ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać2
ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać10
Artykuły„Kawa z Mistrzem Zbrodni” – wygraj spotkanie z Wojciechem Chmielarzem z okazji Światowego Dnia Książki
LubimyCzytać21
Artykuły"Przejścia. Którędy do miłości" Natalii de Barbaro. Mamy dla Was 40 egzemplarzy książki!
LubimyCzytać3
Ostatnia podróż

- literatura obyczajowa, romans
- Last Voyage of the Valentina
- 2006-01-01
- 2006-01-01
- Anna Dobrzańska-Gadowska
Londyn swingujących lat sześćdziesiątych, Włochy końca drugiej wojny światowej. świetnie napisana opowieść o straconej miłości i rodzinnych sekretach. W czasie drugiej wojny światowej młody Anglik Thomas Arbuckle bez pamięci zakochuje się w pięknej Włoszce Valentinie. Owocem ich miłości jest córeczka Alba, z którą Thomas po wojnie wraca do Anglii. Sam. Wiele lat później dorosła Alba pragnie poznać losy kobiety, która dała jej życie. Wbrew woli ojca jedzie do Włoch, gdzie w ciepłym klimacie, wśród oliwnych gajów czeka na odkrycie dawna historia miłości, oszustwa i zdrady...
Kup Ostatnia podróż w ulubionej księgarnii
Ostatnia podróż
Do tej pory przeczytałam dwie powieści Santy Montefiore: "Francuski ogrodnik" i "Cygańską madonnę" i w takiej oceniłabym je kolejności. Niestety "Ostatnia podróż Valnetiny" jest najsłabszą z nich. Akcja toczy się w książce dwutorowo: poznajemy współczesną Albę, pełną życia i temperamentu dziewczynę z jej charakterkiem i brakiem spokoju ducha oraz tajemnicę z przeszłości jej ojca, ówcześnie kapitana łodzi podwodnej w czasie drugiej wojny światowej i jego wielkiej miłości do pięknej i tajemniczej Włoszki. Jak to zwykle bywa w takich książkach, wątek historyczny jest zdecydowanie ciekawszy. Opowieść trochę ratuje klimat Włoch na południe od Neapolu. Kto lubi włoskie klimaty pewnie chętnie podwyższy ocenę o jedną gwiazdkę z sentymentu do tych regionów. Jednak nie zmienia to faktu, że bliżej tej książce do zwykłego romansu niż do ciekawej książki z rozbudowanymi wątkami i historycznym tłem. Szkoda. Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś pisarka bardziej pozytywnie mnie zaskoczy.
Oceny książki Ostatnia podróż
1097 użytkowników ma tytuł Ostatnia podróż na półkach głównych- Przeczytane 693
- Santa Montefiore 10
- 2024 8
- 2018 6
- 2013 6
- 2012 5
Tagi i tematy do książki Ostatnia podróż

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ostatnia podróż
Ta książka spokojnie mogłaby się zacząć od podróży Alby do Włoch. Jak zwykle u Santy pół książki jest nie warte niczego. Postacie które nie wnoszą nic. Nawet postacie które grają prawie główne role, na koniec są rzucone w kąt jak znudzone zabawki. Jedna z gorszych pozycji autorki......
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAlba wychowała się bez matki, a kiedy chciała dowiedzieć się o niej czegoś więcej, ojciec unikał tematu. Dziewczyna nie potrafiła pogodzić się z faktem, że ojciec tak łatwo zapomniał o jej matce i zajął się swoją nową rodziną. Alba nie akceptowała macochy i miała do niej ogromny żal, równie wielki co do ojca. Na własną rękę próbowała dowiedzieć się czegoś o swojej matce, a to zaprowadziło ją wprost do Włoch.
Ojciec Alby poznał jej matkę podczas jednej ze swoich podróży w trakcie drugiej wojny światowej. Zakochali się w sobie szybko a owocem ich miłości była Alba. Wiele lat później Thomas milczy na temat Velentiny, ale to nie powstrzymuje Alby od odkrycia prawdy. Ta okazuje się zaskakująca i dla niej i dla czytelnika. Bohaterka wyrusza w podróż do Włoch, gdzie poznaje swoją rodzinę, odkrywa sekrety i przede wszystkim odnajduje samą siebie, gdyż dziewczyna wydaje się z różnych względów pogrubiona przez całą opowieść.
Alba nie ma za dobrej opinii, korzysta z życia i swoich wdzięków, dostaje zawsze to, czego chce, a jej relacje z rodziną są dziwne i da się odczuć, że jest mocno pogubiona. Niestety nie wyróżnia się niczym szczególnym, jest po prostu zbuntowaną przeciwko rodzinie młodą kobietą. Historia dzieli się na opowieść z perspektywy Alby i jej ojca, kiedy poznał Valentinę. Jedna cześć historii jest współczesna a druga dzieje się podczas drugiej wojny światowej. Przeszłość przeplata się z przyszłością bohaterów, dając ciekawy efekt.
Akcja jest raczej statyczna, płynie jednakowo przez całą historię. Historia jest spójna, dość prosta i najbardziej podobała mi się historia Thomasa i Valentiny niż późniejsze działania ich córki, chociaż ta przechodzi ogromną przemianę. Historia tej dwójki kończy się niespodziewanie i kiedy ostatecznie czytelnik ją pozna, zrozumie działania Thomasa względem Alby.
Bohaterowie drugoplanowi gdzieś tam są, mają mniejszy lub większy udział w książce, ale nie zwrócili szczególnie mojej uwagi.
Po zapoznaniu się z opisem spodziewałam się czegoś innego. Brakowało mi rozwinięcia wątku Thomasa. Książka zdecydowanie na luźniejszy wieczór.
Alba wychowała się bez matki, a kiedy chciała dowiedzieć się o niej czegoś więcej, ojciec unikał tematu. Dziewczyna nie potrafiła pogodzić się z faktem, że ojciec tak łatwo zapomniał o jej matce i zajął się swoją nową rodziną. Alba nie akceptowała macochy i miała do niej ogromny żal, równie wielki co do ojca. Na własną rękę próbowała dowiedzieć się czegoś o swojej matce, a...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłaba ta opowiastka, z cyklu - jaka matka taka córka... Bardzo liczyłam na to, że odkrycie przeszłości przez Albę będzie momentem przełomowym dla mnie, znudzonego czytaniem tej historii odbiorcy. Wniesie jakiś dramatyzm, pokaże głębię fabuły ale nic z tych rzeczy. Książka typowo na plażę, dla zabicia czasu podczas opalania ...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Ostatnia podróż Valentiny" początkowo nie wzbudziła we mnie zainteresowania, a patrząc na niezbyt wysoką ocenę użytkowników stwierdziłam, że będę musiała się przemęczyć, by ją dokończyć. Ależ się myliłam. Powieść autorstwa Santa Montefiore to emocjonująca historia, która przenosi czytelnika do innego świata. Główna bohaterka, Alba, poszukuje prawdy o przeszłości swojej matki Valentiny, a jej przygoda jest pełna tajemnic i wzruszeń, mimo że na początku można mocno zrazić się do samolubnej młodej dziewczyny. Montefiore mistrzowsko przeplata teraźniejszość z retrospekcjami, tworząc dynamiczną i wciągającą narrację. Dodatkowo cudowny klimat włoskiego wybrzeża Amalfi sprawia, że natychmiast mamy ochotę przenieść się tam z kieliszkiem dobrego wina i kawałkiem świeżego pieczywa polanego aromatyczną oliwą z rozmarynem. A wszędzie czuć zapach fig…
"Ostatnia podróż Valentiny" to piękna i refleksyjna opowieść, którą polecam wszystkim miłośnikom literatury pełnej romantycznych emocji i niewyjaśnionych tajemnic. To książka, która na długo zostaje w pamięci.
"Ostatnia podróż Valentiny" początkowo nie wzbudziła we mnie zainteresowania, a patrząc na niezbyt wysoką ocenę użytkowników stwierdziłam, że będę musiała się przemęczyć, by ją dokończyć. Ależ się myliłam. Powieść autorstwa Santa Montefiore to emocjonująca historia, która przenosi czytelnika do innego świata. Główna bohaterka, Alba, poszukuje prawdy o przeszłości swojej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOch, Alba. Można Cię kochać i nienawidzić jednocześnie. To idealnie wykreowana postać kobiety zagubionej w swoim dotychczasowym życiu, zagubionej przez to, że nikt nie chciał wyznać jej prawdy. Zagubionej, a przez to popełniającej błędy. Kobiety, która nigdy nie poznała czym jest matczyna miłość, a więc czy można ją winić o to, że miłość traktowała drobiazgowo? Momentami, Alba mnie irytowała. Myślałam sobie: o boże, znowu to robi?! Ale koniec końców zrozumiałam przesłanie. Alba nie jest ideałem i nim nie będzie. Nikt nie jest. Nie była nim także jej matka, choć Alba była pewna, że usłyszy opowieści o prawdziwym aniele stąpającym po ziemi. Bardzo podobało mi się to, że autorka pokazała swoich bohaterów w taki ludzki sposób, nie nadając im nadzwyczajnych i wyidealizowanych cech. To historia o bolesnej przeszłości, o błądzeniu, o brutalnej prawdzie, o poszukiwaniu siebie, o wybaczaniu, ale z lekko romantyczną nutą w tle, z zapachem fig i widokiem roztaczającego się błękitnego morza, z rodzinnym ciepłem i szansą na nowe, spokojniejsze życie na włoskiej ziemi.
Och, Alba. Można Cię kochać i nienawidzić jednocześnie. To idealnie wykreowana postać kobiety zagubionej w swoim dotychczasowym życiu, zagubionej przez to, że nikt nie chciał wyznać jej prawdy. Zagubionej, a przez to popełniającej błędy. Kobiety, która nigdy nie poznała czym jest matczyna miłość, a więc czy można ją winić o to, że miłość traktowała drobiazgowo? Momentami,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Ostatnia podróż Valentiny" to książka na której premierę czekałam, ponieważ to kolejna powieść Santy Montefiore z akcją umieszczoną we Włoszech, choć rozpoczynającą się w Londynie lat 60.
Główną bohaterką jest Alba, córka angielskiego porucznika Thomasa Arbuckle’a i Włoszki imieniem Valentina. Wie o matce jedynie tyle, że zginęła w wypadku samochodowym we Włoszech krótko po jej urodzeniu. Alba czuje się zaniedbana i osamotniona, gdyż ojciec unika tematu matki, a i z macochą się nie potrafi dogadać. Przez długi czas trudno ją polubić, gdyż nie przejmuje się konsekwencjami swoich działań, myśląc tylko o własnej przyjemności, czerpie satysfakcję z dóbr materialnych i powierzchownych związków.
Akcja powieści nabiera tempa, gdy Alba odkrywa, skąd pochodziła jej matka i wyrusza na Wybrzeże Amalfi w poszukiwaniu swojej rodziny.
Od tego momentu opisy bieżących wydarzeń przeplatają są ze wspomnieniami Thomasa z czasów II wojny światowej, gdy był członkiem brytyjskiego oddziału specjalnego działającego we Włoszech. Podążając za śladami przeszłości, Alba stopniowo odkrywa coraz więcej sekretów i zbrodni z przeszłości, które wpłynęły na losy jej rodziny. Okazuje się, że tajemnice Valentiny miały ogromny wpływ na to, co stało się w jej życiu i w życiu jej córki.
Dowiaduje się również, jak doświadczenie wojny zmienia ludzi, wpływa na ich wartości, priorytety i sposób patrzenia na świat. Z czasem jednak zaczyna coraz bardziej doceniać wartość prawdziwych relacji, odrzuciła swoje dotychczasowe nawyki, zrozumiała ból i cierpienie, które przeżył jej ojciec. Zaczęła dostrzegać swoje błędy i konsekwencje swojego postępowania. W końcu zrozumiała, że życie nie polega tylko na przyjemnościach i zabawie. Doceniła wartość prawdziwej miłości i związku opartego na zaufaniu i szacunku. Zrezygnowała z flirtów i krótkotrwałych romansów, skupiając się na budowaniu głębokiej relacji z przyjacielem , a później partnerem - Fritzem. Zaczęła być bardziej odpowiedzialna i empatyczna. Jej historia pokazuje, że nawet osoby, które z pozoru mogą wydawać się płytkie czy materialistyczne, mają potencjał do głębokiej przemiany i odnalezienia prawdziwych wartości w życiu.
"Ostatnia podróż Valentiny" nie jest ckliwym romansem. To poruszająca opowieść o miłości, zdradzie, tęsknocie i odkrywaniu własnej tożsamości. Przenosząca czytelnika do magicznej atmosfery włoskiego krajobrazu, pogrążająca w emocjach bohaterów, która wciąga czytelnika od pierwszej do ostatniej strony. Zaskakujące zwroty akcji i nieoczekiwane odkrycia sprawiają, że książka trzyma w napięciu do samego końca, zostawiając po sobie niezapomniane wrażenie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówną bohaterką jest Alba, córka angielskiego porucznika Thomasa Arbuckle’a i Włoszki imieniem Valentina. Wie o matce jedynie tyle, że zginęła w wypadku samochodowym we Włoszech krótko...
Jak to jest żyć nie znając swoich korzeni, swojej przeszłości? Alba nigdy nie poznała swojej matki, a milczenie jakie otacza tę historie podsyca niepokoje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wywarła na mnie mieszane uczucia- bardzo podobała mi się historia z przeszłości, ciekawa i intrygująca, mniej oczywista niż mogłoby się wydawać. Historia późniejsza była dla mnie już zdecydowanie mniej pociągająca
Ten tytuł skrywa wiele tajemnic, które już od pierwszych stron wciągają czytelnika. Książka dzieli się na dwie części, najpierw poznajemy Albę, która ma bardzo lekkie podejście do życia. Jednak ta lekkomyślność to tylko maska, którą dziewczyna nałożyła, aby ukryć ból, który nosi w sercu. Czuje się nierozumiana, a przede wszystkim ignorowana przez swoją rodzinę. Jedyne czego pragnie to dowiedzieć się czegoś o swojej matce, która zmarła krótko po porodzie. Jej ojciec milczy jak grób i nie chce poruszać tego tematu. Kiedy Alba znajduje portret swojej matki przysięga sobie, że zrobi wszystko, aby poznać sekrety, które są skrywane od lat. Podróż do Włoch nie tylko pozwoli jej odkryć prawdę, ale także odmieni jej życie.
Druga część książki to wspomnienia Thomasa, ojca Alby. Dzięki temu poznajemy początek historii, która wydarzyła się w okrutnych wojennych czasach.
Autorka jak zwykle zgrabnie połączyła wątek przeszłości i teraźniejszości, zgrabnie wplatając w to miłość. Fani romantycznych historii na pewno będą zadowoleni, ponieważ Santa jak zwykle stworzyła barwną historię, która porusza serca. Przez książkę wręcz się płynie, wątki przeszłości splatają się idealnie z teraźniejszością, dzięki czemu nie ma chaosu. Okładka również zachęca do tego, aby poznać treść, przywodzi na myśl gorące włoskie lato i taka właśnie jest ta książka - przesiąknięta zapachami i gorącym słońcem Italii. Chociaż tematyka ma mało wspólnego z gorącym beztroskim latem, to autorka jak zwykle w mistrzowski sposób przekazała opowieść o miłości i cierpieniu okalając ją pięknym krajobrazami, które sprawiają, że całość tworzy historię pełną mądrości. Jeśli ktoś jest fanem Santy to z pewnością się nie zawiedzie, ponieważ jest to kolejna książka bardzo utrzymana w oryginalnym stylu Montefiore. Bardzo przyjemnie spędziłam czas z bohaterami i z ogromną ciekawością przekładałam kolejne kartki, aby móc poznać historię dwóch, wspaniałych kobiet - Alby oraz Valentiny. To jedna z tych książek, które zapadają w pamięć i zostają w niej na długo.
Książka z „Klubu Recenzenta” serwisu nakanapie.pl.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSanata Montefiore autorka licznych bestsellerów, pisząca i znana głównie z romansów. Na co dzień mieszka w Londynie wraz ze swoim mężem i dwójką dzieci.
Cała historia zaczyna się we Włoszech podczas II wojny światowej, w której Thomas Arbuckle brał udział. Podczas tej misji wojennej poznał przepiękną włoszkę- Valentinę, owocem tej miłości była Alba. Po krótkiej retrospekcji przenosimy się do Londynu 20 lat później. Młoda dziewczyna osierocona przez matkę, porzuciła dom rodzinny na rzecz mieszkania na łodzi. Jakże odległa jest mi główna bohaterka, żyjąca na garnuszku ojca i swoich kochanków, jej najważniejszym celem są ciuszki i dobry wygląd. Mimo początkowej niechęci do niej, z każdą kartką coraz bardziej przekonywałam się do niej. Zaczynałam coraz bardziej w niej dostrzegać zranioną, osamotnioną dziewczynkę, która czuje się zdradzona przez ojca, który pobrał się po raz drugi oraz odrzucona przez macochę. Szukająca swoich korzeni, informacji o swojej matce, o której nikt nie chce jej opowiedzieć.
Po odnalezieniu portretu Valentiny narysowanego przez Thomasa stała się iskrą zapalną u dziewczyny celem poznania całej historii swojej rodziny. Postanawia wybrać do Italii. Pełne słońca Włochy, morska bryza owiewa nam twarz, zapach cytrusów i kawy towarzyszy całej naszej wyprawie. Bardzo wolno płynąca akcja, ale pięknie opisywane krajobrazy pozwalają nam się poczuć jakbyśmy chodzili po tych wąskich uliczkach i czuli na skórze promienie słońca i czuli zapach słodkich fig.
Książka niby obszerna bo prawie 500 stron, jednak bardzo szybko i przyjemnie się ją czytało. Szczerze polecam wszystkim miłośnikom romansów, jednak w powieści znajdziemy także elementy sensacji, wątki historyczne. Tarapaty rodzinne i sekrety bogatej rodziny to po prostu chce się czytać. Autora bardzo „lekko” piszę, co jest wielkim plusem tej książki.
Bardzo dziękuje serwisowi internetowemu nakanapie.pl, dzięki któremu mogłam poznać twórczość tej autorki jak i powieść.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSanta Montefiore zabiera mnie z początkiem kwietnia do deszczowego i ponurego Londynu a następnie do pięknej, słonecznej Italii. W końcu kwiecień plecień, bo przeplata …
Cała historia zaczyna się we Włoszech podczas II...
Urocza klimatyczna historia miłosna. Niebanalna, tajemnicza, pachnąca figami. Z pięknymi krajobrazami w tle. O miłości pomimo wad, o poszukiwaniu własnych korzeni, wreszcie o zrozumieniu i przemianie.
Czytajcie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytajcie.