Zbuntowana

Okładka książki Zbuntowana autora Veronica Roth, 9788324143801
Okładka książki Zbuntowana
Veronica Roth Wydawnictwo: Amber Cykl: Niezgodna (tom 2) Ekranizacje: Zbuntowana (2015) Zbuntowana (2015) fantasy, science fiction
Niezgodna (tom 2)
Insurgent
2012-10-03
2012-10-03
Marta Czub, Ewa Ratajczyk
Ekranizacje:
Zbuntowana (2015) Zbuntowana (2015)

Kup Zbuntowana w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Zbuntowanai

Klon "Igrzysk Śmierci"?

469 65 67

Oceny książki Zbuntowana

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zbuntowana

Nie jest to rzecz wybitna, ale ciekawa. Dużo akcji, wszystko opisane naprawdę dynamicznie, bardzo szybko się czyta. Podobała mi się całkiem relacja Tris i Tobiasa.

Główna bohaterka irytuje, jej zachowania są irracjonalne, sporo przeszła ale nie tłumaczy to jej głupoty momentami, związek z Tobiasem przechodzil próby, nie czuję tutaj chemii bohaterów. Styl autorki jest dla mnie męczący a to kolejne już podejście.
Kiedy Erudycja zaatakowała Altruizm i nastąpił chaos pojawiają się sojusze, upada porządek frakcji. Pojawiają się zagrywki polityczne, polowanie na niezgodnych i dążenie do pozbycia się Jeannie która planuje przejac kontrole. Bezfrajcyjni odzyskują wpływy i dążą do upadku systemu frakcyjnego.
Czy Tris po żałobie bliskich osób, zdradzie i braku równowagi poradzi sobie w nowej rzeczywistości? Przekonajcie się sami.
Czuję zawód pisząc ta recenzje, seria jest dość kultowa i niestety zawodzi mnie co nie znaczy że nie skończę tej trylogii, być może jestem za stary 🫣 ekranizacja wydaje mi się lepsza od pierwowzoru co rzadko mi się zdarza.
PS. Zakończenie mnie usatysfakcjowało i wkrótce biorę się za 3 tom i mam nadzieję że będzie czytało mi się go lepiej ! :)

„Zbuntowana” kontynuuje historię Tris, która staje przed ostatecznymi wyborami dotyczącymi społeczeństwa i własnego życia. Roth utrzymuje napięcie, mieszając dynamiczną akcję z emocjonalnymi i moralnymi dylematami bohaterki. Finał serii jest satysfakcjonujący, pełen dramatyzmu i zwrotów akcji, które potrafią zaskoczyć.

Zgrzyt: Momentami wątki poboczne są przesadnie rozbudowane lub schematyczne, a tempo niektórych scen zwalnia, co może irytować czytelnika oczekującego adrenaliny na każdej stronie.

Podsumowując: „Zbuntowana” to mocne zakończenie serii – emocjonalne, wciągające i zadowalające, choć niepozbawione drobnych niedoskonałości narracyjnych.

Zgrzyt: Momentami wątki poboczne są przesadnie...

Nie rozumiem, jaki jest sens pisania takich książek dla młodych. Zdrady, kłamstwa i oszustwa w połączeniu z wiecznym "poczuciem winy". Wyrzuty sumienia mijają, a potem zabawa w oszustwo i poczucie winy zaczyna się od nowa. Brak zdrowych relacji i zdrowego rozsądku w połączeniu z ciągłym zabijaniem różnych bohaterów. Rozumiem, że nie każda bohaterka musi być Anią z Zielonego Wzgórza, ale postać Triss to dla mnie przegięcie i nie chciałabym, żeby jakakolwiek nastolatka próbowała się z nią utożsamiać.

Jako mlodziezowe fantasy spoko do przeczytania na raz jednak nie jest zbyt zawiła czy skomplikowana. Przeczytam kolejna czesc a potem pewnie szybko zapomne o istnieniu tej serii.

Trochę przegadana część, jak dla mnie za malo akcji, za dużo rozmyślań. Wiem, że film powstał na bazie książki, a nie na odwrót, ale to film bardziej mi się podobał. Miał większą dynamikę i powiązanie zdarzeń.
Ciekawa jest koncepcja frakcji, podziału obowiązków, zadań i pustki po rozpadzie frakcji. Przyzwyczajenia to druga natura człowieka, wychowanie odgrywa istotną rolę w życiu i ksztaltowaniu osobowości. Zbuntowani potrafią się przeciwstawić tym schematom.
Liczę, że 3 część będzie ciekawsza.

Niezmiennie 10/10, tak jak pierwsza część

Niezmiennie 10/10, tak jak pierwsza część

Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four Four

Minęło sporo czasu odkąd przeczytałam tą książkę. Cóż ciężko było mi ją ocenić, dlatego też zwlekałam z tą recenzja jakieś no nie wiem? 😬 Może pół roku…? Ale w końcu przyszedł czas aby zmierzyć się z tym wyzwaniem! Wierzcie mi lub nie ale drugi tom serii „Niezgodna” pozostawił za sobą sporo sprzecznych emocji. Hmm… 🧐 Tak właśnie mogę to kreślić. Veronica Roth po raz kolejny pokazała olbrzymią klasę jeśli chodzi o wkręcenie czytelnika w tą całą dystopijną rzeczywistość. Nasza Tris przez całą książkę musiała zmierzyć się z ogromnymi wyrzutami sumienia, a także brakiem zaufania do samej siebie. Tragiczne wydarzenia z życia odcisnęły na niej piętno aż do samego końca… Pomimo wszystko była niezwykle silna i niezachwiana w walce o to co słuszne tak samo jak jej przyjaciele. Oni wszyscy wykazali się niesamowitą pewnością co do tego, że trzeba postąpić słusznie. Te książki nie byłyby tym samym gdyby nie obezwładniające połączenie jakim są Tris i Cztery… Uwierzcie mi ale oni są niesamowici! 😭💚 To ile chemii było pomiędzy nimi jest nie do opisania. Już dawno nie napotkałam na tego typu relacje. Sam Tobias wprowadza w tą powieść trochę dreszczyku emocji, który dodaje historii taką ekscytację i niepewność co do tego jak postąpi on sam w obliczu nadchodzących wydarzeń. Reszta bohaterów spisała się na złoty medal! (Bywały małe wyjątki, kto wie ten wie 🙄) To jak została przedstawiona przyjaźń w tej historii zasługuje na oklaski 👏🏻 Dobrze jest mieć obok siebie ludzi, którym na nas zależy oraz takich, którzy potrafią wybaczyć nam wszystko 😭💚

Akcja działa się w naprawdę fajnym tępie, chociaż odstawała lekko od pierwszego tomu nadal czułam dość duże zainteresowanie dalszymi wydarzeniami. Sama autorka zadbała o to abyśmy jako czytelnicy chcieli więcej i jeszcze raz więcej. Skoro jestem już przy samej autorce to muszę dodać, że opracowała wszystko w każdym najdrobniejszym szczególe! Jestem pod wrażeniem jej staranności i pomysłowości, której nie oszukujmy się nie zabrakło podczas pisania. Chociaż te książki mają już trochę lat nadal trzymają poziom. Da się jednocześnie dostrzec różnicę pomiędzy teraźniejszymi historiami a tymi sprzed kilku czy też kilkunastu lat. Co do zakończenia było ono zaskakujące. Cóż właśnie takie zakończenia lubię najbardziej! 😁 (no dobra prawie) Niepozorne i zachęcające do sięgnięcia po kolejny tom! Uważam to za naprawdę dobry zabieg. Na podsumowanie mogę jedynie dodać, że książka ta była godna zbuntowanej!

Czy zdarza się Wam nie kończyć serii książek, czy jeżeli coś zaczynacie, brniecie w to, choćby z ciekawości, co się wydarzy?
„Niezgodna” Veronica Roth
4/5
Gatunek: dystopia, YA

Po zdradzie Erudytów, dotychczasowa równowaga w świecie została nieodwracalnie zniszczona. Garstka ocalałych próbuje znaleźć schronienie, jednak nigdzie nie jest bezpiecznie. Jeanine nie spocznie, póki nie osiągnie całkowitej kontroli nad pozostałymi frakcjami. Bezfrakcyjni natomiast rosną w siłę, pragnąc raz na zawsze wyzwolić się i stworzyć jeden, spójny naród – demokratyczny i bez podziałów.

Po emocjonującej końcówce pierwszego tomu mamy okazję na chwilę odetchnąć i skupić się na traumach, jakie przeżyli główni bohaterowie. Tris odreagowuje wydarzenia i poczucie winy, z jakim przyszło jej się mierzyć – staje się przez to porywcza i nieustannie naraża swoje życie, nie patrząc na konsekwencje. Pomimo że mogło to nieco irytować, było to zrozumiałe i nie miałam jej tego za złe. W tej części poznajemy również bliżej Tobiasa oraz jego rodzinę. I tutaj jego postać nieco zboczyła ze znanego nam toru – jego decyzje były nieco niespójne, a on sam wszczynał kłótnie z Tris, o rzeczy właściwie wynikające z jej charakteru. Wyraźnie widać, że wciąż nie uporał się ze swoimi problemami, mamy więc wybuchową mieszankę dwojga skomplikowanych charakterów.

Jeśli chodzi o bohaterów pobocznych, to tak właściwie byli mi obojętni. Nawet Peter nie wywoływał aż tak dużo emocji, no może z wyjątkiem Caleba – ta postać działa na mnie jak płachta na byka. Dajcie mi jakiegokolwiek złoczyńcę, będzie on na pewno lepszy niż on – nienawidzę takich postaci, które nie biorą absolutnie żadnej odpowiedzialności za swoje czyny i wypierają konsekwencje, których są przyczyną.

Co do akcji powieści nie mam niczego do zarzucenia, ponieważ działo się dużo, było wiele emocjonujących i brutalnych scen, a finał daje nam nadzieję na poznanie całej historii i zapowiada się bardzo ciekawie.

Mam nadzieję, że trzeci tom da mi wszystkie odpowiedzi i mnie usatysfakcjonuje.

„Niezgodna” Veronica Roth
4/5
Gatunek: dystopia, YA

24610 użytkowników ma tytuł Zbuntowana na półkach głównych
6748 użytkowników ma tytuł Zbuntowana na półkach dodatkowych

Okładka książki Kobold Guide to Worldbuilding, Volume 2 Keith Baker, Tobias S. Buckell, Banana Chan, Kate Elliott, Shanna Germain, Jeff Grubb, Gabe Hicks, Rajan Khanna, Ken Liu, Monty Martin, Kelly McLaughlin, Coral Alejandra Moore, Veronica Roth, Michael E. Shea, Gail Simone, Andrea Stewart, James L. Sutter, Ashley Warren

Cytaty z książki Zbuntowana