Kwiat Kalafiora

Okładka książki Kwiat Kalafiora autora Małgorzata Musierowicz, 9788362199853
Okładka książki Kwiat Kalafiora
Małgorzata Musierowicz Wydawnictwo: Akapit Press Cykl: Jeżycjada (tom 3) Seria: Jeżycjada - edycja jubileuszowa literatura młodzieżowa
literatura młodzieżowa

Oceny książki Kwiat Kalafiora

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kwiat Kalafiora

Serio po pierwszych dwóch częściach spodziewałam się czegoś lepszego

Serio po pierwszych dwóch częściach spodziewałam się czegoś lepszego

„Kwiat Kalafiora” Małgorzaty Musierowicz to kolejny powrót do świata, który wielu czytelnikom kojarzy się z ciepłem, spokojem i charakterystycznym poczuciem humoru. W tej części naprawdę wchodzimy w życie rodziny Borejków i poznajemy ich jako barwną, pełną energii i wyrazistych charakterów gromadkę. Każdy z bohaterów ma swój temperament, sposób bycia i język, co tworzy prawdziwy kalejdoskop postaci, które łatwo zapamiętać.

Dużym plusem jest to, że obok Borejków pojawiają się także bohaterowie znani z dwóch wcześniejszych tomów. Dzięki temu cała opowieść zyskuje poczucie ciągłości, a czytelnik ma wrażenie, że wraca do znajomych, a nie zaczyna zupełnie nową historię. Ten zabieg buduje przytulny klimat serii i sprawia, że świat Jeżycjady staje się coraz bardziej kompletny.

„Kwiat Kalafiora” utrzymany jest w dobrze znanym tonie Musierowicz. Jest lekko, ciepło i z dużą dawką humoru. Szczególnie zapada w pamięć humor sytuacyjny, oparty na codziennych nieporozumieniach, dialogach i rodzinnych scenkach, które potrafią rozbawić bez potrzeby wielkich dramatów. Jednocześnie można odnieść wrażenie, że ta część jest nieco mniej angażująca fabularnie niż poprzednie tomy. Czyta się ją przyjemnie, ale bez silnej potrzeby natychmiastowego poznania zakończenia.

To książka idealna na spokojny wieczór, kiedy szuka się lektury miłej, znajomej i poprawiającej nastrój. „Kwiat Kalafiora” może nie wywołuje tak silnych emocji jak wcześniejsze części, ale doskonale wpisuje się w klimat całej serii i potwierdza, że siłą Jeżycjady jest codzienność opowiedziana z humorem i sercem.

O jeżycjadzie dowiedziałem się przypadkiem. I szkoda, że tak późno. Nagle poczułem znów klimat świata bez internetu, telefonów i komputera. Usiadłem do przytulnego fotela i na nowo poczułem jakie to szczęście napić się z rodziną ciepłej herbaty.

Taka właśnie jest Jeżycjada. Niby takie tam rozterki i perypetie pewnej rodziny. Niby taka tam obyczajówka. Niby dla nastolatek. A jednak chcesz wiedzieć co dalej.

Jest dokładnie tak jak napisała autorka - każdy kto raz wejdzie do Borejków, prędzej czy później poczuje się u nich jak w domu i zakocha się w tej rodzince.

Kwiat kalafiora to nie jest pierwsza książka w tym "uniwersum". Ale to tutaj zaczyna się saga rodu Borejków.

Polecam małym i dużym.

19673 użytkowników ma tytuł Kwiat Kalafiora na półkach głównych
3607 użytkowników ma tytuł Kwiat Kalafiora na półkach dodatkowych

Okładka książki Na Jowisza 2! Nadal uzupełniam Jeżycjadę Emilia Kiereś, Małgorzata Musierowicz
Na Jowisza 2! Nadal uzupełniam Jeżycjadę Emilia Kiereś, Małgorzata Musierowicz
Okładka książki Poczytaj mi, mamo. 15 bajek na 100 lat Helena Bechlerowa, Wanda Chotomska, Maria Kowalewska, Tadeusz Kubiak, Barbara Lewandowska, Hanna Łochocka, Małgorzata Musierowicz, Joanna Papuzińska, Janina Porazińska, Elżbieta Szeptyńska, Julian Tuwim, Danuta Wawiłow
Okładka książki Na Jowisza! Uzupełniam Jeżycjadę Emilia Kiereś, Małgorzata Musierowicz
Na Jowisza! Uzupełniam Jeżycjadę Emilia Kiereś, Małgorzata Musierowicz
Okładka książki Poczytaj mi, mamo. Księga piąta Wiera Badalska, Adam Bahdaj, Wanda Chotomska, Barbara Lewandowska, Małgorzata Musierowicz, Ewa Skarżyńska, Julian Tuwim
Małgorzata Musierowicz
Małgorzata Musierowicz
Polska pisarka, autorka książek dla dzieci i młodzieży, ilustratorka i projektantka ubrań dla dzieci. Ukończyła Wydział Malarstwa i Grafiki Państwowej Wyższej Szkoły Sztuk Plastycznych w Poznaniu ze specjalnością grafika użytkowa. Motywacją do rozpoczęcia pisania książek był brak zleceń na grafiki. W tych okolicznościach napisała swoją pierwszą powieść, którą następnie wzbogaciła o własnoręcznie wykonane ilustracje. Pisywała felietony do „Tygodnika Powszechnego”, które następnie zostały wydane w formie trzech książek pt. „Frywolitki, czyli ostatnio przeczytałam książkę!!!”. Debiutowała w połowie lat 70. powieścią „Małomówny i rodzina”, wkrótce potem rozpoczęła cykl powieści dla młodzieży „Jeżycjada”, zwany tak od nazwy poznańskiej dzielnicy Jeżyce, w której mieszkają jego bohaterowie. Napisała też wiele książek dla młodszych dzieci. Na motywach powieści „Kłamczucha” powstał film o takim samym tytule, a na podstawie „Kwiatu kalafiora” i „Idy sierpniowej” zrealizowano film „ESD”. Oba filmy reżyserowała Anna Sokołowska. W 1982 roku na Listę Honorową im. Hansa Christiana Andersena wpisano „Kwiat kalafiora”. Za swoje książki autorka otrzymała wiele nagród, m.in. Złote Koziołki. Na wniosek dzieci została Kawalerem Orderu Uśmiechu w 1994 roku, a w 2008 została odznaczona Medalem Polskiej Sekcji IBBY za całokształt twórczości. Książka Małgorzaty Musierowicz „Feblik” została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Literatura młodzieżowa.

Cytaty z książki Kwiat Kalafiora