Niebo jest wszędzie

- The Sky is Everywhere
- 2011-03-08
- 2011-03-08
- Agata Kowalczyk
Siedemnastoletnia Lennie jest załamana po niespodziewanej śmierci starszej siostry. Jedyną osobą, przy której czuje mniejszy ból, jest chłopak siostry, Toby, który cierpi tak samo jak ona. Są ze sobą coraz częściej, coraz bliżej. Nic nie mogą na to poradzić – ani na potworne wyrzuty sumienia.
Wszystko staje się jeszcze bardziej trudne, gdy w szkole zjawia się nowy chłopak, Joe. A Lennie z przerażeniem odkrywa, że nie może przestać myśleć o jego czarnych oczach i miękkich ustach...
Czy można przeżywać żałobę i myśleć o chłopaku? Rozpaczać i równocześnie być tak szczęśliwą?
A może miłość jest właśnie po to, by nie dać się prześladować temu, co przepadło, i tylko trwać w zachwycie nad tym, co było...
Kup Niebo jest wszędzie w ulubionej księgarni
Oceny książki Niebo jest wszędzie
6912 użytkowników ma tytuł Niebo jest wszędzie na półkach głównych- Przeczytane 3 641
- Chcę przeczytać 3 218
- Z biblioteki 37
- 2013 34
- 2014 33
- 2012 32

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niebo jest wszędzie
Pisane językiem typowo dla nastolatków. Fabuła też aż zbyt typowo 'teenromance'. Biorąc jednak fabułę w całość książka fajna na jeden raz.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka, autorka w umiejętny sposób rozwija wątki, przejmująco przekazuję refleksję na temat życia, śmierci, czy pierwszej miłości. Wątek romantyczny świetnie kierowany, z wieloma zwrotami akcji, co tylko zachęca do dalszego czytania
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHmm…ten wątek z chłopakiem siostry był tutaj po prostu dziwny, niesmaczny i niepotrzebny. A bohaterka zachowuje się czasami jakby miała 10, a nie 17 lat. Jedynie babcia i wuj oddają. Spodziewałam się, że ta książka będzie wzruszająca ale dla mnie osobiście nie była.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka napisana pięknym, poetyckim językiem. Była to naprawdę przejmująca powieść. Dotknęła mojej duszy i serca. Opowiada o dziewczynie, która doznała wielkiej straty- zmarła jej ukochana siostra. Czytając tę książkę miałam wrażenie jakbym sama była pogrążona w żałobie, której doświadcza Lennie i jej bliscy. Oprócz żałoby w książce jest też cudowny wątek miłosny. Wybór między dwoma chłopakami (osobiście team Joe). Na początku książka mi się nudziła, ale z czasem mi się spodobała.
Książka napisana pięknym, poetyckim językiem. Była to naprawdę przejmująca powieść. Dotknęła mojej duszy i serca. Opowiada o dziewczynie, która doznała wielkiej straty- zmarła jej ukochana siostra. Czytając tę książkę miałam wrażenie jakbym sama była pogrążona w żałobie, której doświadcza Lennie i jej bliscy. Oprócz żałoby w książce jest też cudowny wątek miłosny. Wybór...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLennie kocha pisać wiersze, a w dodatku, trochę jak futuryści, zostawia je w przeróżnych miejscach. Jest to jeden ze sposobów radzenia sobie ze stratą siostry i pustka w sercu jaką zostawiła po sobie ich matka, której właściwie nigdy nie poznały.
Autorka wybrała dosyć dziwne rozwiązania fabularne (których nie chce zdradzać, aby nie chce spojlerować),przez co nie mogłam się wczuć w tę historię oraz przeżycia bohaterów. Wszystko co robili wydawało mi się zupełnie irracjonalne. Możliwe, iż jest to spowodowane innymi życiowymi doświadczeniami, ale nie jestem w stanie sobie wyobrazić jednej relacji, która powstała na przestrzeni książki w realnym świecie.
Nie czułam żeby postacie były pogłębione, nie rozumiałam ich wyborów ani myśli. Mimo 300 przeczytanych stron byli mi obcy.
Styl pisania był dosyć poetycki co dodawało nastroju tej historii. Niestety wydaje mi się, że jest to jeden z niewielu plusów tej pozycji.
Niektóre cytaty były czarujące, a część wierszy Lennie całkiem intrygująca, lecz nie było ich na tyle aby poprawiły one znacznie moją opinię na temat jej książki.
Jest mi niesamowicie przykro, że tak bardzo zawiodłam się na tej powieści, bo nie ukrywam, że inną książkę tej autorki „Oddam ci słońce” ubóstwiam.
Mocno jednak czuć że jest to debiut autorki. Jednakże nie zniechęca mnie to do kolejnych książek tej autorki, jeśli jeszcze jakąś wyda, z pewnością ją przeczytam.
współpraca z wydawnictwem Moondrive
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ przykrością muszę stwierdzić, że niestety historia Lennie nie poruszyła mną tak mocno jak się spodziewałam.
Autorka wybrała...
Różne są sposoby radzenia sobie z żałobą, więc mogę nie rozumieć, nie akceptować niektórych zachowań Lennie, ale nie odczuwam potrzeby oceniania jej.
Doceniam estetykę okładki i poezję.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardziej skupiam się na wątkach rozwijanych w powieści "Niebo jest wszędzie" przez Autorkę: miłość, strata, żałoba, tajemnica.
Doceniam estetykę okładki i poezję.
Bardzo przyjemna lektura. Szybko wciągnęłam całość. Gorąco polecam ;)
Bardzo przyjemna lektura. Szybko wciągnęłam całość. Gorąco polecam ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[współpraca reklamowa] Wydawnictwo MoonDrive
Niestety spodziewałam się czegoś innego po tej książce. Początkowo kupiła mnie okładka, później opis i to, że historia opowiada o młodszej siostrze która przeżywa śmierć starszej. Po zapowiedziach byłam pewna, że będzie to jedna z tych historii na której wyleje litry łez. Jednak tak nie było, chociaż wiersze głównej bohaterki wywoływały u mnie wzruszenie.
Ostatecznie druga część uratowała tą książkę, bo podczas pierwszej walczyłam ze sobą, aby po prostu nie przestać jej czytać. Największym problemem dla mnie było zachowanie Lennie zwłaszcza w pierwszej części. Jej relacja z Toby’m budziła we mnie niesmak, w późniejszym czasie zostało to trochę wyjaśnione, ale dla mnie i tak zachowanie tych bohaterów było niezrozumiałe. Do tego główna bohaterka nie potrafiła zdecydować czego sama chce w relacjach z chłopakami oraz ignorowała cierpienie innych osób oprócz Toby’ego. Natomiast Joe, którego poznajemy na początku chociaż też jest trochę „odklejony” okazał się przyjemną i uroczą postacią🩵
Ukazanie żałoby jaką przechodziła Lennie. To zdecydowanie to co najbardziej mi się podobało w całej książce. Utraciła siostrę i jednocześnie najlepszą przyjaciółkę, pokazane są etapy tej żałoby i to jak z czasem główna bohaterka zaczyna akceptować brak swojej towarzyszki. Wiersze, które pisała główna bohaterka, a szczególnie te, które miały formę komunikacji ze zmarłą siostrą za każdym razem wywoływały u mnie wzruszenie. Dużym plusem jest to, że wiersze jak i cała książka zwierają wiele wspaniałych cytatów🥹
Książka jest momentami wzruszająca, ale niestety nie mogę uznać ją za jedną z lepszych jakie czytałam.
[współpraca reklamowa] Wydawnictwo MoonDrive
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety spodziewałam się czegoś innego po tej książce. Początkowo kupiła mnie okładka, później opis i to, że historia opowiada o młodszej siostrze która przeżywa śmierć starszej. Po zapowiedziach byłam pewna, że będzie to jedna z tych historii na której wyleje litry łez. Jednak tak nie było, chociaż wiersze głównej bohaterki...
Dawno nie przeczytałam tak smutnej i głębokiej książki. "Niebo jest wszędzie" to niesamowita powieść o radzeniu sobie z żałobą i stratą bliskiej osoby. Na kartach powieści widzimy ogromną przemianę Lennie, która na nowo uczy się, jak być szczęśliwą i cieszyć się z życia. Jandy Nelson doskonale opisuje emocje, przemyślenia i wszystko dookoła, więc czytanie "Nieba" było czystą przyjemnością. Ta książka wzbudziła we mnie wiele różnych odczuć, od smutku, po głębokie rozmyślania. A rzadko się zdarza, aby tusz na papierze tak na mnie zadziałał.
Zdecydowanie "Niebo jest wszędzie" to obowiązkowa lektura dla każdego!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka i jej niektóre zachowania były idiotyczne i bez sensu więc nie bardzo się polubiliśmy, rozumiem że są różne sposoby na radzenie sobie z żałoba itd ale ona szła po bandzie 🤭 niestety sama historia mnie nie urzekła, atutem są listy bohaterki pisane do zmarłej siostry. Wątek miłosny troszeczkę na sile i nie czułem chemii między bohaterami. Styl autorki, jak i cytaty są strzałem w dziesiątkę. Powieść skierowana bardziej dla czytelników 16+ zdarzają się wulgaryzmy, sceny seksu, żałoba, dojrzewanie, pierwsza miłość, przyjaźń, utrata rodzica. Pokazuje rozne metody radzenia sobie z zaloba, samotnoscia, strata. Sama historia niestety nie zostanie że mną na dłużej bi coś niestety nie zagrało do końca a spodziewałem się czegoś lepszego po autorce znając jej wcześniejszą powieść.
Główna bohaterka i jej niektóre zachowania były idiotyczne i bez sensu więc nie bardzo się polubiliśmy, rozumiem że są różne sposoby na radzenie sobie z żałoba itd ale ona szła po bandzie 🤭 niestety sama historia mnie nie urzekła, atutem są listy bohaterki pisane do zmarłej siostry. Wątek miłosny troszeczkę na sile i nie czułem chemii między bohaterami. Styl autorki, jak i...