Klub nocnych marków

Okładka książki Klub nocnych marków autora Stanisław Załuski, 9788321598345
Okładka książki Klub nocnych marków
Stanisław Załuski Wydawnictwo: Wydawnictwo Morskie literatura piękna
1981-01-01
1981-01-01

Kup Klub nocnych marków w ulubionej księgarnii

Oceny książki Klub nocnych marków

OPINIE i DYSKUSJE o książce Klub nocnych marków

Swego czasu rzecz nawet gęsto dyskutowana i często czytana, lecz dziś, po latach, jedynie jako ciekawostka literacka. Nieco z wiekiem dzieło zwietrzało. Ale i tak nieźle mi się czytało na zasadzie przypomnienia tego, co już kiedyś się zdarzyło.

12 użytkowników ma tytuł Klub nocnych marków na półkach głównych
7 użytkowników ma tytuł Klub nocnych marków na półkach dodatkowych

Stanisław Załuski
Stanisław Załuski
Prozaik, reportażysta, autor utworów dla młodzieży i widowisk telewizyjnych. Dzieciństwo spędził w majątku Szulmierz, powiat Ciechanów. Po wojnie został wraz z rodzicami wysiedlony. Od roku 1948 mieszka w Gdańsku, gdzie na tamtejszej politechnice w roku 1953 uzyskał tytuł inżyniera budownictwa wodnego. W roku 1956 zaczął pisać. Jego pierwsze opowiadania tematyką nawiązują do pracy w budownictwie. Debiutuje opowiadaniem „Łapówka” nadanym przez Polskie Radio w roku 1957. W roku 1960 Wydawnictwo Morskie wydaje mu pierwszy zbiór nowel zatytułowany „Ślad na asfalcie”. Przez szereg lat autor współpracuje z Teatrem Młodych Polskiego Radia pisząc słuchowiska radiowe. Słuchowiska te, przerobione następnie na opowiadania, ukazują się w wersji książkowej w wydawnictwach: Morskim, Horyzonty, KAW i Zrzeszeniu Księgarstwa. Załuski pracuje jako reporter w redakcji tygodnika „Głos Stoczniowca”. W latach 1980-1981 prowadzi tam dział „Z życia Solidarności”. Po roku 1981 zostaje wyrzucony z redakcji i przez następne dziesięciolecie utrzymuje się wyłącznie z twórczości literackiej. W latach 1988-1992 Załuski wydaje pod pseudonimem Leon Korn (we współpracy z Mirosławem Stecewiczem) 12 tomów bajek dla dzieci. Stanisław Załuski jest także Założycielem i Honorowym Prezesem Polskiego Towarzystwa Ziemiańskiego. Od lutego 2012 roku pełni funkcję Prezesa Gdańskiego Oddziału Związku Literatów Polskich. W roku 2010 prezydent RP Bronisław Komorowski odznaczył go Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski.

Cytaty z książki Klub nocnych marków

Dodaj cytat z książki Klub nocnych marków