Przy wrocławskim stole

Grzegorz Sobel Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie poradniki
poradniki
2006-01-01
2006-01-01

Kup Przy wrocławskim stole w ulubionej księgarnii

Oceny książki Przy wrocławskim stole

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przy wrocławskim stole

Pewnego razu będąc na jarmarku bożonarodzeniowym w dzielnicy Spandau w Berlinie zobaczyłem sporą kolejkę do jednego ze stoisk z kiełbasą z pieca. Zachwyty klientów były spowodowane "Breslauer Wurst" czyli kiełbasą wrocławską. Po kolejnej rozmowie na temat "kuchni wrocławskiej", znanej i cenionej do dziś w Niemczech, z kustosz Muzeum Architektury w Stuttgarcie nie mogłem już nie zgłębić tematu.
Na szczęście trafiłem na arcyciekawy przewodnik po dawnej kuchni Wrocławia Grzegorza Sobla. Prawdę napisał wydawca, nie sposób czytać tej książki bez czegoś na zakąskę i popitkę, bo za chwilę towarzyszy nam muzyka naszych kiszek. Dla mnie jako miłośnika pięknego miasta nad Odrą to smakowity rarytas, pełen ciekawostek, anegdot, ale też źródło dobrze udokumentowanej wiedzy historycznej (od średniowiecza do 1945 r.). Smaczku dodają liczne przepisy, karty dań z lokali i aktualne do dziś porady dotyczące prowadzenia dobrej kuchni dla domowników i gości. Pozycję śmiało można polecić wszystkim "certus conviva" oraz tzw. "lanserom" (nie byliście pierwsi) i tym którzy np. chcą się dowiedzieć co było kiedyś w budynku dzisiejszej Mediateki przy pl. Teatralnym we Wrocławiu ? Kim byli "wąchacze kawy" i ile oryginalnych toastów i zakąsek wymyślono do każdej stopki wódki w pewnym klubie ? Ile dań jadał zwykle Fryderyk II ? Jaki posiłek cieszył się największym uznaniem wrocławskich studentów ?
A zatem Smacznego Moi Państwo !

36 użytkowników ma tytuł Przy wrocławskim stole na półkach głównych
17 użytkowników ma tytuł Przy wrocławskim stole na półkach dodatkowych

Okładka książki „Jabłka zaś ziemne, a po teraźniejszemu kartofle”. Znaczenie ziemniaka w Europie i na ziemiach polskich ze szczególnym uwzględnieniem Dolnego Śląska w kontekście historii i teraźniejszości Aleksandra Arkusz, Piotr Badyna, Beata Cieniawska, Kamil Frączkiewicz, Agata Gabiś, Antoni Golachowski, Agnieszka Kita, Robert Klementowski, Irena Korbelářová, Elżbieta Kościk, Natalia Maria Kotrys, Wacław Leszczyński, Małgorzata Machałek, Karol Machi, Wojciech Nowacki, Alicja Nowakowska, Rafał Nowakowski (historyk), Joanna Nowosielska-Sobel, Marek Ordyłowski, Zygmunt Owsiak, Tomasz Sekutowski, Mateusz Słomiński, Grzegorz Sobel, Aleksander Srebrakowski, Grzegorz Strauchold, Anna Sutowicz, Barbara Techmańska, Marek L. Wójcik, Filip Wolański, Rudolf Žáček, Ewa Zdybel, Rościsław Żerelik
Okładka książki O historii Wrocławia i Śląska inaczej. Tom 3 Paweł Duma, Krystyna Kirschke, Paweł Kirschke, Romuald M. Łuczyński, Joanna Nowosielska-Sobel, Joanna Popińska, Paweł Skrzywanek, Grzegorz Sobel
Okładka książki Przedmieście Odrzańskie we Wrocławiu Rafał Eysymontt, Tomasz Głowiński, Hanna Górska, Agnieszka Gryglewska, Wanda Kononowicz, Maciej Łagiewski, Halina Okólska, Tomasz Sielicki, Grzegorz Sobel, Sławomir Szymański, Maria Zwierz

Historia sztuki dla bystrzaków Jesse Bryant Wilder
Historia sztuki dla bystrzaków
Jesse Bryant Wilder
„Historia sztuki dla bystrzaków” to z jednej strony kompendium wiedzy o poszczególnych epokach i stylach, dzięki któremu w przystępny sposób poznamy ciekawostki ze świata malarstwa, rzeźby i architektury, a z drugiej — lekka lektura, która wprowadza w tematykę sztuki nawet największych laików. Choć Jesse Bryant Wilder w ciekawy sposób przedstawia informacje o twórcach i ich dziełach, nie rozwlekając się i przytaczając mnóstwo przykładów, nie jest to pozycja bez wad. Największym minusem książki jest to, że jak na swoisty podręcznik o sztuce, zawiera bardzo mało reprodukcji. Kilka z nich znajduje się na końcu w postaci „kolorowej wkładki”, inne umieszczone są w rozdziałach jako czarno-białe ryciny. Często jednak zdarza się, że dzieła są tylko wspomniane, a czytelnik musi sam, z telefonem w ręku, doszukiwać się wspomnianych obrazów, rzeźb lub budowli. Jest to na tyle uciążliwe, że znacznie wydłuża proces czytania. Zdarzało mi się, że odpuszczałam wyszukiwania, jeśli temat nie interesował mnie aż tak bardzo. Myślę, że książka bardzo zyskałaby, gdyby wszystkie dzieła — w kolorze — znalazły się na jej stronach. Autor na końcu zamieścił jednak kilka dodatków. Stworzył dekalogi, w których daje czytelnikowi propozycje muzeów wartych odwiedzenia, listę książek napisanych przez słynnych malarzy, a także wymienia najważniejsze style malowania, które „zmieniły świat”. Podczas czytania zagranicznych opinii natknęłam się także na ciekawy zarzut: europocentryzm. Rzeczywiście, autor skupia się głównie na sztuce tworzonej w Europie i Ameryce. Egipt pojawia się jedynie w rozdziale o starożytnych cywilizacjach — obok Mezopotamii i Pompejów. Brakuje tu sztuki azjatyckiej i afrykańskiej, co może wynikać z tego, że nie przebiła się ona do tzw. mainstreamu. Mimo tych kilku minusów, nie mogę powiedzieć, że książka mnie rozczarowała. Wręcz przeciwnie — była to dla mnie naprawdę przyjemna przygoda! Dzięki tej lekturze poznałam mnóstwo nowych artystów, a także stylów sztuki. Zakochałam się w piktorializmie — fotografii, która ma przypominać obrazy. Wyszukajcie koniecznie „Spring Shower” Alfreda Stieglitza! Przepadłam z zachwytu, widząc pompejański fresk „Wiosna”, który przedstawia kobietę niosącą kwiaty. Dzięki tej książce zrozumiałam, czym kierowali się artyści, tworząc swoje dzieła, i wiem, że teraz uważniej będę przyglądać się eksponatom w muzeach.
bookoralina - awatar bookoralina
oceniła na611 miesięcy temu
Smak. Świadome odżywianie, świadome życie Thích Nhất Hạnh
Smak. Świadome odżywianie, świadome życie
Thích Nhất Hạnh Lilian Cheung
...żyjąc świadomie, każda chwila staje się pełna, a więc długa i bogata sama w sobie... „Smak. Świadome odżywianie, świadome życie” Thich Nhat Hanh i Lilian Cheung. To nie jest zwykła książka o jedzeniu. To zaproszenie do zatrzymania się w samym sercu codzienności. Autorzy, mistrz zen i nauczyciel uważności oraz dietetyczka, przypominają nam, że prawdziwe odżywianie zaczyna się w chwili, gdy uświadamiamy sobie pełną obecność jedzenia. To oznacza pełne zanurzenie w tym co jesz, czyli zapachu, smaku, dźwięku i oddechu. I bycie we wdzięczność za każdy kęs. Autorzy prowadzą nas w stronę prostego, a zarazem głębokiego odkrycia: smakowanie jedzenia jest smakowaniem życia. To, co trafia na nasz talerz, może być bramą do ciszy, wdzięczności i współczucia. Kiedy jemy powoli, świadomie, uczymy się jednocześnie żyć wolniej i pełniej, czyli w harmonii z naturą, z drugim człowiekiem i z samym sobą. „Smak” nie podaje gotowych recept. To raczej subtelne wskazówki, które zachęcają, by praktykować uważność w najbardziej zwyczajnych chwilach. Bo jeśli potrafimy naprawdę skosztować jabłko, potrafimy również skosztować chwilę, dzień, całe życie. Nie wszystko do mnie trafiło, w końcu jestem przedstawicielką kultury Zachodu, ale warto było uświadomić sobie korzyści z uważności. „Smak” to książka, którą najlepiej czytać powoli, tak jak pije się ciepłą herbatę: łyk po łyku, słowo po słowie, oddech po oddechu.
Leliwaj - awatar Leliwaj
Leniwe maskotki, rekiny na smyczy. W co kultura konsumpcyjna przemieniła mężczyzn i kobiety Tomasz Szlendak
Tomasz Szlendak
Lekko i ze swadą przedstawiona garść obserwacji socjologicznych dotyczących zachowań nabywczych kobiet i mężczyzn (a także dzieci),wpływowi współczesnej kultury na pozycje społeczną i zachowania poszczególnych płci. Miejscami ta opowieść wydaje się lekko trącić stereotypami lub nie potwierdzonymi niczym opiniami samego autora. O ile uznać, że to pozycja popularyzatorska - to można się z tym pogodzić. Gorzej jeśli moi studenci cytują niektóre fragmenty z przekonaniem, że to źródło naukowe... Niektóre opinie są wprost wyssane z palca, choć niewątpliwie oddają poglądy samego autora: np. komentarze nt. zamiłowania kobiet do zakupów i rzekomej niechęci mężczyzn. Jeśli mamy w głowie galerie handlowe ze sklepami odzieżowymi, to może faktycznie przeciętny mężczyzna się w nich nie odnajduje - a kobieta owszem. Jeśli jednak uznać, że zakupy dotyczą także przyborów do majsterkowania albo sprzętu sportowego - to chętnie poradziłabym się autor, jak wyciągnąć moich mężczyzn z OBI albo Decathlona ;-) O komentarzach na temat feminizmu szkoda nawet wspominać, podobnie jak na temat rzekomych naturalnych predyspozycji kobiet (i braku takowych u mężczyzn) do uspokajania dziecka. Niestety wiele komentarzy jest nieuprawnionych i krzywdzących dla obu stron - a to już socjologowi nie uchodzi... Fragmenty poświęcone gejom - szokująco stereotypowe, żeby nie powiedzieć homofobiczne! A zróżnicowany stosunek do gejów i lesbijek jest tak maczystowsko stereotypowy, że aż niestrawny. Rozdział poświęcony turystyce - a w szczególności zrzędzenie na wakacje na Krecie - po prostu dobił mnie. Jak rozumiem autor sam się wybrał na typową masówkę, uczestniczył w tym festiwalu badziewia, po czym przyjął pełen wyższości i pogardy ton wielkiego podróżnika. Żenujące! Wiele obserwacji pozostaje jednak w ciekawej kontrze (albo uzupełnieniu) do "Śmierci Zachodu" Patricka Buchanana. Obie pozycje dzieli dość długi czas, ale lament Buchanana w kontekście licznych obserwacji socjologicznych sprawia wrażenie jeszcze bardziej spóźnionego i jałowego...
Telksinoe - awatar Telksinoe
Śluby polskie Hanna Szymanderska
Śluby polskie
Hanna Szymanderska
Okres narzeczeństwa, ślub, wesele i słodkie pożycie małżeńskie wydawało mi zawsze czymś magicznym i cudownym. Oczywiście życie zweryfikowało później te dziecięce wyobrażenia, ale nie można zaprzeczyć, że jest to niezwykle ważny etap w życiu człowieka. Jak to wszystko wygląda obecnie, to większość wie, ale jak przechodzili przez te wszystkie małżeńskie etapy nasi przodkowie? Pani Szymanderska odpowiedziała na te pytanie wyczerpująco w tej książce. Uporządkowała te wszystkie ważne informacje jak zwykle w staranny sposób. Zaczątki małżeństwa, jej przebogata symbolika roślinna, zwierzęca i potraw, zorganizowane narzeczeństwo, podniosły ślub, pięknie wyreżyserowane wesele, rytuały, które wiązały się z rozplecinami i oczepinami, niezbędne pokładziny i wiele, wiele cennych i zapomnianych elementów przybliżyły nam właśnie „Śluby polskie”. Gdy przyjrzymy się tak każdemu etapowi, przez który nowożeńcy przechodzą, to można szybko dojść do wniosku, że niewiele tradycji dotrwało do naszych współczesnych czasów, gdzie wkradł się wyraźnie zimny kapitalizm. Oczywiście również setki lat temu nie oszczędzano na weselu, ale nie zapomniano o przebogatej tradycji. Również i tę część przeczytałam z pewnym żalem i nostalgią, gdyż nigdy nie będę naocznym świadkiem takiego staropolskiego wesela, nigdy nie zobaczę tradycyjnych tańców, nie usłyszę zapomnianych piosenek czy nie zobaczę charakterystycznych obrządków na żywo. Mam jednak tę książkę, do której mogę zawsze powrócić.
Ann-chan - awatar Ann-chan

Cytaty z książki Przy wrocławskim stole

Dodaj cytat z książki Przy wrocławskim stole