Wielka księga komunikacji z duchami. Jak nawiązać kontakt z drugą stroną.

Okładka książki Wielka księga komunikacji z duchami. Jak nawiązać kontakt z drugą stroną. autora Raymond Buckland, 9788373775459
Raymond Buckland Wydawnictwo: Stu­dio Astrop­sy­cho­lo­gii ezoteryka, senniki, horoskopy
ezoteryka, senniki, horoskopy
Buckland's Book of Spirit Communications
2012-01-01
2012-01-01
2004-03-08
Ischim Odorowicz-Śliwa

Kup Wielka księga komunikacji z duchami. Jak nawiązać kontakt z drugą stroną. w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wielka księga komunikacji z duchami. Jak nawiązać kontakt z drugą stroną.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wielka księga komunikacji z duchami. Jak nawiązać kontakt z drugą stroną.

[...]
Spiritualism is a practice-it can even be "just a hobby"-or a religion (not a division of Christianity, by the way, but a religion in its own right) and a way of life. The main tenet of Spiritualism is "that communication with the so-called dead is a fact, scientifically proven by the phenomena of Spiritualism."* It is also, then, a means of bringing tremendous solace and relief to those who have "lost" loved ones. It shows that, in fact, those loved ones have not been entirely lost-they are still within reach, and still in contact.

𝗧𝗢 𝗡𝗜𝗘 𝗠𝗢𝗝𝗔 𝗕𝗔𝗝𝗞𝗔, 𝗔𝗟𝗘 𝗡𝗜𝗘𝗭𝗔𝗣𝗥𝗭𝗘𝗖𝗭𝗔𝗟𝗡𝗜𝗘 𝗖𝗜𝗘𝗞𝗔𝗪𝗘 𝗗𝗢Ś𝗪𝗜𝗔𝗗𝗖𝗭𝗘𝗡𝗜𝗘 𝗖𝗭𝗬𝗧𝗘𝗟𝗡𝗜𝗖𝗭𝗢 - 𝗣𝗢𝗭𝗡𝗔𝗪𝗖𝗭𝗘.
Nie jestem całkowicie sceptycznie nastawiona do tego typu "rzeczy", ale podchodzę do nich z dystansem.
W każdym razie, sporo w niej zdjęć oraz rysunków i rycin, treści o charakterze historycznym również w nie zaopatrzone, jak archiwalne zdjęcia osób będących medium czy tez parających się jasnowidzeniem . To coś w rodzaju samouczka/ poradnika dla osób zainteresowanych ezoterykom, duchami choć bardziej nastawiona na komunikację ze zmarłymi i praktykami mediumistycznymi i spirytualizmu, to ta pozycja będzie idealna do przeczytania. Są lekcje i ćwiczenia do praktykowania.
Na pewno dla tych, którzy już jakieś pojęcie w tym temacie mają, może sposób na głębsze wejście w ten świat.
Jest też polska wersją, więc jeśli ktoś jest zainteresowany to można śmiało sięgnąć po tłumaczenie tej "czerwonej księgi" 😎

[...]
Uncle George still looks down on me, as do my parents and my grandparents. They have all been dead many years (recently my brother and my son have joined them),yet they are all still very much a part of me. And this is one of the greatest pleasures of Spiritualism-knowing that you never really lose anyone... not even to death.
Raymond Buckland.
[...]
A medium is a connecting link between this physical world and the world of spirit. Anyone can learn to act as that link. Anyone can become a medium.
Lady Ann M. Burdock.
[...]
Here is a typical death experience, related by a departed spirit speaking through a medium: When I awoke in the spirit-life and saw that I still had hands and feet and all the rest of the human body, I can't say what feelings took hold of me. I realized that I had this body ... a spiritual body, but a body. Imagine being reborn, free from the decaying flesh. I gazed on weeping friends with a saddened heart, mingled with joy, knowing that I could still be with them daily, though unseen and unheard. Then I felt a light touch on my shoulder and turned to find many loved ones who had long since departed life on earth; all there to greet me and help me move on.
[...]
Let it then be clearly stated that there is no more connexion between physical Mediumship and morality than there is between a refined ear for music and morality. Both are purely physical gifts... There is simply connexion at all between the two things, save that they both have their centre in the same human body.
Sir Arthur Conan Doyle.

[...]

Dziś serwuję Wam recenzję książki "Wielka księga komunikacji z duchami", którą napisał Raymond Buckland.
Krótko o autorze: wychowany w wierze protestanckiej a dokładnie anglikańskiej, w wieku 12 lat zainteresował się spirytualizmem, uznawany za znawcę religii wicca a także wierzeń romskich, o czym świadczą jego napisane książki.. A przynajmniej tak się o nim mówi w tym gronie.

Wracając do tematu: "Wielka księga komunikacji z duchami" to najprościej mówiąc naprowadzenie na temat zjawisk towarzyszących przy kontaktach ze zmarłymi a także wywołanych przez osoby będące łącznikiem między światami fizycznym i niematerialnym, czyli medium.

I teraz co według mnie jest ok:
Rozdziały zostały nazwane lekcjami gdzie po każdym z nich można odpowiedzieć na pytania sprawdzające utrwalając poniekąd to co się przeczytało. Miedzy rozdziałami jest poświęcona strona osobom, które miały styczność z medium lub za nie uchodzily, jeśli chce się zagłębić w temat to może ułatwić w poszukiwaniach kolejnych informacji.
Duże zaplecze bibliograficzne co daje możliwość sprawdzenia tytułów samemu.

Sama treść nie zaskoczyła mnie.
Nie dowiedziałam się niczego nowego.
Szeerrrooookii temat parapsychologii jest moim ulubionym, ale też niee traktujcie mnie jako wyrocznię. Dalej mówię co ze mną nie współgrało:
Wydaje mi się, że autor chciał jakby zatrzeć granicę między magią a parapsychologią co wg mnie jest nieco krzywdzące dla jednej i drugiej strony.
Z Treści o parapsychologii trudno by było wcisnąć do tego dzieła coś więcej niż tam zawarł, jednak mam wrażenie że pojęcia i ćwiczenia odnoszące się do rozwoju zdolności parapsychicznych są potraktowane po łebkach.
Także to lepiej traktować jako mini drogowskaz.
Do tego psychometria jest dziedziną psychologii nie parapsychologii. Tu przydałoby się zaznaczenie że chodzi o działanie parapsychiczne gdyż badania są różne, autor zaufał czytelnikowi znajomości pojęć.
Co do mieszania: Autor na początku książki wspomina o czakrach które ułatwiają wizualizacje i medytacje, również wyjaśnia czym są, jednak nie z jakiego wierzenia pochodzą. Tyczy się to ćwiczenia wchodzenia w trans i przepływu "energii " - wszystko to można zrównać do formy wizualizacji.
Ćwiczenia są łatwe do zrozumienia, intuicyjnie opisane, ale zakładają że każdy rozpozna różnicę między wizualizacją a transem.
Ćwiczenie do jasnowidzenia nie podpasowało mi, ma się nijak do rozwijania tych zdolności.
Informacje podane w tej części opisują przykład prostego ćwiczenia na wyobraźnie/wizualizację, to raczej odtwarzanie obrazu który się widziało. Spróbujcie stworzyć coś z niczego :) nie kopiując widzianych wcześniej obiektów.
Dostrajanie psychometryczne pomagające w rozróżnianiu przedmiotów i podłączenie do tego do zdolności kontaktowania się z duchem jest dla mnie niepotrzebna i mija się z celem. Bardziej kojarzy się z szukaniem osob zaginionych za pomocą przedmiotu, który do tej osoby należał.
Autor wspomina o opcji na fotografowania duchów oraz tego, że można zwizualizowac na nienaswietlonej kliszy obraz z umysłu - to drugie jest eksperymentem badającym działanie percepcji pozazmyslowej. Co wg mnie ma dowodzić, że łatwo o pomyłkę czy fałszerstwo uchwycenia ducha na kliszy.
Autor Wspomina o Kardecu jako osobie nie posiadającej zdolności parapsychicznych, ale badającej zjawisko rozmów z duchami, zarzuca mu to że wybierał informacje, które pasowały do jego systemu wierzeń to co religia chrześcijańską, sam autor jak wcześniej pisałam udziela wskazówek do ćwiczeń z wierzeń dharmicznych.
Mówi o mediach przy, których poruszają się stoliki bez jego dotykania, następnie opisuje jak wykonać własny stół do typtologii, gdzie wyjaśnia, że pierwszy kontakt i zjawisko przesuwania stukania stołu będzie zainicjowane przez mięśnie uczestników, które są kierowane przez ducha a dopiero potem bezpośrednio do przedmiotu - no to
Nie przekonuje do wiarygodności, zwłaszcza że opisywane wcześniej sylwetki mediów w dużej mierze były oszustami, albo miały epizody oszustw. Idąc dalej, takie osoby z mojej strony od razu są skreślone i niewiarygodne. Po co oszukiwać, jeśli nic się nie dzieje, nie dodajesz efektów specjalnych.
Dalszy ciąg marudzenia:
Format - nieporęczny, okładka miękka utrudnia trzymanie. Ale to chyba domena tego wydawnictwa. Mam jeszcze jedną i jest takiego samego rozmiaru.
Strony ozdobione szarym marginesem, a tekst rozmiaru który właśnie dobrze by się trzymał w dłoniach. Gdyby nie ten fikuśny dodatek można by zmienić rozmiar książki i problem trzymania rozwiązany.
Mnóstwo cytatów które czasami nie wnoszą nic do tematu który czytasz. I do tego
cytaty umieszczone czasami do polowy strony co utrudnia czytanie głównego tekstu.
Koniec końców, takie 6/10 dla początkujących spoko, ale uważajcie na wcześniej omówione pułapki z ćwiczeniami.

Bardzo dobra książka dla początkujących jak i zaawansowanych. Krok po kroku od podstaw opisane techniki kontaktu z duchami.

122 użytkowników ma tytuł Wielka księga komunikacji z duchami. Jak nawiązać kontakt z drugą stroną. na półkach głównych
20 użytkowników ma tytuł Wielka księga komunikacji z duchami. Jak nawiązać kontakt z drugą stroną. na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wielka księga komunikacji z duchami. Jak nawiązać kontakt z drugą stroną.

Cytaty z książki Wielka księga komunikacji z duchami. Jak nawiązać kontakt z drugą stroną.

Raymond Buckland Buckland's Book of Spirit Communications Zobacz więcej