Doktor Proktor i wielki napad na bank

- literatura dziecięca
- Doktor Proktor (tom 4)
- 2013-10-09
- 2013-10-09
Najlepiej zabezpieczony bank na świecie znajduje się w Londynie i już teraz powinieneś zrozumieć, o czym jest ta książka. No właśnie: o największym na świecie napadzie na bank. A może zrozumiałeś już także, kto planuje obrabowanie największego banku na świecie? Zgadza się. Wysoki, chudy i prawie szalony profesor, bystra dziewczynka z mysimi ogonkami i malusieńki chłopczyk z ogniście rudą czupryną.
Ale dlaczego oni, do licha, napadają na bank? I jaki ma to związek z finałem Pucharu Anglii w piłce nożnej?
Przeczytaj książkę, to się dowiesz.
"Doktor Proktor i wielki napad na bank" opowiada o najbezpieczniejszym banku na świecie, najbogatszym człowieku na świecie, najdroższym piłkarzu na świecie, najstraszniejszym końcu świata na świecie... Nie, chwileczkę, to już było w poprzedniej książce. Tym razem będzie o wiele gorzej.
Kup Doktor Proktor i wielki napad na bank w ulubionej księgarni
Oceny książki Doktor Proktor i wielki napad na bank
408 użytkowników ma tytuł Doktor Proktor i wielki napad na bank na półkach głównych- Chcę przeczytać 237
- 2022 4
- 2020 3
- 2020 3
- 2019 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Doktor Proktor i wielki napad na bank
Zwariowana fabuła, ale czego innego można się spodziewać po tak nietuzinkowych bohaterach! Czyta się bardzo szybko, ale zawiera dużo odwołań do innych książek. Intertekstualiści na pewno je odnajdą. Dzieci nie, ale i tak nie pozbawi ich to rozrywki, jaką ta książka daje. Jest jednak warunek - trzeba nadążyć za Bulkiem i spółką, a to może być trudne dla kogoś, kto mało czyta. I wolno. Bo tutaj tempo jest zawrotne ;)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzalona jak wszystkie książki o Bulku, Lisie i Doktorze Proktorze!
Szalona jak wszystkie książki o Bulku, Lisie i Doktorze Proktorze!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWróciłem do Doktora Proktora i nie żałuję. Kolejna zabawna część, choć chyba nieco słabsza od Proszka Pierdzioszka. Polecić jednak można młodym jak i nieco starszym czytelnikom jak ja ;-)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze się czyta, będę wracać
Bardzo dobrze się czyta, będę wracać
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajgorsza z serii, nie jest nudna, ale jakoś mi się nie spodobała.
Najgorsza z serii, nie jest nudna, ale jakoś mi się nie spodobała.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie podobała mi się, ale nie była nudna.
Nie podobała mi się, ale nie była nudna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzecia pozycja z tej serii, Syn (10 latek) chętnie przeczytał.... nie wiem czy to zależy od humory dziecka czy od tekstu lektury, ale czasem chętnie opowiadał historie bohaterów a czasem nic... tak jak by nie było w książce nic atrakcyjnego. Ale może to mylne odczucie.
POLECAM
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPOLECAM
Bardzo fajna sria dla dzieci od Nesbo, chociaż dorośli z pewnością też będą mieć dużo uśmiechu, przy czytaniu. Osobiście czasami tak mnie bolał brzuch, że nie nie byłam w stanie czytać. Najlepiej czytać od pierwszej części. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo totrzyma w napieciu do konca
trzyma w napieciu do konca
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPunkt za nawiązanie do Harry'ego Hole, megagigaekstraogromny punkt za nawiązanie do Harry'ego Pottera - "ta, której imię można było wymawiać tylko szeptem" ;)
Król Norwegii powierza misję odzyskania całych ukradzionych rezerw złota kraju (czyli jednej sztabki złota) jedynym znanym sobie osobom, które potrafią ocalić Świat 🌎, czyli Bulkowi, Lisie i doktorowi Proktorowi. Trop prowadzi tym razem do Londynu, gdzie bohaterowie niezwłocznie się udają. Nesbø tym razem doprowadza do sytuacji, w której Bulek musi stać się członkiem bandy złoczyńców, żeby wyciągnąć potrzebne informacje. Oczywiście na tym kończy ... przecież to logiczne, że trzeba by spróbować może rozegrać jakiś mecz piłkarski w mało znaczącej lidze ... do boju Szczęsny Długoręki and Stinking Toes :D
Na uznanie zasługują także, jak w każdej części serii, ilustracje Pera Dybviga. Niezwykle sugestywne i niekonwencjonalne jak na książkę dla dzieci.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKról Norwegii powierza misję odzyskania całych ukradzionych rezerw złota kraju (czyli jednej sztabki złota) jedynym znanym sobie osobom, które potrafią ocalić Świat 🌎, czyli Bulkowi, Lisie i doktorowi Proktorowi....