Pierwsza przygoda Pana Samochodzika

Okładka książki Pierwsza przygoda Pana Samochodzika autora Zbigniew Nienacki, 8385875107
Okładka książki Pierwsza przygoda Pana Samochodzika
Zbigniew Nienacki Wydawnictwo: Oficyna Wydawnicza "Warmia" Cykl: Pan Samochodzik literatura dziecięca
literatura dziecięca

Oceny książki Pierwsza przygoda Pana Samochodzika

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pierwsza przygoda Pana Samochodzika

1938
1938

Wprowadzenie do kolejnych tomów serii.
Autor dopiero się rozgrzewa !!!
Czy znajdziesz obecnie taką książkę dla młodzieży ???
Napisaną ślicznym, przystępnym językiem, bez teraz wszechobecnych bluzgów, pełną humoru, zapadającą w pomięć na całe życie ?
Temat, ponadczasowy !!!
Moim zdaniem, to kultowa i obowiązkowa pozycja dla młodzieży, na pewno nigdy nie zostanie zapomniana !!!
Och... tutaj mogę się mylić.
Dużo wskazuje na to, że w przyszłości młodzieży mogą wystarczyć tylko obrazki !!!

Skoro nie jesteśmy jeszcze tak daleko, to ...
POLECAM !!!

Wprowadzenie do kolejnych tomów serii.
Autor dopiero się rozgrzewa !!!
Czy znajdziesz obecnie taką książkę dla młodzieży ???
Temat, ponadczasowy !!!

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

Wspominam z sentymentem.

Wspominam z sentymentem.

1942 użytkowników ma tytuł Pierwsza przygoda Pana Samochodzika na półkach głównych
286 użytkowników ma tytuł Pierwsza przygoda Pana Samochodzika na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pierwsza przygoda Pana Samochodzika

Zbigniew Nienacki
Zbigniew Nienacki
Właśc. Zbigniew Tomasz Nowicki, polski pisarz i dziennikarz. Syn Jana i Cecylii z Daneckich. Ojciec był urzędnikiem, a matka nauczycielką. Zadebiutował w wieku 17 lat. Największą sławę przyniosła mu seria powieści dla młodzieży o przygodach Pana Samochodzika, muzealnika-detektywa. Opinię pisarza kontrowersyjnego i niestroniącego od erotyki zawdzięcza powieściom dla dorosłych, między innymi Raz w roku w Skiroławkach, oraz powieści historycznej Dagome iudex. Seria o przygodach Pana Samochodzika była kontynuowana przez innych pisarzy (m.in. przez Jerzego Ignaciuka, Andrzeja Pilipiuka pod pseud. Tomasz Olszakowski, Sebastiana Mierzyńskiego, Arkadiusza Niemirskiego i innych). W sumie wydawnictwo Warmia wydało ponad 100 tomów przygód Pana Samochodzika!

Cytaty z książki Pierwsza przygoda Pana Samochodzika