Przy wrocławskim stole
Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie poradniki
256 str. 4 godz. 16 min.
- Kategoria:
- poradniki
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Dolnośląskie
- Data wydania:
- 2006-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2006-01-01
- Liczba stron:
- 256
- Czas czytania
- 4 godz. 16 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788373844827
Książka ta nie jest podręcznikiem kulinarnym dawnego Wrocławia ani też spisem potraw jadanych w różnych epokach przez mieszkańców tego miasta. Stanowi raczej pretekst do szerszego spojrzenia ? czasem w ujęciu historycznym ? zarówno na skromnych zjadaczy chleba, jak i na uczestników wystawnych uczt. Przez pryzmat stołu ukazuje wielowiekową, barwną tradycję Wrocławia oraz przypomina niespotykane gdzie indziej zwyczaje i obyczaje biesiadne, a także dawne wrocławskie przeboje kulinarne.
Dodaj do biblioteczki
Porównaj ceny
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Szukamy ofert...
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 18
- 9
- 8
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Pewnego razu będąc na jarmarku bożonarodzeniowym w dzielnicy Spandau w Berlinie zobaczyłem sporą kolejkę do jednego ze stoisk z kiełbasą z pieca. Zachwyty klientów były spowodowane "Breslauer Wurst" czyli kiełbasą wrocławską. Po kolejnej rozmowie na temat "kuchni wrocławskiej", znanej i cenionej do dziś w Niemczech, z kustosz Muzeum Architektury w Stuttgarcie nie mogłem już nie zgłębić tematu.
Na szczęście trafiłem na arcyciekawy przewodnik po dawnej kuchni Wrocławia Grzegorza Sobla. Prawdę napisał wydawca, nie sposób czytać tej książki bez czegoś na zakąskę i popitkę, bo za chwilę towarzyszy nam muzyka naszych kiszek. Dla mnie jako miłośnika pięknego miasta nad Odrą to smakowity rarytas, pełen ciekawostek, anegdot, ale też źródło dobrze udokumentowanej wiedzy historycznej (od średniowiecza do 1945 r.). Smaczku dodają liczne przepisy, karty dań z lokali i aktualne do dziś porady dotyczące prowadzenia dobrej kuchni dla domowników i gości. Pozycję śmiało można polecić wszystkim "certus conviva" oraz tzw. "lanserom" (nie byliście pierwsi) i tym którzy np. chcą się dowiedzieć co było kiedyś w budynku dzisiejszej Mediateki przy pl. Teatralnym we Wrocławiu ? Kim byli "wąchacze kawy" i ile oryginalnych toastów i zakąsek wymyślono do każdej stopki wódki w pewnym klubie ? Ile dań jadał zwykle Fryderyk II ? Jaki posiłek cieszył się największym uznaniem wrocławskich studentów ?
A zatem Smacznego Moi Państwo !
Pewnego razu będąc na jarmarku bożonarodzeniowym w dzielnicy Spandau w Berlinie zobaczyłem sporą kolejkę do jednego ze stoisk z kiełbasą z pieca. Zachwyty klientów były spowodowane "Breslauer Wurst" czyli kiełbasą wrocławską. Po kolejnej rozmowie na temat "kuchni wrocławskiej", znanej i cenionej do dziś w Niemczech, z kustosz Muzeum Architektury w Stuttgarcie nie mogłem już...
więcej Pokaż mimo to