Punktem zwrotnym w jego życiu staje się spotkanie z żydowskim lekarzem, którego kunszt odbiega od szalbierskich sztuczek średniowiecznych medyków. Odtąd każdym krokiem Roba kieruje jedno tylko pragnienie: dotrzeć do Isfahanu i zostać uczniem sławnego perskiego lekarza, Ibn Siny, w świecie zachodnim zwanego Awicenną
Kup Medicus w ulubionej księgarnii
Medicus
Londyn 1021 rok. Nathanel i Agnes Cole. On cieśla, bezrobotny obibok, ona wykształcona,mądra, zaradna, utrzymująca całą rodzinę hafciarka. Rodzice pięciorga dzieci, między innymi 9-letniego Roba, głównego bohatera powieści. Agnes po szóstym porodzie umiera. Rob jako najstarszy z rodzeństwa przejmuje rolę opiekuna i stara się robić wszystko tak, jakby to robiła mama. Nathanel po śmierci żony podejmuje pracę, podupada na zdrowiu i również umiera. Dzieci zostają rozdzielone do różnych rodzin. Tylko Rob zostaje sam. Dopiero stary balweirz Crof bierze chłopca do siebie na praktykę. Objeżdżają razem okoliczne wioski udzielając porad medycznych ubogim mieszkańcom, a także zabawiają ich żonglerką. Ciężko ocenić mi „Medicusa” Jest to na pewno arcydzieło co chodzi o wykonanie. Zachwycać się można zarówno językiem jakim posługuje się autor, szczegółowością opisów postaci, ale i opisów miejsc wydarzeń, faktów historycznych. Niesamowita precyzja bije z każdej kolejnej strony. Jednakże ja tej książki nie umiałam szybko czytać i to mnie męczyło i denerwowało. To nie kryminał, gdzie akcja wciąga i trzyma w napięciu, a czytelnik z niecierpliwością wertuje kartki. Tą książką trzeba się delektować, czytać spokojnie, ucząc się wymawiać kolejne trudne nazwiska występujących osób, a także śledząc rozwój głównego bohatera, tego jak z małego chłopca wyrasta krnąbrny młodzieniec, a następnie żądny wiedzy mężczyzna. Nie wiem, może kiedyś zdecyduję się poznać kolejne dzieje Roba sięgając po „Medicusa z Saragossy"
Oceny książki Medicus
6028 użytkowników ma tytuł Medicus na półkach głównych- Przeczytane 3 651
- Chcę przeczytać 2 287
- Powieść historyczna 41
- Audiobooki 28
- Historyczne 28
Tagi i tematy do książki Medicus

Inne materiały dotyczące książki Medicus

Cytaty z książki Medicus
Wiedział teraz, dlaczego Bóg obdarzył go dużym, mocnym ciałem i dobrymi oczyma, wykorzystał zatem siły do granic możliwości, uparcie dążąc do zdobycia wiedzy.
Rozwiń ZwińGdyby przez rzekę prowadziło wiele mostów, to czy Boga bardzo by obchodziło, który most wybierze wędrowiec?
- (...). Ludzie marli jak muchy, grzebaliśmy ich od rana do późnej nocy. Teraz ni szpilki nie wściubi, a gdzie chować nowych? Zjeżdżają się do miasta ze wszystkich stron, a wszak człowiek szybko dobiega tych czterech dziesiątków lat, które Bóg mu przeznaczył.
- Tobie, panie, jakoś dano więcej - zaśmiał się Rob.
- Mnie chroni nabożny i bezgrzeszny żywot - uśmiechnął się kościelny chuchając nań kwaśnym winem.
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Medicus
Dla mnie ideał, bardzo ciekawa. Pierwsza połowa bardzo starannie opisana, druga połowa jak dla mnie za bardzo streszcza losy, żałowałam, że to już koniec.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wbrew pozorom spokojna, mniej wzbudza emocje niż np. Egipcjanin Sinuhe, do którego oprócz wydawnictwa zauważam sporo podobieństw; między innymi w tempie, tematyce i poziomie skomplikowania historii. Na pochwałę zasługuje, świetnie poprowadzony wątek religijny.
Zakończenie, - pomimo iż w rzeczywistości podobne zwieńczenie życiorysu jest bardzo powszechne - jest dość oryginalne dla tego rodzaju powieści, co przypadło mi do gustu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZakończenie, - pomimo iż w rzeczywistości podobne zwieńczenie życiorysu jest bardzo powszechne - jest ...
Bardzo dobrze się czytało. Barwnie oddaje realia epoki, przenosi w tamte czasy. Opowiada ciekawą historię medyka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarto podkreślić, że w czasach, w których rozgrywa się akcja powieści, Europa praktycznie nie posiadała żadnej realnej wiedzy medycznej. Leczenie opierało się na przesądach, a religia skutecznie blokowała jakikolwiek rozwój medycyny, uznając badanie ludzkiego ciała za grzech. Na tym tle Persja jawi się jako centrum nauki, postępu i racjonalnego myślenia. Ten kontrast jest jednym z najmocniejszych elementów książki i sprawia, że Medicus otwiera oczy wielu czytelnikom, pokazując, jak bardzo rozwój nauki zależy od wolności myślenia, a nie od dogmatów.
Warto podkreślić, że w czasach, w których rozgrywa się akcja powieści, Europa praktycznie nie posiadała żadnej realnej wiedzy medycznej. Leczenie opierało się na przesądach, a religia skutecznie blokowała jakikolwiek rozwój medycyny, uznając badanie ludzkiego ciała za grzech. Na tym tle Persja jawi się jako centrum nauki, postępu i racjonalnego myślenia. Ten kontrast jest...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toXI wiek. Fascynująca podróż z angielskiej nędzy do przepychu Persji i arcyciekawy opis miejsc i przygód z nią związanych. Podróż chłopca, który tak bardzo zapragnął zostać zostać lekarzem, że nie straszne mu były trudy i niebezpieczeństwa, którym po drodze musiał stawić czoła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z moich ulubionych książek.
Po przeczytaniu byłam tak zafascynowana Ibn Siną , że pogłebiłam swoją wiedzę na jego temat czytając jego biografię- choć przyznam , że cieżko było znaleźć coś ciekawego i rzetelnego.
Polecam tym , którzy chcą poznac owczesną kulturę, poszerzyć wiedze dotyczącą rozwoju medycyny . Pojawiają sie tez wątki kulinarne :))
Jedna z moich ulubionych książek.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo wciągajaca, pokazująca realia owczesnego świata, zestawienie ciemnej i zacofanej Europy z oswieconą i cywilizowaną Persją.
Polecam tym , którzy chcą...
Znakomity fresk średniowiecznego rozwiniętego świata. Sierota, wywodzący się z nizin społecznych, staje się szanowanym lekarzem dzięki ciężkiej pracy i wielu wyrzeczeniom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie spodziewałem się, że tak mi się spodoba ta książka. Śledzenie dorastania chłopca do miejsca w którym stał się tym kim miał się stać, było ekscytujące. Momenty, w którym czułem autentyczne emocje. Troche bałem się zakończenia, bo wyglądało na to, że już kurs miał obrany pisarz, jednak ostateczne rozwiązanie przypadło mi do gustu. Serdecznie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest dobrze opisana.
Ciekawa historia, jeszcze lepiej napisana.
Dobrze się czyta.
Nic dodać, nic ująć.
Ocena w pakiecie z filmem, chociaż są duże, nawet bardzo duże różnice.
POLECAM !!!
Książka jest dobrze opisana.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa historia, jeszcze lepiej napisana.
Dobrze się czyta.
Nic dodać, nic ująć.
Ocena w pakiecie z filmem, chociaż są duże, nawet bardzo duże różnice.
POLECAM !!!
Znakomita powieść historyczna. Przeczytana ponownie po latach. Realia XI-wiecznego świata. Główny bohater podróżuje że średniowiecznej Anglii przez Francję, Niemcy, Bałkany, Cesarstwo Bizantyjskie do Persji a konkretnie do Isfahanu. Tam poznaje Awicennę i wstępuje na tamtejszą uczelnię medyczną.