Dzieła wybrane, tom 3. Czerwone i czarne

Okładka książki Dzieła wybrane, tom 3. Czerwone i czarne autora Stendhal, 8306013077
Okładka książki Dzieła wybrane, tom 3. Czerwone i czarne
Stendhal Wydawnictwo: Państwowy Instytut Wydawniczy Cykl: Stendhal: Dzieła wybrane (tom 3) klasyka
klasyka
Stendhal: Dzieła wybrane (tom 3)
Le rouge et le noir
1985-01-01
1985-01-01
Tadeusz Boy-Żeleński

Kup Dzieła wybrane, tom 3. Czerwone i czarne w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dzieła wybrane, tom 3. Czerwone i czarne

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzieła wybrane, tom 3. Czerwone i czarne

Autor światowych bestsellerów: " Pustyni parmeńskiej " i rekomendowanej " Czerwone i czarne ".
Książki czytałem jako nastolatek, cały czas stoją u mnie na półce.
Z biegiem lat zatarła się u mnie ich treść, wrażenia i uczucia jakie odczuwałem w trakcie ich czytania.
No to, po co o nich piszesz, spytasz ?
Ano po to, że niektóre książki, po prostu WYPADA ZNAĆ, a jeżeli ulegają zapomnieniu, należy o nich przypominać.
Tytuł nawiązuje do czerwonego koloru munduru i czarnego sutanny.
Wydana w 1830 r., z powodu treści krytycznych wobec kościoła w 1864 r. umieszczona na indeksie.
W Polsce została wydana w 1921 r.
Od początku była dziełem kontrowersyjnym.

O książce się mówiło, pisało i dyskutowało.
Nie wyobrażam sobie, żeby ktoś z mojego dawnego kręgu znajomych powiedział, że nie zna tej książki.
Nie wiem, jak to z poczytnością tej książki wygląda teraz.
No i wszystko jasne, dlaczego o niej piszę.
POLECAM !!!

Książki czytałem jako nastolatek, cały czas stoją u mnie na półce.
No to, po co o nich piszesz, spytasz ?
Ano po to, że niektóre książki, po prostu WYPADA ZNAĆ, a jeżeli ulegają...

146 użytkowników ma tytuł Dzieła wybrane, tom 3. Czerwone i czarne na półkach głównych
60 użytkowników ma tytuł Dzieła wybrane, tom 3. Czerwone i czarne na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dzieła wybrane, tom 3. Czerwone i czarne

Okładka książki Francuskie opowiadania o miłości Honoré de Balzac, Alphonse Daudet, Gustave Flaubert, Anatole France, Théophile Gautier, Prosper Mérimée, Charles Nodier, Stendhal, Jules Valles, Emil Zola, François-René de Chateaubriand, Guy de Maupassant, Alfred de Musset, Auguste de Villiers de L'Isle-Adam

Cytaty z książki Dzieła wybrane, tom 3. Czerwone i czarne

Dodaj cytat z książki Dzieła wybrane, tom 3. Czerwone i czarne