ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać5
Artykuły„Kawa z Mistrzem Zbrodni” – wygraj spotkanie z Wojciechem Chmielarzem z okazji Światowego Dnia Książki
LubimyCzytać10
Artykuły"Przejścia. Którędy do miłości" Natalii de Barbaro. Mamy dla Was 40 egzemplarzy książki!
LubimyCzytać2
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać446
PRL w klimacie absurdu

- reportaż
- 2011-01-01
- 2011-01-01
- 978-83-7558-975-7
Niektórzy tamte czasy świetnie pamiętają, inni znają je tylko z rodzinnych opowieści. Nasza książka jest i dla jednych, i dla drugich. Opowiada o PRL-owskiej rzeczywistości nie po to,by się z niej wyśmiewać, nie po to, by ją wychwalać. Pokazuje ją taką, jak była.Przeczytamy o świecie, w którym nie było mięsa czy butów, za to kręciło się świetne filmy.O świecie szarym, a jednocześnie nie pozbawionym radości. I o ludziach, którzy ten świat stworzyli i nim rządzili. To opowieść barwna i prawdziwa, czasem wywołująca śmiech, czasem budząca grozę, często niedowierzanie. Warto ją przeczytać.
Kup PRL w klimacie absurdu w ulubionej księgarnii
PRL w klimacie absurdu
W odróżnieniu od większości książek o PRL u ,ta nie ma prześmiewczego charakteru. Owszem absurdów jest tu wiele, w końcu to były takie dziwaczne czasy, ale to taki śmiech przez łzy. Każdy kto pamięta puste sklepowe półki, długie kolejki po to co akurat ,, rzucili'' czy kartki żywnościowe dobrze wie, że w PRL u żyło się ciężko. Ja urodziłam się w epoce Gierka i mam w pamięci wyprawy moich rodziców na Śląsk po wędliny . Z drugiej strony mam sentyment do wielu rzeczy z tego okresu. Autorzy wspominają min o chińskich piórnikach i pachnącym gumkach do ścierania, no kto o tym nie marzył?! Miałam i ja to cudo, pamiętam programy tv o których mowa w książce, przymusowe pochody pierwszomajowe i wiele innych rzeczy. Książka jest fajnie napisana, jest poważnie ale też jest trochę humoru, dobrze przedstawione są realia społeczno gospodarcze i historyczne . W zasadzie to mniej ważne, ale podoba mi się też jej szata graficzna, jest dużo fotografii, na boku strony jest kalendarium, a niektóre ciekawostki czy ważne wydarzenia ujęte są w ramki, to wszystko sprawia, że książka jest przejrzysta i dobrze się ją czyta. Jak najbardziej polecam 👍
Oceny książki PRL w klimacie absurdu
283 użytkowników ma tytuł PRL w klimacie absurdu na półkach głównych- Chcę przeczytać 159
- PRL 5
- 2014 4
- Historia 4
- Na mojej półce 2
- Literatura faktu 2
- Historia Polski 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce PRL w klimacie absurdu
Wiem, że dla ludzi pamiętających czasy PRL-u, życie wtedy nie było zabawne, ale co ja się uśmiałam przy tej książce to moje! Dobrze, że to czasy już słusznie minione, ale bardzo ciekawe i pełne absurdalnych sytuacji.
Polecam przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam przeczytać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa pozycja przede wszystkim dla tych osób, które o PRL wiedzą niewiele. Fajnie się czyta, tekst jest lekki i przyjemny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże dlatego, że nie poznałem PRLu na własnej skórze, ta epoka strasznie mnie bawi. Te wszystkie absurdy, ograniczenia i nakazy, zwyczajnie poprawiają mi humor. Do tego dochodzi ten niezwykły czar jaki rozsiewają wspomnienia minionej epoki: czar bliskości i głębokich relacji, jakie wymuszały na ludziach siermiężne czasy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa pozycja, sporo opisów rzeczywistości tamtych lat, bardzo przyjemnie i szybko się czyta. Książka raczej dla ludzi, którzy nie żyli w tamtym okresie i niewiele o nim wiedzą, wszystkie informacje podane są dość precyzyjnie i solidnie. Mimo wszystko jest jeden minus i to spory, książka ma w tytule słowo "absurd" natomiast w treści opisów tego absurdu jest dość niewiele, większość to opis sytuacji polityczno-gospodarczej i klimat panujący w okresie PRL, na początku mamy trochę podejścia humorystycznego, jednak szybko przechodzi to w zwykły opis historyczny. Ja osobiście oczekiwałem, że książka bardziej bardziej humorystyczna, ale i tak jest ok. Polecam głównie tym, którzy nie maja większej wiedzy o PRL, ale i tym, którzy chcą sobie przypomnieć.
Bardzo ciekawa pozycja, sporo opisów rzeczywistości tamtych lat, bardzo przyjemnie i szybko się czyta. Książka raczej dla ludzi, którzy nie żyli w tamtym okresie i niewiele o nim wiedzą, wszystkie informacje podane są dość precyzyjnie i solidnie. Mimo wszystko jest jeden minus i to spory, książka ma w tytule słowo "absurd" natomiast w treści opisów tego absurdu jest dość...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam wszystkim - pasjonatom tej dziwnej "epoki", jak i pokoleniom, które nie mają pojęcia co, to PRL.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy podręcznik i historia. łatwa i przyjemna książka o łatwych i wymagających czasach
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka "PRL w klimacie absurdu" przedstawia nam trudne czasy, ukazane w lekkich tonach humoru.
Mamy także pokazane PRL-owskie osobistości sportowe, jak pani Szewińska, czy pan Kozakiewicz, który za słynny jego gest, miał poważne kłopoty.
Smutniejszym zaś akcentem książki jest buntu szarego ludu, który domagał się sprawiedliwości i normalności, a niestety wielu przypłaciło to własnym życiem.
Jednak największą porażką ówczesnego rządu był wybór Karola Wojtyły na papieża - od tego momentu władza ludowa zaczęła trzeszczeć w posadach, a gwoździem do przysłowiowej trumny ogromny kredyt zaciągnięty przez Gierka u Japończyków, co zwiastowało początek końca.
Książka ukazuje ciężkie czasy Polski Ludowej.
Opatrzona ilustracjami z tamtych lat, pomaga czytelnikowi w małej cząstce przenieść się do tamtego świata; starszym przypomina, zaś młodszym otwiera oczy i pozwala docenić to, co jest teraz.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorzy, starszym czytelnikom, przypominają długie stanie w kolejce, puste półki oraz wszechobecna władza ludowa, która obiecywała gruszki na wierzbie, a nie wyrosły nawet pąki, bo chociaż wszystko rzekomo było, tak naprawdę nie było nic - ot, taki paradoks.
Mamy także pokazane...
Ciekawy almanach drobiazgów, które stworzyły kulturę życia w PRL-u. Całość utrzymana w tonie groteski. Przyjemnie się czyta i przegląda (bogato ilustrowane).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUrodziłem się w 1990 roku więc o PRLu mogłem tylko albo usłyszeć albo obejrzeć program albo przeczytać. Ta książka pokazała mi niejednokrotnie absurdy tamtych czasów. Ciekawy jestem czy nasze dzieci też będą czytały o absurdach naszych czasów.