Kwiat paproci

1980-01-01
8 min.

Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00

Kup Kwiat paproci w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kwiat paproci

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kwiat paproci

Dla najmłodszych, polska kultura i tradycja !!!
Polskie legendy i bajki !!!
Przypominam !!!

Dla najmłodszych, polska kultura i tradycja !!!
Polskie legendy i bajki !!!
Przypominam !!!

Kwiat Paproci Józefa Ignacego Kraszewskiego jest propozycją baśnią dla młodego czytelnika wydaną w serii ze skrzatem, gdzie baśnie, legendy lub podania zostały wydane. Miałem nadzieje na przyjemną i lekką podaną opowieść, która mnie wciągnie i pozwoli dobrze bawić się podczas czytania. Dlatego po książkę sięgnąłem.

Książka Kwiat paproci oparta na podaniu o niezwykłym kwiecie jaki można zdobyć tylko raz do roku spełniającym wszelkie życzenia i bohaterze próbującym go odnaleźć. Autor bardzo dobrze opowiada i wciąga w baśniową opowieść od samego początku. Przedstawia nam nie tylko historie, lecz także dodaje morał jaki pojawia się po przeczytaniu. Dotyczący decyzji i wyborów bohatera nie zdolnego do pozbycia się w czarodziejski sposób otrzymanych bogactw. Płacący nie małą cenę za swoje marzenia dotyczące zerwania kwiatu oraz za życie w luksusie, które staje się jego więzieniem pod każdym względem. Nie mogąc podzielić się z bliskimi bogactwem i przeżywający wszystko staje przed dylematami jakie go trapią. Ciekawie opowiedziana baśń z przypowieścią i ostrzeżeniem przed wyborami jakie mogą przynieść przykre konsekwencje dla każdego nie mogącego podzielić się tym wszystkim co posiada z innymi. Bardzo dobrze wypada prowadzenie historii i niesamowite przygody bohatera jaki staje przed decyzjami mogącymi zaważyć na jego losie. Autor w przystępny sposób, lekko i przyjemnie prowadzi swoją opowieść o kwiecie paproci. Dodatkowo dodane ilustracje przyczyniają się dodają jej uroku i baśniowego klimatu jaki jest obecny przez cały czas. Chociaż skierowana do młodszego czytelnika, to nawet starszy może bawić się przy niej świetnie. Nie z nachalnym morałem podana co mnie ucieszyło i zarazem spodobało mi się. Bohaterowie dobrze zarysowani i mogą podobać się. Głowna postać obarczona wyborami jakie niesie zerwanie kwiatu musi wybierać lub ponieść konsekwencje swoich decyzji. Sięgając po Kwiat paproci byłem zorientowany o czym będzie, lecz autor świetnie sobie poradził i mnie wciągnął w pełną magii swoją opowieść. Napisana bardzo dobrze cudna baśń z niezwykłym czarodziejskim klimatem od początku. Pomimo swojego już wieku nadal może podobać się i nie staje się ramotką jaką dostajemy w tym przypadku. Świetnie przedstawione wydarzenia lecące szybko i akcja nie zwalniającą wraz z baśniowym klimacie wypada ciekawie, wciągająco i świetnie czyta się. Kolejna książka z tej serii za mną i nie zawiodłem się, a za sprawą baśni jaką dostałem mam chętkę na przeczytanie coś jeszcze Józefa Ignacego Kraszewskiego w przyszłości jeśli nadarzy się taka okazja.

Książka Kwiat paproci oparta na podaniu o niezwykłym...

Ciekawa bajka z mądrym przekazem.

Ciekawa bajka z mądrym przekazem.

322 użytkowników ma tytuł Kwiat paproci na półkach głównych
56 użytkowników ma tytuł Kwiat paproci na półkach dodatkowych

Okładka książki O rybaku i złotej rybce Jacob Grimm, Wilhelm Grimm
O rybaku i złotej rybce Jacob Grimm, Wilhelm Grimm
Okładka książki Baśnie narodów Związku Radzieckiego Wanda Markowska, Anna Milska
Baśnie narodów Związku Radzieckiego Wanda Markowska, Anna Milska
Okładka książki Stefek Burczymucha i inne wiersze Stanisław Jachowicz, Maria Konopnicka, Ignacy Krasicki

Cytaty z książki Kwiat paproci

Dodaj cytat z książki Kwiat paproci