Poszukiwany żywy lub martwy

- reportaż
- Mort ou vif: Les chasses a l'homme les plus extraordinaires
- 2009-01-01
- 2009-01-01
- Andrzej Wróblewski
Są synonimami strachu, czasem wręcz terroru. Zwą się Eichmann, Baader, Al Capone, Mesrine, Bonnie, Clyde, Barbarossa, Carlos...
Kryminaliści, zbrodniarze lub po prostu potwory obleczone w ludzkie ciało. Jeśli nawet nie wszystkie nazwiska pozostały w zbiorowej pamięci, to w swoim czasie ludzie ci siali wokół siebie panikę - jak morderca czarnych dzieci w Atlancie czy bogaty mieszkaniec Alaskim który porywał kobiety, żeby potem polować na nie jak na dziką zwierzynę. Stawali się wrogami publicznymi numer jeden, ludźmi, których trzeba wyeliminować. Organizowano więc na nich wielkie obławy. Policji czasem pomagali zwykli ludzie. Tak właśnie zaczynały się polowania na człowieka - długie lub krótkie, wymagające cierpliwości lub odwagi, ale także takie jak w przypadku Eichmanna - uwieńczone powodzeniem dzięki przypadkowi i łutowi szczęścia.
Kup Poszukiwany żywy lub martwy w ulubionej księgarni
Oceny książki Poszukiwany żywy lub martwy
68 użytkowników ma tytuł Poszukiwany żywy lub martwy na półkach głównych- Przeczytane 40
- Przeczytane 2011 1
- 2012 1
- 2014 1
- Z biblioteki 1
- 2015 1
- Autobiografia / Biografia 1
- Historyczne 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poszukiwany żywy lub martwy
Książką wygląda trochę jak przekopiowane artykuły z wikipedii wrzucone do jednej książki i nara pora na CSa. Na pewno nie ma tu opisanych elementów poszukiwania tych osób a jedynie ich historię oraz "dokonania".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubie takie ksiazki, tzn. o tematyce zbrodni, mafijnej. Szybko sie czyta, krotkie rozdzialy, opisanych wiele postaci. Przyjemnie, krotko, bez wiekszych emicji i angazowania sie. Akurat kilka dni po przeczytaniu trafilem na film 'Bonnie i Clyde', wiec mialem pelna historie przed oczami.