Dzieje oręża polskiego do roku 1793

- historia
- 1968-01-01
- 1968-01-01
Jest to pierwsza na naszym rynku księgarskim popularna synteza dziejów Polski od czasów najdawniejszych do drugiej wojny światowej włącznie.
Tom I - Do roku 1793
Tom II - 1794 - 1938
Kup Dzieje oręża polskiego do roku 1793 w ulubionej księgarni
Oceny książki Dzieje oręża polskiego do roku 1793
34 użytkowników ma tytuł Dzieje oręża polskiego do roku 1793 na półkach głównych- Przeczytane 18
- Historia 3
- Nowożytność 2
- Wojny i wojskowość staropolska w XVI-XVII-XVIII wieku 1
- Ogół 1
- Historia wojskowości 1
- Wojskowość 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzieje oręża polskiego do roku 1793
Jedna z bardziej zaczytanych książek przez piszącego tego słowa, szczególnie w wieku nastoletnim. Czysto militarna historia przedrozbiorowej Polski, a później Rzeczpospolitej Obojga Narodów. Mnóstwo czytelnej faktografii, danych, map i ilustracji. To musi silnie oddziaływać na męskich nastolatków interesujących się historią i przeważnie patrzących na nią w tym wieku przez pryzmat miecza (tudzież szabli) i buławy.
Oczywiście z dzisiejszego punktu widzenia skrajnie militarne podejście razi i abstrahuje od rzeczywistych możliwości naszego kraju w historii średniowiecznej i nowożytnej. Na pewno też książka była napisana zbyt hurrapatriotycznie, wszak od XVII wieku, niczym nasi piłkarze od lat, wygrywaliśmy głównie bitwy o honor, przy przegrywaniu wojen (ze wszystkimi opisanymi w Trylogii włącznie).
Odkąd każdy staje się podatnikiem inaczej też patrzy na pomysł finansowania silnej armii, szczególnie powiązanej z absolutystyczną władzą (chyba tylko Rosjanie akceptują swój status biednych rabów bez żadnych praw, byle kraj miał status imperium a car był niczym nie ograniczony w sprawowaniu władzy).
Tym niemniej w swojej kategorii to znakomicie napisana i zredagowana książka i jak na dawne czasy naprawdę dobrze wydana.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPraca Jana Wimmera i Tadeusza Nowaka do dzisiaj jest jednym z głównych podręczników do historii wojskowości przedrozbiorowej. Jest oparta na przejrzystym i konsekwentnym schemacie: każda epoka zawiera opis uzbrojenia, liczebność wojsk, opis tła politycznego i myśli wojskowej z tego okresu. Sporą zaletą tej książki, poza dużą czytelnością i łatwością w odbiorze, jest wielka ilość map i ilustracji (bardzo starannie wykonanych). Obejmuje ona jedynie ważniejsze konflikty (co widać szczególnie w przypadku części średniowiecznej - pomiędzy Bolesławem Chrobrym a Krzywoustym zieje wielka dziura),ale w końcu to tylko podręcznik. Niestety, od czasu wydania ta książka strasznie się zestarzała, co szczególnie widoczne jest w pierwszej części, poświęconej średniowieczu, np. już dawno obalono historie o krzyżackich ,,wilczych dołach" na polach Grunwaldu. Autorzy podeszli również nazbyt entuzjastycznie do niektórych aspektów polskiej wojskowości, jak niezwykłość polskiej myśli taktycznej (polska sztuka wojenna, chociaż oryginalna, nie była absolutnym unikatem),czy znaczenia chłopów w armii - prawdopodobnie takie były wymogi epoki... Podsumowując, jest to dobra książka, nie tylko dla fanów wojskowości, ale nie traktowałbym jej jako środka do zdobycia konkretnych informacji, a raczej jako wprowadzenie do poważniejszej (i nowszej) literatury.
Praca Jana Wimmera i Tadeusza Nowaka do dzisiaj jest jednym z głównych podręczników do historii wojskowości przedrozbiorowej. Jest oparta na przejrzystym i konsekwentnym schemacie: każda epoka zawiera opis uzbrojenia, liczebność wojsk, opis tła politycznego i myśli wojskowej z tego okresu. Sporą zaletą tej książki, poza dużą czytelnością i łatwością w odbiorze, jest wielka...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka, może troszeczkę traci jeżeli chodzi o dane, jednak mimo to jest solidnie napisana. Polecam fanom wojskowości.