Zanim zostaliśmy nieznajomymi

2018-02-14
2018-02-14
2015-08-18
Martyna Tomczak

Kup Zanim zostaliśmy nieznajomymi w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zanim zostaliśmy nieznajomymi

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zanim zostaliśmy nieznajomymi

Przedstawienie bohaterów I ich życia wewnętrznego wyjątkowo "zyciowe" bez wydumanych bzdur. Nieźle napisana, choć na długo w oamieci nie zostanie. Polecam jako czytadło

Idealna do wychillowania na jeden długi wieczór. Może typowy romans, ale podobał mi się. Wszystko płynęło i nie chciało się zatrzymać.

Potrzebowałam jakiejś odskoczni od kryminałów i się nie zawiodłam! Zjadłam tę książkę w 2 dni. Fabuła jest wciągająca, nie ma nudnych fragmentów. Po cechach i zachowaniach głównych bohaterów widać, że autorka poświęciła czas na zagadnienia związane z psychologią. Chcę więcej!

2970 użytkowników ma tytuł Zanim zostaliśmy nieznajomymi na półkach głównych
623 użytkowników ma tytuł Zanim zostaliśmy nieznajomymi na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zanim zostaliśmy nieznajomymi

Renee Carlino
Renee Carlino
Rozpoczęła przygodę z pisaniem jako nastolatka, pisała wtedy wiersze i krótkie opowiadania. Od zawsze była zafascynowana emocjami i zawiłościami w związkach, a zdobyte wykształcenie (przez kilka lat pracowała jako nauczycielka języka angielskiego) pomogło jej w tworzeniu wyjątkowych historii miłosnych. Jest scenarzystką i autorką powieści dla kobiet oraz z gatunku new adult.

Domek na drzewie K.K. Allen
Domek na drzewie
K.K. Allen
Okładka tej książki jest ładna. Od razu zwróciła moją uwagę. Mamy dwójkę ludzi, chłopaka i dziewczynę, leżących na ziemi i spoglądających w niebo. W dotyku jest matowa, nie posiada skrzydełek, a więc nie ma dodatkowej ochrony przed uszkodzeniami mechanicznymi. Stronice są kremowe, czcionka wystarczająca dla oka. Literówek brak, odstępy między wersami i marginesy zostały zachowane. Pierwsze spotkanie z autorką i muszę powiedzieć, że żałuję. Żałuję, że ta książka tyle czekała na mojej półce! Jest świetna, naprawdę. Czyta się szybko, przyjemnie, bez blokad. Napisana jest w przystępny sposób. Niesamowicie wciąga, przynajmniej ja od razu wpadłam do wykreowanego przez autorkę świata i zatraciłam się w codzienności bohaterów. Nie spodziewałam się, że będę tę historię tak mocno przeżywać i że zostanie w mojej głowie na dłużej niż kilka chwil. A jednak. Zostałam pozytywnie zaskoczona. Bardzo mi przykro, że o tej książce nie jest głośno. Jest jedną z lepszych powieści obyczajowych, romansów i naprawdę boli, że nikt o niej nie mówi. Jest to pierwszy tom ogólnie z czterech, a gdy weszłam na stronę autorki to znów zabolało. Wydała tyle powieści, w tym trzy następne części Domku, tylko z innymi bohaterami, że aż mi słabo, że wydawnictwo nie kontynuowało chociażby tych trzech książek. Może doczekam się kiedyś, aż inne wydawnictwo się za to zabierze... Chloe jest dziewczyną, która momentami mnie drażniła. Chciała dla wszystkich dobrze, a samej wychodziła najgorzej i tego właśnie znieść nie mogłam. Jej szkolna przeszłość nie była kolorowa, ale pojawili się bliźniacy i to nieco zmieniło jej życie. Miała przyjaciół, na których w końcu mogła po cichu liczyć. Jak wiecie, przyjaźń a miłość w relacji damsko męskiej dzieli cienka granica. I tutaj... Sami musicie sprawdzić, jak to wyszło. Lubiłam Chloe, ale drażniła mnie, cztery lata później było dokładnie tak samo. Devon był postacią, której od samego początku nie lubiłam i nie zmieniłam do samego końca o nim zdania, mimo wszystko. A Gavin... To już inna para kaloszy. To była osoba, którą najbardziej polubiłam, ale i on czasami działał mi na nerwy, w szczególności, kiedy czytamy o nim po czterech latach ciszy. Jego tajemnica... zabolała nawet mnie... Postacie są dobrze wykreowane, mamy tutaj tych złych i dobrych, którzy się ze sobą przeplatają. Myślę, że znajdziecie swojego faworyta. Szczerość. Prawda. Wyznania. To powinno zawsze, w każdej relacji być na pierwszym miejscu. Nie żadne kłamstwa, odstawianie na bok niewygodnych prawd, bo na grząskim terenie nie zbudujemy nic solidnego. Szkoda, że nasi bohaterowie od samego początku niekoniecznie to rozumieją. Pakują się w niedopowiedzenia i ich świat wygląda tak, a nie inaczej... Przykro się o tym czytało, ale niestety nawet ludzie wokół nas tak postępują, więc nie ma co się dziwić postaciom z powieści. Myślę, że poprzez ich zachowanie wiele osób może wyciągnąć konsekwencje i ostrzec, czym to wszystko grozi. A grozi naprawdę niczym dobrym... Fabuła jest przemyślana i dopracowana, wszystko zaczyna się w domku na drzewie i on ma znaczenie. W naszym życiu też są takie elementy, które łączą, które mają swój początek jak i koniec. Może nie jest to coś niesamowitego, ale powieść naprawdę ma sens. Jest trochę przewidywalna, ale mnie to nie przeszkadzało. Czytałam momentami z zapartym tchem i mocno trzymałam kciuki żeby losy bohaterów jakoś się ułożyły... Mamy tutaj emocje, które przejęłam od bohaterów. Razem z Chloe czułam wszystko, tak jakbym to ja była główną bohaterką. Dlatego tak bardzo mi przypadła do gustu. Nie tylko pod względem wartości, które spokojnie możemy odczytać po zachowaniu czy między wersami. Ale to właśnie fakt odczuwania tego co postaci, ta chemia... Dla niej warto sięgnąć. Naprawdę. Nawet teraz, gdzie kilka pozycji następnych już czytałam, na samą myśl jak oni się czuli przeżywam wszystko od nowa. Zwłaszcza jeśli chodzi o przeszłość. Akcja ma odpowiednie tempo, a autorka nie przejmuje się nami i co jakiś czas zrzuca na nas takie wydarzenia, że cały świat przewraca się niczym domek z kart. Reasumując uważam, że naprawdę warto sięgnąć po ten tytuł, nie poczujecie się zawiedzeni. Jeśli lubicie powieści obyczajowe, romanse, to ta książka jest dla Was. Bardzo mi przypadła do gustu i niesamowicie cieszę się, że mam ją w swoich zbiorach. Wydana została w 2018 roku, a więc sześć lat po premierze - na pewno jest trudno dostępna, ale od czego jest olx, vinted czy grupy sprzedażowe na facebooku. Zdecydowanie polecam, nie będziecie żałować!!!
Tylkomagiaslowa - awatar Tylkomagiaslowa
oceniła na91 rok temu
Bez pożegnania Mia Sheridan
Bez pożegnania
Mia Sheridan
Mia Sheridan kolejny raz udowadnia, że potrafi tworzyć opowieści pełne emocji, bólu, nadziei i pięknej, lecz skomplikowanej miłości. „Bez pożegnania” to poruszająca i głęboka historia, która zostaje w sercu na długo po przeczytaniu ostatniej strony. Główni bohaterowie – Lia Del Valle i Preston Sawyer – to postaci pełne wewnętrznych sprzeczności, które od razu wzbudzają sympatię. Lia to młoda kobieta z bolesną przeszłością, walcząca o stabilizację i wewnętrzny spokój. Preston z kolei to mężczyzna, który w życiu widział już zbyt wiele, ale nadal pragnie odkupić winy i odnaleźć sens. Ich spotkanie nie jest przypadkowe – łączy ich tragedia, ale też daje im szansę na nowy początek. Autorka mistrzowsko prowadzi narrację, stopniowo odkrywając tajemnice przeszłości i budując napięcie emocjonalne. Styl autorki jest lekki, ale pełen głębi – sprawia, że książkę czyta się z zapartym tchem, przeżywając wszystko razem z bohaterami. To nie jest tylko historia miłosna – to również opowieść o żalu, stracie, potrzebie zrozumienia i przebaczenia. Mia Sheridan nie boi się trudnych tematów, ale podchodzi do nich z wyczuciem i empatią. „Bez pożegnania” to książka, która wyciska łzy, ale jednocześnie daje nadzieję. Dla kogo? Dla miłośników emocjonalnych historii z dobrze zbudowanymi bohaterami i głębokim przekazem – absolutny must-read. Autorka po raz kolejny stworzyła powieść, która zostaje w pamięci na długo.
Monika Barth - awatar Monika Barth
Poza rytmem Brittainy C. Cherry
Poza rytmem
Brittainy C. Cherry
Ach! Brittainy C. Cherry i te jej piękne historie! Uwielbiam tę autorkę, mimo że znam tylko trzy jej książki, ale za to jakie…! :) Jasmine robi karierę muzyczną, ale udaje jej się wymusić na matce, aby mogła uczęszczać do zwykłego liceum, zamiast uczyć się w domu. Tam w mgnieniu oka zyskuje sławę, bo jest piękną dziewczyną, nie jest jednak zepsuta jak jej rówieśniczki, bo gdy tylko zachodzi taka potrzeba, staje w obronie jąkającego się, drobnego chłopaka – Elliotta. Okazuje się, że łączy ich wspólna pasja, a mianowicie muzyka, która pozwala ich duszom znaleźć do siebie drogę. Niestety los rozdziela ich na 6 lat, a gdy ponownie się spotykają, odnalezienie tej drogi nie jest już takie łatwe… Przepiękna historia, która wyciska łzy wzruszenia, rozrywa serce, a jednocześnie daje nadzieję. Wszechobecna muzyka dodaje książce niesamowitego nastroju, a pasja, z jaką bohaterowie się jej oddają, jest godna podziwu. W kwestii bohaterów – wszyscy są rewelacyjni (oczywiście z wyjątkiem czarnych charakterów)! Pokochałam ich całym sercem i bardzo kibicowałam – nie dało się inaczej. Nie brakowało zwrotów akcji i momentów, których nie byłam w stanie przewidzieć. To sprawiało, że czytałam z jeszcze większą ciekawością, aż nie zamknęłam książki na ostatniej stronie. Zdecydowanie mogę zaliczyć Brittainy C. Cherry do grona moich ulubionych autorek. A miłośniczkom pięknych romansów polecam z całego serca sięgnąć po tę książkę! :)
itysiek_reads - awatar itysiek_reads
The Impossible Vastness of Us Samantha Young
The Impossible Vastness of Us
Samantha Young
Kiedy już wypracujesz sobie w szkole pozycję, ciężko jest się odnaleźć w nowej rzeczywistości, w której jest się nikim… India Maxwell została zmuszona do przeprowadzenia się tysiące kilometrów od swojego dotychczasowego miejsca, od swoich przyjaciół i znanej przestrzeni. Wraz ze swoją matką zamieszkała w najbogatszej dzielnicy bostonu u obcego mężczyzny, który jest narzeczonym jej matki, i jego córki, Eloise. Z biedy w panujące bogactwo, ale również z szanowanej pozycji na samo dno. Ojciec Eloise prosi córkę, aby ta pomogła się odnaleźć Indii w nowej rzeczywistości i pomogła poznać jej nowych przyjaciół. Ta niechętnie, ale się zgadza. India dość szybko odnajduje się wśród przyjaciół swojej przyszłej przyrodniej siostry, jednak jest jedna osoba, przez którą India nie czuje się dobrze, to Finn, chłopak Eloise. Finn jest niezwykle przystojny, ale również niezwykle arogancki i traktuję nową dziewczynę jak powietrze. Jak się szybko okaże, każdy ma swoje sekrety… i to co się wydaje, nie koniecznie jest rzeczywistością. Mógłby się wydawać, że przecież to spełnienie marzeń, wyrwać się z biedy i żyć jak księżniczka. Ale czy na pewno? Niestety, pieniądze rządzą się swoimi prawami, ale . I co począć, kiedy wpadło się w bogata rodzinę, ale nadal jest się wytykanym palcami? A dla wielu jest się po prostu nikim? Samantha Young w tej historii porusza wiele ważnych wątków, takich jak : przemoc rodzicielska, samoakceptacja, tolerancja i jej brak, tajemnice, ale także przyjaźń i miłość. Wszystkie te tematy są ważne i ciekawie opisane, jednak to co, urzekło mnie najbardziej, to fakt, że dla miłości warto zrobić po prostu wszystko. Aby dowiedzieć się o czym dokładniej jest mowa, trzeba przeczytać te historię, do czego z przyjemnością zachęcam. Dziękuję Wydawnictwu Purple Book za egzemplarz do recenzji. Współpraca z wydawnictwem nie ma wpływu na treść recenzji.
zoska_na_ksiazkach - awatar zoska_na_ksiazkach
Play On Samantha Young
Play On
Samantha Young
Ta książka jest tak bogata w wydarzenia i zwroty akcji, że praktycznie pochłonęłam ją jednym tchem. Cały czas coś się działo, nie było miejsca na nudę ani dłuższe przestoje. Emocje, dramaty, decyzje i konsekwencje następowały jedna po drugiej, co sprawiło, że momentami miałam wrażenie, jakbym czytała co najmniej trzytomową serię, a nie jedną, niespełna pięćsetstronicową historię. Od samego początku irytowała mnie próżna postawa Nory. Miałam wrażenie, że patrzyła wyłącznie na pieniądze i urodę, co w efekcie okazało się jej zgubą. Nie kierowała się sercem, a oczami. Z drugiej strony trzeba przyznać, że historia zaczyna się, gdy bohaterka jest jeszcze nastolatką, i dopiero w trakcie czytania uświadomiłam sobie, jak bardzo realistycznie zostało to pokazane. Zazwyczaj autorki kreują osiemnastoletnie dziewczyny na niezwykle dojrzałe emocjonalnie, podejmujące same rozsądne decyzje. Tutaj mamy do czynienia z frywolną, zagubioną nastolatką, która ucieka od problemów, żyje marzeniami i jest pełna sprzeczności — i to zdecydowanie działa na plus. Początkowo brakowało mi rozwinięcia niektórych relacji Nory, między innymi tej z Jimem, jednak z czasem zrozumiałam, że to nie o nich była ta historia. Byli jedynie fundamentem, punktem wyjścia do dalszych wydarzeń. Mimo to było mi Jima bardzo żal. Nie odebrałam go jako postaci na siłę zdemonizowanej — wręcz przeciwnie. Był dobrym człowiekiem, który po prostu kochał za bardzo, a to okazało się jego jedyną wadą. Ogromnym zaskoczeniem był dla mnie zwrot akcji pod koniec książki z udziałem przyjaciółki Aidena. Kompletnie się tego nie spodziewałam, a jednocześnie wszystko zostało poprowadzone bardzo naturalnie. Emocje były autentyczne — najpierw oburzenie, a potem klasyczne „jak mogłam się na to nabrać, przecież to było takie oczywiste”. Lubię wracać do twórczości Samanthy Young, bo zawsze potrafi mnie czymś pozytywnie zaskoczyć. Jej książki są lekkie i przyjemne w odbiorze, ale jednocześnie niosą ze sobą sporo treści. Nie są wulgarne, są emocjonalne, a akcja toczy się dynamicznie, bez zbędnego przeciągania. Postacie są dobrze wyważone, choć w tym przypadku zabrakło mi nieco chemii — paradoksalnie większą czułam między Norą a Grahamem niż w późniejszym wątku romantycznym. Uczucie pojawiło się tam nagle, trochę jak grom z jasnego nieba, oparte głównie na urodzie, co nie do końca mnie przekonało. Mimo tych drobnych zastrzeżeń całość oceniam bardzo na plus i z przyjemnością sięgnę po kolejne książki autorki.
Diana - awatar Diana
oceniła na72 miesiące temu

Cytaty z książki Zanim zostaliśmy nieznajomymi