Pokochaj swoje ciało, pokochaj swoje życie

Okładka książki Pokochaj swoje ciało, pokochaj swoje życie autora Sarah Maria, 9788362343379
Okładka książki Pokochaj swoje ciało, pokochaj swoje życie
Sarah Maria Wydawnictwo: G+J poradniki
poradniki
Love Your Body, Love Your Life
2011-03-01
2011-03-01
Aldona Możdżyńska-Biała

Kup Pokochaj swoje ciało, pokochaj swoje życie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pokochaj swoje ciało, pokochaj swoje życie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pokochaj swoje ciało, pokochaj swoje życie

Autorka ma bardzo dobre chęci, aby nauczyć czytelnika patrzeć na swoje ciało w pozytywny sposób, ale robi to strasznie nieumiejętnie. Uważam, że jakieś 5% książki było przydatne, reszta to dla mnie pomyłka. Może dlatego, że ja nie mam problemu z akceptacją siebie. Nie zmienia to faktu, że książka jest słaba, a gdyby nie to, że kupiłam ją za grosze w Biedronce, byłabym jeszcze bardziej rozżalona to jej przeczytaniu.

Nie dziwię się, że ktoś sprzedawał tę książkę za 4zł na Allegro. Tak ją właśnie nabyłam i tyle jest warta. Przede wszystkim nie sięgnęłabym po tę pozycję, gdybym od początku wiedziała, iż jest to pisanina jakiejś randomowej pani od kreowania wizerunku, a nie książka, która wyszła spod pióra psychoterapeuty.

Każdy z nas mógłby stworzyć tego typu dzieło zasadając na "tronie" w ubikacji, ale do rzeczy:

Książka pisana przez totalnego psychologicznego laika. I tak mamy kwiatki typu "nerwica natręctw jest emocją".
Niby w połowie książki jest przydatna tabelka służąca do zamiany negatywnych stwierdzeń (słów wewnętrznego krytyka, gdyby tylko autorka w ogóle znała to pojęcie),na pozytywne kontrargumenty. Jednak cały wic takiej "terapii" polega na tworzeniu ich samemu, a nie ryciu na pamięć i bez przekonania tego, co napisano w książce...

Mam wrażenie, że rozdział z tabelką i podsumowaniem "nie jesteś swoimi myślami", "myśli w Twojej głowie mogą należeć np do twoich rodziców", droga autorka zerżnęła z Lęku i Fobii Edmunda J. Bourne'a. Notabene jest to najlepsza część jej książki.

Ogólnie całą publikację można streścić następująco:
NBO(negative body obsession); jesteś piękna taka, jaka jesteś; NBO; kochaj siebie!; więcej NBO powtarzanego w każdym zdaniu; pamiętaj, że jesteś piękna i pełna miłości! ćwicz afirmacje!; NBO; ćwicz więcej afirmacji!; NBO; znów ćwicz afirmacje!; no, już cię wyleczyłam!

Możemy też przeczytać, że negatywne myśli na swój temat, wróć NBO biorą się z kreowania w mediach szczupłego wizerunku, fast foodów, od których tyjemy, czy domu rodzinnego, gdzie nas krytykowano. Prawdopodobnie możemy to samo wyczytać w nowym numerze Pani Domu za 2,99zł.

Gdzienigdzie mamy mętne zalążki informacji, że jakiś lekarz, który oglądał jakieś zdjęcia doszedł do wniosku, iż któryś obszar w mózgu jest aktywny u osób z bulimią. Trafiłam również na kwiatek, że ktoś doszedł do wniosku iż modlitwa ulecza...

No tak, to ja się ten... cieszę, że to było 4zł plus wysyłka listem ekonomicznym. Straciłam tylko półtorej godziny, doszłam do 3/4 i wyrzucam do kosza!

Każdy z nas mógłby stworzyć tego typu dzieło zasadając na...

Na półkach: , , , ,

Wspaniała książkę. Dziękuję.

Wspaniała książkę. Dziękuję.

26 użytkowników ma tytuł Pokochaj swoje ciało, pokochaj swoje życie na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł Pokochaj swoje ciało, pokochaj swoje życie na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Pokochaj swoje ciało, pokochaj swoje życie

Dodaj cytat z książki Pokochaj swoje ciało, pokochaj swoje życie