Pod gwiazdami Smoka

Okładka książki Pod gwiazdami Smoka autora Maureen Jennings, 9788362465125
Okładka książki Pod gwiazdami Smoka
Maureen Jennings Wydawnictwo: Oficynka Cykl: Detektyw Murdoch (tom 2) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller

Kup Pod gwiazdami Smoka w ulubionej księgarnii

Pod gwiazdami Smoka

Oceny książki Pod gwiazdami Smoka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pod gwiazdami Smoka

Cykl z detektywem Murdochem to kryminał w retro oprawie z akcją osadzoną w Toronto pod koniec XIX wieku. Zaskakuje realistyczne przedstawienie miasta, ponieważ Autorka nie szczędząc czytelnikowi powiewu smrodu, widoku rozkładu i brudu ukazuje
charakterystyczny dla epoki wygląd miejsc, jaki i bohaterów. Wszystko to opisywane z dbałością o detale, tak że książka detektywistyczna przybiera w tych miejscach znamiona powieści historycznej. [Chociaż ta chłodziarka w domu sędziego zdecydowanie odbiega od normy ówczesnych czasów.]
Przechodząc do właściwej akcji kryminalnej to to, co początkowo brano za nieszczęśliwy wypadek starej kobiety, miłośniczki trunków wszelakich, przybiera nowy kierunek po przeprowadzeniu sekcji zwłok. W tym miejscu pojawia się główna postać cyklu - detektyw William Murdoch, który po starcie narzeczonej czuje się osamotniony, co jednak nie przekreśla jego umiejętności trzeźwego osądu. A ofiara była specyficzną osobowością, skrywającą tajemnice, niezbyt lubianą przez lokalną społeczność, jak i zapewne krótko opłakiwaną przez dzieci zmuszone do mieszkania w obskurnym lokalu, na co dzień niekochane, a nękane przez denatkę.
Jennings prezentuje szeroki wachlarz bohaterów, bo i chętnych do ukatrupienia Dolly było niemało. Mimo to, w tego typu historiach łatwej przychodzi czytelnikowi wytypować "kto za tym stoi".
Naprawdę spodobał mi się sposób prowadzenia fabuły, ciekawe, zajmujące opisy miejsc, oddanie charakteru epoki, podejście samego detektywa do sprawy i kręcenia się wokół poszczególnych postaci. Zdecydowanie "Pod gwiazdami smoka" ma ujmujący retro klimat, więc dla fanów tego typu powieści lektura zapewni dużo przyjemności.

Znam dwóch Williamów Murdochów. Jeden inteligentny , sympatyczny , ale dość sztywny - to ten serialowy. Drugi równie inteligentny , ale bardziej ludzki , dowcipny - ten książkowy. Zdziwiła mnie ta różnica. Bardzo lubię serial i spodziewałam się , że literacki pierwowzór jest trochę lżejszy.
Tymczasem opis wydarzeń z Toronto , pod koniec XIX w jest dość naturalistyczny i mało przyjemny ponieważ w dużej części dotyczy życia biedoty. Wygląda na to , że nie trzeba koniecznie czytać realistycznej prozy dziewiętnastowiecznej żeby zapoznać się z beznadziejnym położeniem ubogich kobiet i niechcianych dzieci. Jednak jest tu nutka humoru i sarkazmu. Podobało mi się , chociaż serial jest bardziej oryginalny - nietuzinkowy.

NAZNACZENI AŻ PO GRÓB
Czy może istnieć bardziej intrygująca lektura niż powieść osadzona w dziewiętnastym wieku? Lubicie ten klimat? Diabeł ma dla Was książkę , która zaspokoi nawet najbardziej wybredne czytelnicze gusta - Maureen Jennings - "Detektyw Murdoch. Pod gwiazdami smoka". Wydawnictwo Oficynka, 2011. Tłumaczenie : Anna Sawicka Chrapkowicz. Jak już na wstępie zaznaczyłam ,rzecz dzieje się w czasach minionych, a dokładnie w 1895 r w Toronto. W pewnym zaniedbanym domu znalezione zostają zwłoki kobiety. Początkowo nikt nie podejrzewa, że miała tu miejsce zbrodnia. Ot, nieszczęśliwy wypadek pijanej kobiety. Za sprawą listu koronera, detektyw Murdoch podejmuje śledztwo, w toku którego na jaw wychodzą sekrety zmarłej. Kto zabił panią Merrishaw? I czy istnieją czynniki usprawiedliwiające morderstwo? "Pod gwiazdami smoka" to druga część przygód detektywa Murdocha. Mogę Was śmiało uspokoić, że nie trzeba poszczególnych opowieści czytać po kolei , gdyż każda z ich to odrębna historia. Tytułowego Williama Murdocha po prostu nie da się nie polubić. Jest to dżentelmen wyprzedzający swą epokę. Ma szerokie horyzonty, przenikliwy umysł, a do tego jest szarmancki, lekko nieśmiały i... jeżdzi rowerem. Czegóż więcej potrzeba by stworzyć postać niebanalną i budzącą sympatię? Detektyw Murdoch prowadzi śledztwo wśród sierot, upadłych kobiet i arystokracji o upadłym morale. Powieść jest tak dogłębnie osadzona w dziewiętnastowiecznych realiach, że aż trudno jest uwierzyć, że napisała ją pisarka współczesna. Maureen Jennings w sposób bardzo sugestywny i plastyczny oddaje te czasy. Powieść czyta się jednym tchem. Nie ma tu brutalnego, przytłaczającego realizmu, który cechuje wiele powieści w stylu retro. Nie można jednak powiedzieć, że to książka ugrzeczniona. Bieda, problemy młodych kobiet z niechcianą ciążą, prostytucja- autorka nie boi się sięgać po tematy trudne, jednak robi to w sposób subtelny nie rażąc nas potokiem wylewających się pomyj. Ładny, lekki język. Postacie są realistyczne i bogato nakreślone. Dla mnie to hołd złożony powieściom G.K. Chestertona i Chandlera. Dzięki ciekawemu stylowi pisarki i światu, który udało jej się stworzyć, "Detektyw Murdoch" staje się wspaniałą lekturą zarówno dla miłośników kryminału jak i powieści obyczajowej. Nie mogę nie wspomnieć o szacie graficznej w jakiej wydana jest ta powieść jak i całą seria przygód Murdocha - te okładki są po prostu piękne i posiadają iście staroświecki urok. Dodatkowe zdobienia na stronach rozpoczynających kolejne rozdziały są także hołdem dla klasycznej literatury. Podsumowując : lubisz dobrą intrygę? Nietuzinkowych bohaterów? Realia minionej epoki? "Detektyw Murdoch. Pod gwiazdami smoka" to książka , którą bez wahania polecam każdemu, a w szczególności miłośnikom klasycznego kryminału. Oceniam na 5+, ponieważ swoim klimatem powieść mnie po prostu zachwyciła i na pewno sięgnę po pozostałe opowieści o sympatycznym detektywie. Diabeł gorąco poleca.

NAZNACZENI AŻ PO GRÓB

240 użytkowników ma tytuł Pod gwiazdami Smoka na półkach głównych
44 użytkowników ma tytuł Pod gwiazdami Smoka na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pod gwiazdami Smoka

Maureen Jennings
pisarka, psycholożka, terapeutka i filozofka. Urodziła się w Birmingham, ale od dłuższego czasu mieszka i pracuje w Kanadzie. Od 1997 roku publikuje powieści o detektywie Murdochu, które zyskały międzynarodową sławę, są tłumaczone na wiele języków i ekranizowane. Opublikowała również kryminalną serię o Christine Morris oraz wiele innych książek, w tym również niebeletrystycznych. Jej pasją jest oprowadzanie miłośników Murdocha po Toronto w strojach z epoki.

Ostatnia noc jej życia Maureen Jennings
Ostatnia noc jej życia
Maureen Jennings
Szukałam nazwiska redaktora tej powieści i niestety nie znalazłam. Albo wydawnictwo Oficynka chciało zaoszczędzić i w ogóle redaktora nie zatrudniło, albo też odwalił on (lub ona) tak straszną chałturę, że wstydził się podpisać to własnym nazwiskiem. Poczynając od takich kwiatków jak komisarz, który "ogrzewał słonie nad kominkiem" a kończąc na trudnościach z odmianą rzeczowników przez przypadki (zwłaszcza takich trudnych, jak liczebniki typu "dwaj", "dwoje"). To było ostrzeżenie dla tych, którzy lubią książki porządnie wydane i dopracowane pod każdym względem - edytorskim, translatorskim i literackim. Ta książka niestety jest byle jaka, chociaż widywałam gorsze. Za to sam kryminał - ciekawy. Myślę, że główny nacisk autorka położyła na oddanie realiów XIX wiecznego Toronto i chyba jej się to udało. Podobnie jak Eduardo Mendoza prowadzi czytelnika przez śmierdzące zaułki, speluny pełne oparów alkoholu i tytoniu, duszne pokoje niewietrzone z oszczędności, pomiędzy spoconych mężczyzn i kobiety. Jednak - w przeciwieństwie do Mendozy - autorka nie epatuje obsceną, nie babra się w tym z lubością, raczej relacjonuje beznamiętnie i... prawdziwie. Zaglądamy też do bogatszych domów, które pachną i wyglądają nieco inaczej, a problemy ich mieszkańców są nieco bardziej wyrafinowane niż "czym zapełnić żołądek i jak się choć trochę ogrzać" ale nie przestają przez to być problemami spędzającymi sen z powiek. Przyglądamy się więc całej tej ludzkiej biedzie i zewnętrznej i wewnętrznej, ludzkiej samotności i troskom, które gryzą każdego bez względu na zajmowaną pozycję społeczną. Sama intryga kryminalna cieniutka. Ale koloryt oddany IMHO po mistrzowsku. Do tego - co dosyć rzadkie w kryminałach - pięknie pokazane zetknięcie dwóch kultur - protestantów i katolików, kiedy jedni o drugich niczego nie wiedzą, więc niewiedzę wypełniają własnymi wyobrażeniami o tym jak to według nich "u tamtych" funkcjonuje. Jedni budują swoje widzenie świata na uprzedzeniach i stereotypach, inni, jak detektyw Murdoch, po prostu obserwują i wyciągają własne wnioski, nie prostując błędnych osądów, bo przecież ludzie i tak zawsze "wiedzą lepiej". Ciekawa jest też perspektywa, kiedy katolicy są mniejszością i niemalże (w najlepszym wypadku) dziwadłami z kosmosu. I za to - dodatkowy plus.
Teano - awatar Teano
Sherlockista Graham Moore
Sherlockista
Graham Moore
Czy wiecie, kim był Arthur Conan Doyle? A Sherlock Holmes? Założę się, że większości z Was o wiele łatwiej odpowiedzieć na to drugie pytanie. Choć detektyw nigdy nie żył w rzeczywistości, ludzie byli przekonani o jego istnieniu. Postać stworzona przez Doyle’a stała się bardziej realna od niego samego. Z tego właśnie powodu pisarz postanowił zakończyć raz na zawsze żywot swego wroga, bo tym stał się dla niego Holmes. W 1893 Arthura uznano za mordercę. Jednak z nieznanego nikomu powodu, ku radości wszystkich swoich czytelników, mężczyzna postanowił po ośmiu latach wskrzesić słynnego detektywa. Pozostało jednak jedno, nurtujące pytanie: dlaczego? Harold White to badacz literatury i najmłodszy ze stowarzyszenia Sherlockistów. Kiedy jeden z nich pewnego dnia oświadcza, że rozwiązał odwieczną zagadkę fanów Sherlocka i odnalazł zaginiony dziennik Conan Doyle’a, nikt nie może w to uwierzyć. Jednak staje się rzecz straszna- mężczyzna zostaje zamordowany we własnym pokoju hotelowym w noc przed planowanym ujawnieniem dziennika, a po zapiskach nie ma ani śladu. Harold postanawia wziąć przykład ze swojego idola i własnoręcznie, z pomocą pewnej tajemniczej kobiety, rozwiązać tę zagadkę. Gdzie są zapiski Doyle’a? Czy badacz skłamał? Kto zabił? I jaką rolę w tym zamieszaniu odgrywa potomek pisarza? Książka pisana jest z dwóch perspektyw- w jednej możemy poznać przygody White’a na tropie dziennika, a w drugiej samego Doyle’a w czasie jego pisania. Obydwaj panowie mają za zadanie rozwiązać mrożące krew w żyłach zagadki. To naprawdę świetna gratka dla fanów Holmesa. Chociaż książka tylko w niewielkim stopniu oparta jest na faktach, to dzięki niej możemy zapoznać się z paroma teoriami dotyczącymi zaginionego dziennika. Pojawiają się w niej postacie historyczne, jak Bram Stoker, Oscar Wilde (zostaje tylko wspomniany, lecz właśnie dzięki temu zainteresowałam się głębiej pisarzem, który ma tak smutny i przejmujący życiorys),czy właśnie Arthur Conan Doyle. „Sherlockista” to debiut Grahama Moore (twórcy m.in. „Gry tajemnic”, w której główna role zagrał Benedict Cumberbatch, znanego z serialu „Sherlock”) i jak na debiut jest naprawdę dobry. Można znaleźć wprawdzie parę niedociągnięć, ale książkę czyta się bardzo przyjemnie i z zainteresowaniem, szczególnie, jeżeli sami jesteśmy Sherlockistami lub po prostu fanami Arthura Conan Doyle'a.
ola - awatar ola
oceniła na66 lat temu