Krawędź wieczności

Edge Of Eternity
2014-11-05
2014-11-05
Zbigniew A. Królicki, Grzegorz Kołodziejczyk

Kup Krawędź wieczności w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Krawędź wieczności i

Przeczytane 3323 Opinie 113 Oficjalne recenzje 66

Opinia społeczności książki Krawędź wiecznościi

Książki 1429 Opinie 1429

Oceny książki Krawędź wieczności

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krawędź wieczności

Tak oto dobrnąłem do końca tomu trzeciego czyli zwieńczenia trylogii Stulecie. Co można powiedzieć. Na pewno była to bardzo emocjonująca przygoda, choć każdy kolejny tom był trochę słabszy od poprzedniego i dlatego oceniałem go gwiazdkę mniej. Ogólnie jednak nie mogę narzekać, bo cały cykl prezentował przyzwoity poziom. „Krawędź wieczności” to podróż przez niemal 50 lat historii świata - od rozpoczęcia się zimnej wojny po wybór Baracka Obamy na prezydenta USA. Pojawił się też wątek polski co było miłą niespodzianką, choć jeśli chodzi o upadek komunizmu w Europie to chyba nie mogło się bez niego obejść. Ken Follett to niezrównany gawędziarz, dlatego czytało się miło i płynnie. Zmieścić historię świata II połowy XX wieku na ponad 1000 stronach to istny majstersztyk. Może niektóre zdarzenia się dublowały i odrobinę zbyt dużo tu polityki, ale i tak warto przeczytać to dzieło. Ja w każdym razie jestem usatysfakcjonowany. Sześć gwiazdek (dobra).

Fenomenalna książka. Mistrzostwo! Choć to moje najmniej ulubiona z tej trylogii. Żeby wszyscy pisali takie książki...

Jeden z moich ulubionych pisarzy: wiedza, poczucie humoru, znajomość życia i wspaniała znajomość historii. Tak, jak ktoś napisał wcześniej: żeby zechciał stworzyć taką książkę z akcją w Polsce. Tu miło, że jest polski wątek;),dla mnie odrobinę lepsza jest jednak druga część.

4121 użytkowników ma tytuł Krawędź wieczności na półkach głównych
704 użytkowników ma tytuł Krawędź wieczności na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Krawędź wieczności

Ken Follett
Jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych autorów na świecie. Napisał jak dotąd 38 powieści, które sprzedały się w łącznym nakładzie przekraczającym 198 milionów egzemplarzy. Jego książki ukazują sit w ponad 80 krajach, w 40 różnych językach. Urodzony 5 czerwca 1949 roku w Cardiff w Walii jako syn inspektora podatkowego. Kształcił się w szkołach państwowych, a następnie studiował filozofię w Kolegium Uniwersyteckim w Londynie, które ukończył z wyróżnieniem. W 1995 roku został zaliczony w poczet członków kolegium. Karierę rozpoczynał jako reporter, najpierw w lokalnej gazecie South Wales Echo”, a później w London Evening Newe”. Następnie podjął pracę w małym londyńskim wydawnictwie Everest Booke, gdzie ostatecznie został zastępcą dyrektora zarządzającego. Pierwszy wielki sukces Kena Folletta przyszedł w 1978 roku wraz z publikacją Igly”. Ta osadzona w Anglii powieść sensacyjna, rozgrywająca się w czasach II wojny światowej, w 1979 roku przyniosła mu Nagrodę Edgara przyznawana przez stowarzyszenie Mystery Writers of America. Do dziś książka ta pozostaje jedną z najpopularniejszych powieści Kena F'olletta i powieści sensacyjnych w ogóle. W 1989 roku ukazały się "Filary Ziemi”, epicka powieść historyczna, której fabuła osnuta jest wokół budowy średniowiecznej katedry. Książka w rekordowym czasie wspięła się na pierwsze miejsca światowych list bestsellerów, została także zekranizowana przez Ridleya Scotta w formie serialu. Wydana w 2007 roku kontynuacja "Filarôw Ziemi”, Świat bez końca", dorównała popularnością swojej poprzedniczce. W swojej najnowszej powieści, "Krąg czasu", Ken Follett opowiada głęboko humanistyczną historią jednej z największych tajemnic świata: kręgu megalitycznego Stonehenge. Ken Follett aktywnie działa w wielu organizacjach charytatywnych zajmujących się krzewieniem umiejętności czytania i pisania. Przez dziesięć lat był prezesem organizacji Dyslexia Action. Był także przewodniczącym National Year of Reading, wspólnej inicjatywy rządu i przedsiębiorstw na rzecz czytelnictwa. Jest również aktywny w wielu lokalnych organizacjach charytatywnych i patronuje inicjatywie Home-Start Hertfordshire. Follett prawie tak samo jak książki kocha muzykę i występuje na scenie jako gitarzysta basowy. Mieszka w Stevenage w hrabstwie Hertfordshire wraz z zoną Barbara. Maja pięcioro dzieci, sześcioro wnucząt i dwa labradory.

Bosonoga królowa Ildefonso Falcones
Bosonoga królowa
Ildefonso Falcones
" Rodzina jest najważniejsza, na rodzinę zawsze można liczyć i nigdy cię nie zawiedzie, a wszystko inne może przynieść rozczarowanie." (str 757) "Bosonoga królowa" to epicka, poruszająca powieść historyczna, która przenosi nas do barwnej i brutalnej XVIII- wiecznej Hiszpanii, ukazując losy dwóch niezwykłych kobiet na tle społecznych napięć i kulturowych przemian. Nie chwyta za serce jak "Katedra w Barcelonie" i jej dalsze losy, jednak warto się pochylić nad tą lekturą. Poznajemy życie andaluzyjskich Cyganów, ich kulturę, muzykę, taniec i prześladowania, jakich doświadczyli ze strony władz i kościoła. Szczególnie przejmujące są opisy jak ich traktowano w więzieniu. Były one często przeludnione. Więźniowie otrzymywali głodowe racje, byli bici i poniżani, a częste choroby zbierały bogate żniwo. Akcja powieści toczy się w Sewilii i Madrycie w połowie XVIII wieku, w czasach gdy hiszpańska inkwizycja traci swoja władzę, a liberalne idee zaczynają przenikać do społeczeństwa. Główne bohaterki to Milagros, młoda dumna Cyganka, utalentowana tancerka flamenco, która pragnęła wolności i miłości, lecz musiała zmierzyć się z brutalnością świata i ograniczeniami narzuconymi przez społeczeństwo. Wbrew rodzinie wyszła za mąż za młodzieńca, którego pokochała od pierwszego wejrzenia, lecz który należał do wrogiego klanu Cyganów. To zresztą zemściło się na niej. Młody małżonek zaniedbywał żonę, często balował i zdradzał ją. Milagros błyszczała na salonach, zatracała się w muzyce, śpiewie i tańcu. Wzbudzała zachwyty wysoko urodzonych. Po otrzymaniu propozycji występów w teatrze w Madrycie jej gwiazda rozbłysła. Początki nie były obiecujące, jednak sława i uwielbienie przyszły szybko. Jej męża interesowały tylko pieniądze i kochanki. Zabrał jej córkę. Mąż okazał się stręczycielem, zmuszał żonę do świadczenia usług seksualnych. Dziewczyna uciekła w alkohol, szybko stoczyła się, wylądowała w więzieniu, a mąż postanowił ją zabić. Z pomocą zakochanego w niej zakonnika wyszła na prostą. Zrozumiała kim jest. Uświadomiła sobie jakie popełniła błędy z głupoty i zauroczenia i wyciągnęła wnioski na przyszłość. Drugą bohaterką jest Caridad nazywana Czarną. Była niewolnica z Kuby, która po wyzwoleniu trafiła do Hiszpanii. Nie wiedziała jak odnaleźć się w nowej rzeczywistości. Jej losy były okrutne. Jako dziecko została rozdzielona z matką i rodzeństwem. Później odebrano jej synów. Znała się na uprawie tytoniu i robieniu cygar, co pomogło jej w późniejszym życiu. Wylądowała u Vegów i stały się z Milagros przyjaciółkami. Zakochała się w dziadku Milagros i ich drogi często się splatały. Z Cyganami czuła się bezpiecznie. Poprzez taniec i śpiew przelewała swoje uczucia i cierpienia i nauczyła tego Milagros. Wielokrotnie zgwałcona i pobita poznała też smak więzienia. Wszystko przyjmowała ze spokojem, nie skarżyła się na swoje życie, przyjmowała je takim jakie było. Należy też wspomnieć o Melchorze dumnym Cyganie dziadku Milagros trudniącym się przemytem. Który spędził po donosie członka wrogiego klanu lata na galerach, tracąc siły i zdrowie. Po powrocie zaprzysiągł sobie dokonanie zemsty i to uczynił. Kochał Czarną i przy niej czuł się szczęśliwy. Na uwagę zasługuje matka Milagros Ana. Dzielna kobieta i dumna kobieta. Latami więziona, bita i poniżana była wzorem dla innych kobiet poprzez swoją niezłomną postawę, niesienie pomocy i wspieranie innych więźniarek. W trudnym dla niej momencie odwdzięczyły się jej idąc z pomocą. Powieść łączy elementy romansu, dramatu i kroniki historycznej. To opowieść o walce o godność, wolność i tożsamość. Porusza tematy niewolnictwa, rasizmu, nierówności społecznych. Ukazuje jak silną nacją są Cyganie. Byli dumnymi ludźmi, a wolność była dla nich najważniejsza. Mimo złego traktowania jednego im nie nie odebrano -dumy. Klany były ze sobą zżyte. Lecz kiedy ktoś im nadepnął na odcisk liczyła się tylko zemsta. Ukazana też jest kobieca solidarność i determinacja w obliczu przeciwności losu. Kobiety mogły liczyć na siebie w trudnych chwilach.
Alicja - awatar Alicja
oceniła na75 miesięcy temu
Saga wyklętych Chufo Lloréns
Saga wyklętych
Chufo Lloréns
Hiszpania. XIV w. Córka wpływowego rabina Esther jest zakochana w Simonie. Związek ten nie podoba się jej ojcu, który chce wydać nią za mąż za Rubena. Młodzi planują wspólną ucieczkę, jednakże w Toledo wybuchają zamieszki przeciwko Żydom. Eshter i Simon zostają rozdzielni, a dziewczyna bierze ślub z mężczyzną, którego nie kocha. Po kilku latach spotykają się w Sewilli, a ich uczucie rozkwita na nowo. Niebawem Żydzi po raz kolejny padają ofiarą prześladowań. Niemcy. XX w. W Berlinie mieszka rodzina Paldenvorków. Kiedy Hitler przejmuje władzę w Niemczech i zaczyna stosować represje wobec Żydów, rodzice zostają zmuszeni do emigracji, zaś ich dzieci podejmują walkę o przetrwanie i angażują się w antynazistowską konspirację. Siegfried zajmuje się fałszowaniem dokumentów. Manfred angażuje się w działania u boku komunistów. Hanna zaś wiąże się z organizacją "Biała Róża", której działania ukierunkowane są przeciwko hitlerowskiej propagandzie. Wojna zmusza ich do zmiany dotychczasowych postaw oraz obrony godności zarówno własnej, jak i osób im najbliższych. Choć obie przedstawione w "Sadze Wyklętych" historie dzieli sześć wieków i rozgrywają się w dwóch odmiennych od siebie krajach, to łączy je wspólny wątek, jakim są ucieczka Żydów przed prześladowaniami. Bohaterowie zmagają się z brakiem tolerancji wobec ich zwyczajów, tradycji oraz religii. Są wytykani palcami przez ludzi, którzy mają wobec nich wrogie zamiary i odzierani przez nich z człowieczeństwa. Nienawiść z jaką się spotykają zmusza ich do ciągłej walki o wolność, przetrwanie oraz ochrony osób, na których im zależy. Mają nadzieję, że uda im się w końcu znaleźć spokój i uwolnić się od zawieruchy rozpętanej przez władzę kierującą się w swoich działaniach chorą ideologią oraz podszeptami. Książka ta zmusiła mnie do refleksji nad okrucieństwem i sadyzmem ze strony ludzi, którzy w imię wyznawanych przez siebie poglądów, odmawiają niektórym społecznościom prawa do podmiotowości oraz poddają ich represjom, odbierając im przy tym wolność. Do dnia dzisiejszego politycy, media i celebryci stojący po różnych stronach barykady i określające siebie mianem tzw. "elit" traktują ludzi, którzy nie zgadzają się z nimi i chcą żyć po swojemu jako "obywateli niższej kategorii". Kierowani emocjami i stereotypami posuwają się do najgorszych podłości, byle tylko przedstawić swoich oponentów lub konkretną grupę w złym świetle, a także popchnąć swoich "wyznawców" do zbrodniczych działań wobec drugiej strony. Powieść ta jest pełna emocji i porusza swoją treścią od pierwszej do ostatniej strony. Warto nią się zainteresować.
Maras - awatar Maras
Morze ognia. Władca Barcelony II Chufo Lloréns
Morze ognia. Władca Barcelony II
Chufo Lloréns
Żona Martiego Ruth umiera przy porodzie. Załamany śmiercią ukochanej oraz dziecka przestaje interesować się swoją córką Martą i ucieka w wir pracy. Kiedy dziewczynka dorasta oddaje ją pod opiekę hrabiny Almondis. Okazuje się bowiem, że piraci porwali jeden z jego statków i uprowadzili dowodzącego nim Jofrego. Chcąc odzyskać łódź oraz odbić przyjaciela z niewoli, Marti decyduje się wydać korsarzom wojnę. Tymczasem Marta zakochuje się z wzajemnością w przebywającym na dworze Bertranie z Cardony. Hrabina Almondis obawia się, że po śmierci jej męża władzę w Barcelonie obejmie jego syn z poprzedniego małżeństwa Pedro Ramon. Pragnie bowiem tego, żeby nowym hrabią został syn Ramon. Jednocześnie jej drugi syn Berenguer zawiązuje sojusz ze zgłaszającym pretensje do tronu Pedro Ramonem. Oboje dążą do wywołania buntu w mieście. Wspólnie z dawnymi oraz nowymi wrogami Martiego planują zemścić się na nim oraz jego rodzinie "Morze ognia" to bardzo udana i pełna zwrotów akcji kontynuacja "Władcy Barcelony". Obok znanych z poprzedniego tomu postaci, pojawiają się nowi bohaterowie. Do pierwszych z nich powraca burzliwa przeszłość. Inni zaś chcąc poznać tajemnice swoich najbliższych, zanurzają się w historii. Bohaterowie zostają ponownie wciągnięci w świat krwawych intryg oraz walki o władzę. Starają się jednak bronić siebie oraz swoich najbliższych. Inni zaś pragną zemsty i zaszczytów. Gotowi są dopuścić się największych podłości, by zrealizować swoje cele. Oba tomy losów Martiego i jego najbliższych są przepełnione emocjami. Przyciągają średniowiecznym klimatem oraz sprawnie poprowadzoną narracją. Warto zainteresować się tą serią.
Maras - awatar Maras
Zima świata Ken Follett
Zima świata
Ken Follett
Świat w okowach mrozu Część miłośników prozy Folletta uważa, iż saga „Stulecie”: ( „Upadek gigantów:, „Zima świata”, „Krawędź wieczności”) jest gorsza niż „Kingsbridge”. Jednym z koronnych argumentów jest to, iż w opisie dziejów dawniejszych jest sporo „nowości” , zagadek i tajemniczych historii. Follett przedstawia dzieje w sposób charakterystyczny bardziej dla powieści sensacyjno-obyczajowej niż historycznej. Ma do tego prawo. Dawne dzieje, nie wszystko wiadome, można sobie pofantazjować. Jeśli jednak zabieramy się za czasy bardziej nam współczesne, ot takie lekko ponad sto lat temu, to już jest inaczej. Tak jest w przypadku pierwszego i drugiego tomu „Stulecia”, które właśnie ukończyłam. Pierwszy tom to pierwsza wojna światowa, upadek jednych imperiów, narodziny drugich. Po dwudziestu latach ponownie wojna. Saga obejmuje zatem lata udokumentowane historycznie, czasy, o których już napisano sporo, nakręcono masę filmów różnego rodzaju. Trudno w tej tematyce odnaleźć coś nowego. O puszczaniu wodzy fantazji też nie ma mowy. (Chyba, że pisze się opowieść o kapitanie Ameryce….). Mimo tego brytyjskiemu pisarzowi udaje się wybrnąć. Nie tworzy rzeczywistości alternatywnej. Stara się oddać jak najwierniej klimat opisywanych czasów, odwołując się do wydarzeń historycznych, które dobrze znamy. W „Zimie świata” trafiamy na fronty II wojny światowej. Polacy mogą czuć się zawiedzeni. O Polsce niewiele, prawie nic. Ale my posiadamy przecież swoją literaturę. Masa powieści, opowiadań, w tym ostanie zupełnie nietrafione zwane literaturą pseudo-obozową. Warto zatem poczytać, jak to było, mogło być w innych krajach. Mnie osobiście najmocniej utkwił obraz wojny przez pryzmat obywateli faszystowskich Niemiec. W sumie nie znam innych utworów opisujących tamto społeczeństwo. Czy w literaturze polskiej takowe są? Pamiętam zapomnianych „Niemców” Leona Kruczkowskiego. Dramat ten przedstawia różnych mieszkańców III Rzeszy, od typowych faszystów po ich przeciwników. U Folletta większość bohaterów jest po dobrej stronie mocy. Nawet jeśli początkowo sprzyjają Hitlerowi, to potem zmieniają zdanie. Źli giną. Czasami po prostu zamordowani przez swe ofiary po to, by innych ofiar już nie było. Czasami giną w walce, ot tak, po prostu. Otwierają tym samym drogę do szczęścia innym. Są tacy, co to właśnie zarzucają pisarzowi, iż zła w jego powieści jest …. za mało. Wszak wojna to śmierć. Nie odczułam tego. Nasi bohaterowie nie zawsze walczą na froncie. Tacy amerykanie żyją na swoim kontynencie i prowadzą interesy. Nie wymagajmy od nich, by wszyscy zginęli w ataku Japończyków na Pearl Harbor. Inaczej z Rosjanami. Niby wyzwalają Europę od faszyzmu, ale jako komuniści też są do niczego. I tak moglibyśmy pisać i pisać o „Zimie świata”… Wspaniały tytuł drugiej części sagi „Stulecie”. Najbardziej trafiony ze wszystkich historycznych tomów pisarza.
gks - awatar gks
Turniej cieni Elżbieta Cherezińska
Turniej cieni
Elżbieta Cherezińska
Powieść historyczna z lat 1831 – 1855. Rozgrywa się w Polsce (a raczej Królestwie Kongresowym, Ziemiach Zabranych, jak nazywano zagarnięte przez Moskali kresy wschodnie, w carstwie rosyjskim – w Azji Środkowej, Orenburgu, na Syberii, w Archangielsku i Petersburgu, na dzisiejszej Litwie i Łotwie a także w Niemczech, Anglii Francji i Turcji oraz – co najciekawsze – na terenie Afganistanu, Persji i Indii. Trzech głównych bohaterów to Rufin Piotrowski – powstaniec listopadowy, emisariusz Towarzystwa Demokratycznego Polskiego i uciekinier z Syberii, Jan Prosper Witkiewicz - konspirator ze Żmudzi, zesłany w sołdaty do Orenburga a następnie carski oficer wywiadu, którego los jest przedmiotem wielu hipotez i teorii oraz Adam Gurowski - arystokrata i w kolejnych okresach życia rewolucjonista, emigrant polityczny, carski agent i panslawista. I właśnie oparcie konstrukcji powieści na tych trzech postaciach jest jej najsilniejszą stroną. Kolejne to wplątanie do niej kolejnych istotnych osób, takich jak m.in. generałowie i oficerowie Powstania Listopadowego, Mickiewicz, Słowacki i Towiański, Kajsiewicz, Semenenko i inni Zmartwychwstańcy, Zan, Domeyko i inni zesłańcy, Dickens, lord Raglan ( jeszcze jako FitzRoy Somerset),markiz de Custine, Aleksander von Humboldt, Ludwik Napoleon Bonaparte (późniejszy Napoleon III) i wielu innych. Należy mieć nadzieję, że czytelnicy pogłębili swoją wiedzę szukając odpowiednich materiałów o tych osobach. Dobrze, że autorka postarała się w wiarygodny sposób połączyć losy swoich bohaterów ze wskazanym potężnym gronem postaci historycznych. Niestety, powieść posiada też wiele oczywistych wad. Pierwsza z nich dotyczy dotyczy języka. Prosty, współczesny, gazetowy, upstrzony kolokwializmami z XXI, góra XX -wieku ("ja pierdzielę", "rżnąć", "posuwać"). I chyba autorka Pana Tadeusza nie czytała, skoro pewnemu słowu użytemu przez poetę dla opisu pasa słuckiego nadaje w latach 30-tych XIX wieku współczesne, wulgarne znaczenie. To samo dotyczy słowa pie*****ć”, którego ówczesne znaczenie też było inne, niż dziś. Pojawia się tez niestety dzisiejsze „ulubione słowo Polaków” na literę K. Druga, jeszcze większa wada, to świadome zakłamywanie historii w duchu „pokrzepienia serc”. Bitwa pod Grochowem jest przedstawiona tak, że wygląda na triumf Polaków nad Moskalami, podczas gdy była ona przegraną i jako pierwsi ustąpiliśmy pola (w książce przedstawiono to odwrotnie). A to, że nie było klęski i uratowano większość wojska, to jeszcze nie zwycięstwo. Inaczej tez odparto rosyjskich kirasjerów. Jagiellonom ani ich następcom nie udało się opanować Rewla (dziś Tallin) a stosunek lenny Republiki Nowogrodzkiej był krótki i incydentalny. Kolejna wielka wada, to typowy dla pewnych środowisk przechył w wierze w omnipotencję "tajnych służb" i doszukiwanie się wszędzie zakulisowych inspiracji i szpiegów (choćby w wybuchu Powstania Listopadowego). Np. określenie "agent wpływu" funkcjonuje u nas od około dwudziestu paru lat. A tam posługują się nim carscy dygnitarze jako czymś powszechnym i normalnym ("podstawowa strategia"). Poza tym III Oddział Carskiej Kancelarii Osobistej, czyli wywiad nie miał technicznych możliwości przedsięwzięcia pewnych działań, jakie mu przypisała Cherezińska. W tamtym czasie "tajne służby nie dysponowały ani takimi siatkami, ani możliwościami technicznymi i organizacyjnymi jak opisane w powieści. Sam proces przemieszczania się był zbyt długi, by pewne sceny mogły mieć miejsce. Autorka zrobiła dużą kwerendę, ale niestety nie przeczytała świetnej książki Mikołaj I i jego czasy (1825-1855). Tam znalazłaby właściwą terminologię i sposób myślenia ówczesnych elit.  Poza tym za dużo publicystyki, sztuczne dialogi streszczają wydarzenia historyczne, zaś niektóre (tak jak i postacie, w tym fikcyjne – np. młodziutki Sherlock Holmes) dodano zbyt nachalnie i niepotrzebnie. Autorka nie ustrzegła się prezentyzmu. Jej bohaterowie myślą i mówią jak XXI-wieczni Polacy, a nie postacie o wiedzy i świadomości ludzi XIX wieku. No i na koniec kompletnie infantylne i kiczowate zakończenie wątku jednego z bohaterów (jak w bajce dla dzieci). Widać, że autorka lepiej się czuje w publicystyce historycznej, niż w uzupełnianiu autentycznych wydarzeń wątkami fabularnymi. Dobrze, że powieść powstała, szkoda, że nie doczekała się dobrej redakcji i konsultacji zarówno historycznej, jak i literackiej. Mogłaby stać się znakomitą powieścią historyczną, a tak pozostanie solidną popkulturową książką historyczno-przygodową. Znacznie lepszy jest „Wallenrod” Andrzeja Brauna, koncentrujący się na Witkiewiczu.
Aguirre - awatar Aguirre

Cytaty z książki Krawędź wieczności