Szypka i Plewna 1877

- historia
- Historyczne Bitwy
- 2010-01-01
- 1986-01-01
"Pod bateriami na górze Sweti Nikoła wrzał bój. Huk wystrzałów armatnich nakładał się na nieprzerwany terkot broni strzeleckiej, dym zasnuł okolicę. Piąty szturm był przełomowym momentem tego dnia. Zdesperowana piechota turecka wdzierała się na szczyt, depcząc po ciałach poległych w poprzednich szturmach kolegów. Obrońcom kończyły się naboje, więc najwięksi śmiałkowie wypadli z okopów i w starciu na bagnety odrzucili przeciwnika. Inni, ogarnięci zapałem, spychali na Turków olbrzymie kamienie.
I ten atak odparto. W następnych, podejmowanych zarówno ze skrzydła, jak i od czoła, Turcy nie wykazali już tej woli zwycięstwa co poprzednio. Kolumny ich zatrzymywały się i pokrywały górę ogniem karabinowym, który nie mógł wyrządzić większej szkody ukrytym w okopach Rosjanom i Bułgarom..."
W czasie bitwy pod Plewną szczególnie przysłużyły się tureckim obrońcom karabiny Winchester. W przededniu wybuchu konfliktu z Rosją, Imperium Osmańskie zamówiło w zakładach Winchestera 50 tysięcy egzemplarzy karabinów M1866. Ten powtarzalny karabin był śmiertelną bronią dla oblegających twierdzę wojsk rosyjsko-rumuńskich. To właśnie m.in. użyciu tej broni przypisuje się opóźnienie w zdobywaniu Plewny prawie o pół roku i ogromne straty atakujących. Wojsko osmańskie podczas bitwy używało przeciwko szarżującym Rosjanom karabinów dalekiego zasięgu M1872 Peabody - Martini, a gdy zbliżyli się na odpowiednio bliską odległość (dwustu jardów),Turcy dokonywali zamiany broni na karabiny Winchester, i dziesiątkowali atakujących.
Kup Szypka i Plewna 1877 w ulubionej księgarni
Oceny książki Szypka i Plewna 1877
141 użytkowników ma tytuł Szypka i Plewna 1877 na półkach głównych- Przeczytane 87
- Historyczne Bitwy 12
- Historia 10
- historia 5
- Bellona - Bitwy Historyczne 3
- XIX wiek 3
- Historyczne bitwy 2
- HaBeki 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szypka i Plewna 1877
Kolejna książka, z której mogłem się czegoś nauczyć. Obecnie zapewne ciężka do strawienia bo przedstawiająca Imperium Rosyjskie jako państwo walczące o niepodległość innych państw (Bułgarii). Autor cytuje sporo relacji świadków i choć wydaje się, że w ten sposób sztucznie wydłuża treść książki to relacje te wnoszą wiele interesujących opisów. Mankamentem jest rozdział o Polakach uczestniczących w tych wydarzeniach. Jest on dołożony nieco na siłę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawie opisana historia wojny rosyjsko tureckiej której skutkiem było utworzenie niepodległej Rumuni i Bułgarii. Rosyjska ofensywa i tureckie działania obronne zostały przedstawione w dwóch najważniejszych bitwach kampanii . I nie wiadomo czym to by się ostatecznie skończyło gdyby nie interwencja państw zachodnich.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka mająca swoje lata, ale nadal udana (pojawiające się sporadycznie wkręty o historykach radzieckich czy "podwalinach przyjaźni radziecko-bułgarskiej to nieznaczące didaskalia). Na mój gust aspekt militarny tej mało znanej w Polsce wojny opisany bardzo dobrze i przystępnie. Główne zainteresowanie autora skupia się oczywiście na tytułowych starciach. Jedyne czego mnie brakowało to trochę bardziej obszernego tła polityczno-dyplomatycznego.
Książka mająca swoje lata, ale nadal udana (pojawiające się sporadycznie wkręty o historykach radzieckich czy "podwalinach przyjaźni radziecko-bułgarskiej to nieznaczące didaskalia). Na mój gust aspekt militarny tej mało znanej w Polsce wojny opisany bardzo dobrze i przystępnie. Główne zainteresowanie autora skupia się oczywiście na tytułowych starciach. Jedyne czego mnie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak na swoje czasy, dobra, rzetelna i dość uczciwa pozycja. Ciekawy opis mało znanego konfliktu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem seria "Historyczne bitwy" oferuje opis konfliktu, który nie ma nic wspólnego z 2. wojną światową. Czytelnik musi pozostać jednakże czujnym i ostrożnie zgłębiać ciekawą historię odzyskania niepodległości przez dzisiejszą Rumunię i Bułgarię.
Problem w tym, że wyzwolicielem obu krajów była carska Rosja, czyli bezpośredni przodek Wielkiego Brata. A z tym trzeba było w PRL-u już bardzo ostrożnie obcować.
Ponieważ nie znałem dotychczas XIX-wiecznej historii Bałkanów, lektura "Szypki i Plewny" była bardzo ciekawa. Opisywana wojna obfitowała w dramatyczne wydarzenia, jej przebieg znacznie odbiegał od oczekiwań generałów i monarchów. A Bogusławowi Brodeckiemu udało się opisać wydarzenia lat 1877-1878 barwnym stylem i z wykorzystaniem sporej (jak na tą serię MON-u) ilości materiałów źródłowych. Niestety, praktycznie brak tekstów tureckich a dla mnie jest to jednak powód, aby obawiać się jednostronności autora. Zweryfikować tego uczucia nie jestem w stanie, ale pewien niesmak pozostaje.
Bogusław Brodecki pisze, tak moje odczucia, nieco w duchu panslawizmu, gloryfikując Słowian a przedstawiając Turków jako bezwzględnych uzurpatorów. Autor nie zapomina jednakże i o błędach i niedopatrzeniach Rosjan i pochyla się nad losami zwykłych szeregowców, co w serii "Historyczne bitwy" jest raczej wyjątkiem, niż regułą. Jeśli chodzi o same działania wojenne, to można nawet zaobserwować fakt, że tureccy generałowie zdają się być tymi lepszymi strategami/taktykami.
Same bitwy o Plewen stanowią być może nawet coś na kształt tureckiego Westerplatte, bo miasta broniły skutecznie znacznie mniejsze i słabiej wyposażone siły. Tak długo, jak oblężone miasto pozostało w rękach Turków, tak długo końcowy wynik wojny nie był przesądzony.
Książkę mogę polecić, podobnie jak porównywalnie dobre pozycje całej serii "Historyczne bitwy", jako wstęp do poznawania historii państw bałkańskich.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProblem w tym, że wyzwolicielem obu krajów była carska Rosja, czyli bezpośredni przodek Wielkiego Brata. A z tym trzeba było...
Niezła pozycja z cyklu Historycznych Bitew Bellony. Z jednej strony nic wyjątkowego, a z drugiej czyta się nieźle, bibliografia ma sensowne wymiary odpowiadające wymogom pracy tego typu: szczególnie dużo wspomnień wykorzystał Autor ze strony rosyjskiej - brak opinii ze strony tureckiej, co jednak da się dość prosto wyjaśnić. Być może za często pojawiają się w książce zapewnienia, że Bułgarzy pamiętają o swoich wyzwolicielach. W sumie jednak warto tę książkę przeczytać, choćby ze względu na anegdotkę o bułce (s. 52) i żeby dowiedzieć się na jakiej to wojnie pan Wokulski dorobił się takiego majątku.
Tomasz Babnis