Zemsta

2015-06-17
2015-06-17
9788328020757
Małgorzata Fabianowska
Genialne połączenie literatury młodzieżowej z ciężkim, psychodelicznym thrillerem. W ostatniej części trylogii Mara musi stawić czoła rzeczywistości.
Trzecia część bestsellerowej serii o Marze Dyer. Pewnego dnia Mara budzi się w lustrzanym pokoju i nie wie, gdzie jest. Zdaje sobie sprawę, że jej bliscy nie żyją, a ona powoli zaczyna o nich zapominać. Głos w jej głowie powtarza: „musisz uciekać”, ale leki podawane przez doktor Kells zmuszają ją do posłuszeństwa i odbierają jej umiejętność zadawania bólu i zabijania myślami. Mara nigdy nie czuła się tak bezbronna…

Kup Zemsta w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Zemsta

Oceny książki Zemsta

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zemsta

Moją teorią jest to, że autorka tej książki, to niespełniona psycholożka, która tak zakochała się w teoriach Freuda i Junga, że zamiast tworzyć kolejną teorię, niczym Karen Horney, postanowiła napisać książkę bazującą na podstawach psychoanalizy. Ale naprawdę trzeba mieć rozwinięta wyobraźnię, żeby połączyć Freuda z realizmem magicznym/wątkiem fantastycznym, co robi autorka. Niestety ta część podobała mi się najmniej, bo o ile wcześniej skradł mnie ten wątek niepewności, co naprawdę dzieje się z Marą i Noahem, tak tutaj poszliśmy trochę w dystopie o szalonych nastolatkach, co mnie trochę rozczarowało.

Trzeci tom jest naszpikowany akcją. Dzieje sie szybko. Ciekawi, że nie można przestać czytać, gdyby nie grubość przeczytałabym na raz a i tak zarwałam noc, bo nie mogłam się oderwać. W tej części autorka łączy nareszcie wszystkie kropki, zaskakuje a przy tym pięknie pokazuje wiarę w prawdziwą miłość.

W niektórych komentarzach czytałam, że nierealna w tym jak wszystko gładko udaje sie bohaterów. Być może ale dla mnie to drugie dno przekazu grało pierwsze skrzypce.
Piękna klamra opowiesci!

W niektórych komentarzach czytałam, że nierealna w tym jak wszystko...

Pierwsza część strasznie mnie wynudziła. Druga była już trochę lepsza, nawet szybko się ją czytało. "Zemsta" była świetna, dobrze napisana, mroczna i krwawa... niestety jakoś za połową trochę się to popsuło.

Czarny charakter, klimaty psychotyczne, mutacje genetyczne, tortury i tajne eksperymenty. Brzmi świetnie, wręcz genialnie jak dla mnie. Niestety finalnie otrzymałam miałki paranormal romance, banalnie rozwiązany, trochę naiwny. Poczułam, że jestem na tą serię za stara (mimo że dopiero co wskoczyła mi na przód 2). Autorka gładko wychodzi z całej zawiłości fabuły, przez co opowieść traci ogromnie na realizmie, który wcześniej był nawet zauważalny. Wszystkie powroty do przeszłości oraz wątki kryminalne z poprzednich tomów, cała intryga straciła na swoim potencjale, jakby bańka mydlana w jednej chwili pękła. Potencjał był ogromny, aż żal, że coś poszło bardzo nie tak. Poczułam się nawet, jakby ta historia mogła się spokojnie zmieścić w jednym tomie, a nie w aż trzech, które, mimo że nie nudziły, to jednak tak naprawdę nie miały większego znaczenia, mało co wnosiły do fabuły.

Seria bardzo przeciętna, trochę jej zabrakło aby wykorzystać świetne podwaliny całej historii Mary. Czytać... raczej nie warto.

3556 użytkowników ma tytuł Zemsta na półkach głównych
905 użytkowników ma tytuł Zemsta na półkach dodatkowych

Michelle Hodkin
Michelle Hodkin
Książka Michelle Hodkin "Mara Dyer. Przemiana" została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Literatura młodzieżowa. Amerykańska pisarka. Z wykształcenia prawnik. Urodziła się i wychowała na Florydzie. Skończyła liceun w Nowym Jorku, a studia prawnicze w Michigan.

Eleonora i Park Rainbow Rowell
Eleonora i Park
Rainbow Rowell
Recenzja: 📼Eleonora i Park- Rainbow Rowell📼 4,5/5⭐️ 📼Niektóre książki skierowane do młodzieży są po prostu tylko rozrywką i to jest okej, a niektóre przekazują wartości, o niektórych zapominamy, a o niektórych nigdy nie zapomnimy. I to jest właśnie taka książka wartościowa, o której po odłożeniu na półkę nie da się zapomnieć i pozostawia w sercu coś na rodzaj pustki. 📼Ta książka była poruszająca, porusza problemy o których mało kto odważy się mówić, czy pisać, więc naprawdę jestem pełna podziwu dla autorki że podjęła się tego tematu i pozostawiła czytelnika w refleksji, pokazała że życie nie zawsze jest kolorowe, że nie każdy ma zapewniony dobrobyt. 📼Czytając tą książkę sięgnęłam po nią w najlepszym z możliwych momentów w moim życiu w jakim mogłam się na nią zdecydować, bo był to moment kiedy sama utraciłam kontakt z bliską mi osobą i ta książka dała mi zrozumienie, pokazała że emocje które przeżywam są normalne i nie należy się ich wstydzić. 📼Książka poruszająca tak ciężkie tematy została napisana niesamowicie lekko, czyta się ją szybko, czytelnik jest się w stanie szybko wciągnąć w fabułę i każda strona pozostawia po sobie pytanie co będzie dalej. 📼Uważam że tą książkę powinien przeczytać każdy, aby zrozumieć że wiele nas różni, ale nikt nie wie co tak naprawdę dana osoba przeżywa w domu, nikt nie wie jakie mamy zaplecze doświadczeń i to że ktoś się czymś od nas różni, odbiega od reszty, nie daje nam prawa do wyśmiewania takiej osoby z tego powodu, pokazuje też że życie często stawia nas przed ciężkim wyborem, gdzie nie ma dobrej albo złej decyzji, musimy kierować się dobrem własnym, nie patrząc na innych i wybrać najmniejsze zło.
wika_reading - awatar wika_reading
Czerwona Królowa Victoria Aveyard
Czerwona Królowa
Victoria Aveyard
Książka nie jest jakaś wybitna, ale taka do przeczytania. Jak wiecie ten gatunek książki czyli fantastyka musi być naprawdę jakoś wyjątkowo napisana, aby mnie wciągnęła- nie jestem fanką tego gatunku, ale perełki się znajdą. Czerwona królowa nie zachwyciła mnie jakoś bardzo, ale nie była też jakaś najgorsza jak wspomniałam wyżej, taka do przeczytania bez zachwytów. . Mare żyje w świecie podzielonym krwią na Srebrnych i Czerwonych. Srebrni to elita, ludzie którzy mają wyjątkowe moce, Czerwoni to ludzie "gorszej" kategorii. Mare pochodzi z biednej rodziny, chodzi na targi by kraść. Szło jej dobrze, do momentu aż nie postanowiła okraść pewnego młodzieńca, który później okazał się być księciem dworu srebrnych. Chłopak postanowił pomóc dziewczynie, dzięki niemu dostała pracę jako kelnerka w pałacu i to w nim podczas uroczystości wyszło na jaw, że Mare nie jest zwykłą dziewczyną o czerwonej krwi. Jest kimś więcej. Dziewczyną o czerwonej krwi posiadającą wyjątkowe moce. Ona sama o tym nie wiedziała. Kiedy wszyscy zobaczyli jej wyjątkowość, królowa postanowiła ukryć ją w pałacu jako zaginioną księżniczkę i wydać za mąż za jednego ze swoich synów. Nie, nie tego poznanego na targu tylko drugiego, który miał plan. Jaki? Nie zdradzę. Do tego momentu było nawet ciekawie, ale im dalej tym ta historia traciła podczas czytania. Mare była zachwianą osobą. Zmieniała zdanie co chwila i sama nie wiedziała w którą stronę iść. Uczucie między nią a królewskimi braćmi było hmm od czapy. Nie było momentu opisującego kiedy narodziło sie uczucie między bohaterami a nagle były rozterki uczuciowe głównej bohaterki. Książka nie trzymająca sie trochę kupy. Fanką nie zostanę, ale plus za to że jakoś mocno nie cierpiałam podczas jej czytania 😂😉
Kamiszonek1104_czyta - awatar Kamiszonek1104_czyta
oceniła na61 miesiąc temu
Tajemny ogień Christi Daugherty
Tajemny ogień
Christi Daugherty Carina Rozenfeld
C.J. Daugherty tak skonstruowała świat w książce TAJEMNY OGIEŃ, że po przeczytaniu pierwszej części od razu musiałam sięgnąć po kolejną. Ona dosłownie mnie pochłonęła. Fabuła skupiona jest wokół dwójki głównych postaci — Taylor oraz Sashy. I podczas gdy ta pierwsza to pilna uczennica z Oxfordu to ten drugi pochodzi z Francji i od urodzenia skazany jest na tajemnicze niebezpieczeństwo. Pozornie nic ich nie łączy, jednak ich losy splatają się w najmniej oczekiwany sposób, co może wydawać się niemożliwe. Szybko okazuje się, że to część większej i mrocznej układanki, w której zagościła magia, przeznaczenie i starożytne siły. I to właśnie ta tajemnica dotycząca chłopaka była najciekawsza w tej historii. Nie została ona do końca wyjaśniona w pierwszej części. Wręcz przeciwnie, była pełna niedopowiedzeń, które spowodowały, że musiałam poznać ich dalsze losy. Ja wręcz musiałam poznać odpowiedzi na nurtujące mnie pytania i dowiedzieć się, o co chodzi z klątwą Sashy. Autorka doskonale stopniuje napięcie w opowieści, co pozostawiało mnie w ciągłej niepewności. Natomiast chemia, która niezaprzeczalnie jest między bohaterami, rozwijał się w sposób naturalny i niewymuszony. Nie było przesadnego dramatyzmu, a fabuła całej książki osadzona została w bardzo ciekawym klimacie: czasem nawet lekko mrocznym. Uważam, że autorka ma bardzo lekki i przyjemny styl pisania — dzięki czemu książkę dosłownie się pochłania. Podsumowując, jest to świetna historia młodzieżowej fantastyki z elementami magii, tajemnicy i romansu. Moim zdaniem po pierwszej części możecie zostać z niedosytem i chęcią rozwiązania zagadki wraz z bohaterami, ale spokojnie, bo druga część niesie ze sobą odpowiedzi na wiele pytań.
Książka_jak_tlen - awatar Książka_jak_tlen
Mercy. Miłosierna Rebecca Lim
Mercy. Miłosierna
Rebecca Lim
„Mercy. Miłosierna" Rebeki Lim to bardzo ciekawa pozycja do przeczytania. Naprawdę szkoda, że tak mało się o niej mówi, a kolejne części nie doczekały się tłumaczenia. W pierwszym tomie dostaliśmy dopiero zarys epickich wydarzeń i zapowiedź rozwiązania wszystkich tajemnic. Mimo wszystko dalej polecam ją przeczytać, sam w sobie pierwszy tom dostarcza wiele wrażeń. Niestety opis z tyłu książki zdradza jedną z bardziej znaczących tajemnic, a mianowicie że Mercy jest aniołem. Bohaterka przez większość powieści tylko się tego domyśla, ale nie jest do końca pewna. Niemniej podczas lektury rodzi się tyle różnych pytań, że czytelnicy nie powinni narzekać na brak zagadek. Koncept fabuły jest tu niezwykle ciekawy. Mercy trafia co jakiś czas do ciał losowych ludzi i próbuje im pomóc w rozwiązaniu problemów. Przy tym wszystkim nie wie kim się stała, ani co właściwie tę osobę trapi. Obecnie jest chórzystką Carmen, która w związku z wyjazdowym występem, musi zamieszkać w domu, w którym doszło do tragedii. Mercy postanawia pomóc dziewczynie odnieść sukces na scenie oraz rozwiązać sprawę tajemniczego zaginięcia córki swoich gospodarzy. Ogromnie podobał mi się wątek kryminalny tej powieści. Samo rozwiązanie było bardzo satysfakcjonujące i muszę ostrzec, że dosyć brutalne i przerażające. Zapraszam na mojego Bookstagrama: https://www.instagram.com/p/CxAULZMt241/?igshid=MmU2YjMzNjRlOQ==💕
Erynka - awatar Erynka
oceniła na72 lata temu
Lola and the Boy Next Door Stephanie Perkins
Lola and the Boy Next Door
Stephanie Perkins
„Życie jest za krótkie, żeby codziennie być tą samą osobą”

Lola jest zdecydowanie oryginalną postacią, która lubi się wyróżniać, a poprzez najróżniejsze stroje wyraża siebie. Nie zdziwi Was na pewno fakt, że jej największą pasją jest projektowanie i szycie ubrań z czym Lola wiąże swoją przyszłość.

Przyznam szczerze, że nigdy wcześniej nie spotkałam się z motywem projektantki mody i ciekawił mnie ten wątek. Jednak uważam, że wzmianka z tyłu o Loli jako „początkującej projektantce” jest trochę na wyrost i moim zdaniem dość myląca. Oczekiwałam jakiegoś rozwinięcia tego motywu, a polega on tylko na tym, że Lola codziennie wygląda inaczej oraz że projektuje dla siebie sukienkę na bal i w sumie nic poza tym, jedynie pod koniec ten wątek delikatnie się rozwija, ale wydaje mi się, że dalej nie na tyle aby nazwać ją „początkującą projektantką”, jeżeli przez całą książkę jest mowa tylko o jednym projekcie i to tylko i wyłącznie dla siebie…

To co mogliście już zauważyć na story, to na początku książki kompletnie nie mogłam się w nią wciągnąć i myślałam, że przez nią nie przebrnę. Narracja moim zdaniem była strasznie dziecinna, zresztą tak jak zachowanie głównej bohaterki mimo że ma ona już 17 lat, a zachowywała się na jakieś 14, oczywiście nie obrażając nikogo.
Do tego jej zachowania były czasem okropnie sprzeczne ze sobą i kompletnie nie mogłam jej zrozumieć. Ogólnie cały styl pisania autorki od samego początku mi nie podszedł, jednak z czasem się przyzwyczaiłam, przestałam zwracać uwagę na te wszystkie „głupie” szczegóły i nawet się wkręciłam, a z perspektywy czasu uważam ją za lekką, niezobowiązującą książkę idealną na jeden luźny wieczór aby oderwać się od jakichś cięższych lektur.
Goosediaries - awatar Goosediaries
Penryn i kres dni Susan Ee
Penryn i kres dni
Susan Ee
„Jeżeli między aniołami wybuchnie wojna domowa, Ziemia stanie się polem walki. Niezależnie od tego, kto wygra, wasz świat obróci się w popiół”. Penryn i kres dni to finałowy tom trylogii Angelfall, który zamyka przygodę Penryn i Raffego, którzy dzielnie sobie radzili w tym zniszczonym przez anioły świecie. Ona niezwykle odważna i zdeterminowana, by za wszelką cenę ochronić swoją rodzinę. Natomiast on, upadły anioł, któremu skradzione zostały skrzydła, żeby podmienić je na te diabelskie. Skazany na samotną tułaczkę, w tym świecie ogarniętym apokalipsą, za którą stoją jego bracia. Po dramatycznych wydarzeniach z poprzednich części oboje są zmuszeni ukrywać się przed aniołami, ale nie będzie to łatwe, bo jednocześnie muszą znaleźć lekarza zdolnego naprawić to, co anielskie eksperymenty zrobiły z ciałami Raffego i Paige. Podczas podróży dziewczyna odkrywa sekret z przeszłości Raffe’a, co wyzwala mroczne siły, które zagrażają im wszystkim. Nadchodzi ostateczne starcie. Kto wyjdzie z tej bitwy zwycięsko? Autorka w swojej powieści pokazała nam świat, w którym granica między dobrem a złem nie jest już tak oczywista, jak była przed wybuchem. Rzeczywistość stała się pełna chaosu, cierpienia i walki o przetrwanie, gdzie zarówno ludzie, jak i anioły są zdolni do okrucieństwa, ale też do poświęcenia. Muszę przyznać, że początki tej serii były dla mnie dość trudne. Pierwszy tom wciągnął mnie tak po stu stronach, ale kiedy akcja nabrała tempa, czytałam już dosłownie jednym tchem. Od tego momentu historia wciągnęła mnie na dobre i z ciekawością sięgałam po kolejne części. W drugim tomie Penryn i Świat po trochę brakowało mi obecności mrocznego anioła Raffe’a, który jest jedną z intrygujących postaci, bo nikt nie przebije mamuśki. Za to większą rolę odgrywała Paige i jej niebezpieczne szarańczaki. Ten wątek był bardzo ciekawy i przerażający równocześnie. Natomiast w finałowym tomie dostałam właściwie wszystko, czego się spodziewałam po tej historii. Jedyną rzeczą, której naprawdę mi zabrakło, były rozdziały z perspektywy Raffego, to by bardzo wzbogaciło całą serię. Podsumowując, trylogia Angelfall mi się podobała, szczególnie ze względu na oryginalny pomysł na fabułę. Motyw aniołów, które zamiast chronić ludzi, przejmują władzę nad Ziemią, a do tego prowadzą brutalne eksperymenty na ludziach, był czymś naprawdę świeżym i zaskakującym. Do tej pory nie spotkałam się z podobnym pomysłem w innych książkach i właśnie to uważam za największy atut tej serii. Jeśli lubicie mroczny, postapokaliptyczny klimat z dynamiczną akcją i silną bohaterką, która nie boi się stawić czoła bestią, to będziecie zadowoleni. Trylogia z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom dystopii i fantastyki młodzieżowej. Ja wam zdecydowanie Polecam.
ŚwiatKsiążkowyMali Mali - awatar ŚwiatKsiążkowyMali Mali
ocenił na81 miesiąc temu

Cytaty z książki Zemsta

Kiedy zło się do Ciebie uśmiecha, odpowiedz mu tym samym.

Kiedy zło się do Ciebie uśmiecha, odpowiedz mu tym samym.

Michelle Hodkin Zemsta Zobacz więcej

Wierzę, że każdy z nas ma obowiązek zostawić świat lepszym niż ten, który zastał.

Michelle Hodkin Zemsta Zobacz więcej

Cisnął we mnie skittlesem. Cukierek trafił mnie w czoło.
-Au!
-Spróbuj tęczy, jędzo!
-Nie zachowuj się jak dziecko.
-A właśnie, że będę. Zaraz zamknę się w łazience i będę beczał.

Cisnął we mnie skittlesem. Cukierek trafił mnie w czoło.
-Au!
-Spróbuj tęczy, jędzo!
-Nie zachowuj się jak dziecko.
...

Rozwiń