rozwińzwiń

Przy wrocławskim stole

Okładka książki Przy wrocławskim stole Grzegorz Sobel
Okładka książki Przy wrocławskim stole
Grzegorz Sobel Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie poradniki
256 str. 4 godz. 16 min.
Kategoria:
poradniki
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Dolnośląskie
Data wydania:
2006-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2006-01-01
Liczba stron:
256
Czas czytania
4 godz. 16 min.
Język:
polski
ISBN:
9788373844827
Średnia ocen

7,1 7,1 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki „Jabłka zaś ziemne, a po teraźniejszemu kartofle”. Znaczenie ziemniaka w Europie i na ziemiach polskich ze szczególnym uwzględnieniem Dolnego Śląska w kontekście historii i teraźniejszości Aleksandra Arkusz, Piotr Badyna, Beata Cieniawska, Kamil Frączkiewicz, Agata Gabiś, Antoni Golachowski, Agnieszka Kita, Robert Klementowski, Irena Korbelářová, Elżbieta Kościk, Natalia Maria Kotrys, Wacław Leszczyński, Małgorzata Machałek, Karol Machi, Wojciech Nowacki, Alicja Nowakowska, Rafał Nowakowski (historyk), Joanna Nowosielska-Sobel, Marek Ordyłowski, Zygmunt Owsiak, Tomasz Sekutowski, Mateusz Słomiński, Grzegorz Sobel, Aleksander Srebrakowski, Grzegorz Strauchold, Anna Sutowicz, Barbara Techmańska, Marek L. Wójcik, Filip Wolański, Rudolf Žáček, Ewa Zdybel, Rościsław Żerelik
Ocena 0,0
„Jabłka zaś zi... Aleksandra Arkusz, ...
Okładka książki O historii Wrocławia i Śląska inaczej. Tom 3 Paweł Duma, Krystyna Kirschke, Paweł Kirschke, Romuald M. Łuczyński, Joanna Nowosielska-Sobel, Joanna Popińska, Paweł Skrzywanek, Grzegorz Sobel
Ocena 0,0
O historii Wro... Paweł Duma, Krystyn...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,1 / 10
7 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
177
177

Na półkach:

Pewnego razu będąc na jarmarku bożonarodzeniowym w dzielnicy Spandau w Berlinie zobaczyłem sporą kolejkę do jednego ze stoisk z kiełbasą z pieca. Zachwyty klientów były spowodowane "Breslauer Wurst" czyli kiełbasą wrocławską. Po kolejnej rozmowie na temat "kuchni wrocławskiej", znanej i cenionej do dziś w Niemczech, z kustosz Muzeum Architektury w Stuttgarcie nie mogłem już nie zgłębić tematu.
Na szczęście trafiłem na arcyciekawy przewodnik po dawnej kuchni Wrocławia Grzegorza Sobla. Prawdę napisał wydawca, nie sposób czytać tej książki bez czegoś na zakąskę i popitkę, bo za chwilę towarzyszy nam muzyka naszych kiszek. Dla mnie jako miłośnika pięknego miasta nad Odrą to smakowity rarytas, pełen ciekawostek, anegdot, ale też źródło dobrze udokumentowanej wiedzy historycznej (od średniowiecza do 1945 r.). Smaczku dodają liczne przepisy, karty dań z lokali i aktualne do dziś porady dotyczące prowadzenia dobrej kuchni dla domowników i gości. Pozycję śmiało można polecić wszystkim "certus conviva" oraz tzw. "lanserom" (nie byliście pierwsi) i tym którzy np. chcą się dowiedzieć co było kiedyś w budynku dzisiejszej Mediateki przy pl. Teatralnym we Wrocławiu ? Kim byli "wąchacze kawy" i ile oryginalnych toastów i zakąsek wymyślono do każdej stopki wódki w pewnym klubie ? Ile dań jadał zwykle Fryderyk II ? Jaki posiłek cieszył się największym uznaniem wrocławskich studentów ?
A zatem Smacznego Moi Państwo !

Pewnego razu będąc na jarmarku bożonarodzeniowym w dzielnicy Spandau w Berlinie zobaczyłem sporą kolejkę do jednego ze stoisk z kiełbasą z pieca. Zachwyty klientów były spowodowane "Breslauer Wurst" czyli kiełbasą wrocławską. Po kolejnej rozmowie na temat "kuchni wrocławskiej", znanej i cenionej do dziś w Niemczech, z kustosz Muzeum Architektury w Stuttgarcie nie mogłem już...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    18
  • Przeczytane
    9
  • Posiadam
    8
  • Historia
    2
  • Na półce - do przeczytania
    1
  • Na półce
    1
  • Wrocław
    1
  • Prezenty dla innych
    1
  • Historia reportaż literatura faktu
    1
  • Literatura polska
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Przy wrocławskim stole


Podobne książki

Przeczytaj także