Podróż Wędrowca do Świtu

Okładka książki Podróż Wędrowca do Świtu autora C.S. Lewis, 9788372784858
Okładka książki Podróż Wędrowca do Świtu
C.S. Lewis Wydawnictwo: Media Rodzina Cykl: Opowieści z Narnii (tom 3) fantasy, science fiction
Opowieści z Narnii (tom 3)
The voyage of the Dawn Treader

Oceny książki Podróż Wędrowca do Świtu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Podróż Wędrowca do Świtu

Ahoj! Jest nieźle.
Ale...
Słowo ,,ale" mogłoby być najkrótszą z najlepszych opinii dla tej pozycji :)

Minusy:
- Rożne rzeczy w książce sprawiają wrażenie symbolicznych. Z racji tego ma się wrażenie, że ta symbolika jest zawarta w większej ilości miejsc niż ma to miejsce w rzeczywistości. Przykład: trzy dni płynęli i czwartego dnia zobaczyli wyspę. Czy to symbol czy nie - nie wiadomo. Tak czy inaczej ta myśl jest na swój sposób przytłaczająca.
- Znów to wino... a także piwo i rum... I sytuacja gdy dzieci piją wino, okraszona tekstem ,,tego im było trzeba". W tym fragmencie chodziło o rozgrzanie się po zmoknięciu, ale i tak jest to w mojej opinii nie na miejscu. Tym bardziej ze trunki pojawiają się nie raz. To kłuje w oczy i jest nie dobre w książce dla dzieci. Alkohol nie powinien być w żaden sposób ugrzeczniany a co dopiero akceptowany w kontekście dzieci... (?!). Nie uważam tego za przesadę. Będę się trzymał twardo tego zdania ;)
- Nie wiemy co się stało z gubernatorem Samotnych Wysp, jego samowystarczalnością (xD) Gumpasem... autor lubi nie wracać do postaci, które wcześniej konfrontuje z dość mocnymi sytuacjami... (w poprzedniej części podobnie - przykład tych dwóch knujących giermków, zabójców Miraza) Wystarczyłyby 2 zdania i już by człowiek był zaspokojony :P Może autor stwierdził, że to nieistotne? On w ogóle przeciekawie do tej fantastyki podchodzi... z jednej strony taki pomysł przez duże P, a z drugiej często ,,okruszki" informacyjne.
- Niewyraźne charakterologicznie postacie, prócz Eustachego wyraźnego przez pół książki aż do przesady. Autor chyba lubi podejście ,,albo wszystko albo wcale” :P
- Nadal ciężko wejść do tego świata (choć w tej części jedną nogą wszedłem, a momentami nawet i obiema!) I to już był po części plus, więc przejdźmy do nich:

Plusy:
+ Klimaty które lubię, marynistyczna baśń, motyw drogi, mnogość miejsc akcji (po Lśnieniu i po tylu stronach w Panoramie, te nowe miejsca chłonę z podwójnym ukojeniem:) )
+ Motyw dziennika Eustachego przejmującego na jakiś czas rolę narratora. Świetny zabieg. Jak to mówią na Podkarpaciu - podoba się to dla mnie :)
+ Wprowadzenie postaci Eustachego - takiego wyrazistego dziecka było tam trzeba, choć ile się człowiek nad nim (przed jego zmianą) nadenerwował to jego :P Autor poświęca mu dużo czasu. Motyw przemiany w smoka i rozpaczy - przemyślany, dobrze napisany.
+ Na ten moment najlepsza część Narnii. Może jakaś kolejna część ją przebije? :)

Jeszcze jedno (po paru dniach) chcę dodać do tej opinii: Mam wrażenie, że autor pisze na dwa sposoby, w dwóch odmiennych stylach... Pierwszy sposób jest oficjalny, pompatyczny, stara się w nim za bardzo, co daje efekt odwrotny... ale są fragmenty tak przyjemne, gdzie postacie w ogóle w inny sposób do siebie mówią, tak jakoś... naturalnie! I ten drugi sposób jest mi bliższy... czy to tłumacz, czy to autor? Chyba autor... Skąd taka dwojakość stylu i czy tylko ja ją widzę? To również mnie ciekawi :)

Było to miłe ale Baśniobór to to nie jest :>
Choć dopuszczam możliwość, że gdyby nie Narnia, mógłby nie być tym czym jest.

Bardziej szanuję niż się w niej lubuję, o.

7,5/10

Ahoj! Jest nieźle.
Ale...
Słowo ,,ale" mogłoby być najkrótszą z najlepszych opinii dla tej pozycji :)

Minusy:

Wędrowiec do Świtu to trzecia cześć z serii Opowieści z Narnii.
Dwoje najmłodszego rodzeństwa jędze do swojego kuzyna Eustachego Klarensa, podczas pobytu w jego domu przenoszą się cała trójka przez stary obraz do Narnii, gdzie trafiają na pokład statku Wędrowca do Świtu, należącego do króla Kaspiana. Dowiadują się, że obecna wyprawa ma na celu odnalezienie siedmiu zaginionych baronów, przyjaciół zmarłego ojca, Kaspiana. Podczas długiej podróży pełnej wielu przygód i niebezpieczeństw znajdują wiele cudów, tajemniczych wysp i stworzeń. Podróż bardzo zmienia naszych bohaterów stają się bardziej dojrzalsi, odpowiedzialni ale największa zamiana zachodzi w Eustachym dzięki przemianie w smoka stał się przyjazny i pomocny.
Podczas podróży bohaterowie byli poddawanie wielu próbom i pokusom oraz musieli się mierzyć z własnymi pragnieniami, słabościami i lękami.
Na wyspie Ramandu, której znaleźli trzech śpiących baronów dowiedzieli się, że aby ich obudzić musza popłynąć na koniec świata i zostawić tam jednego z towarzyszy.
Warto wspomnieć że jeden z narnijskich bohaterów Ryczypisk który brał udział w wyprawie spełnił swoje marzenie o odnalezieniu wyspy Aslana i go samego. Dlatego to on zdecydował się zostać na tej wyspie. Dzieci przeniosły się z powrotem do domu Eustachego, za pomocą Aslana.
Natomiast reszta załogi powróciła na wyspę po trzech baronów, którzy obudzili się ze snu. A Kaspian poślubił piękna dziewczynę z tamtej wyspy.

Wędrowiec do Świtu to trzecia cześć z serii Opowieści z Narnii.

To zdecydowanie moja ulubiona część cyklu. Może dlatego, że eksplorujemy zupełnie nową część Narni. Jesteśmy też już bardziej przywiązani do Edmunda, Łucji, Kaspiana czy mojego faworyta - Ryczypiska.

"Podróż Wędrowca do Świtu" to epicka żegluga na koniec świata. Wędrówka która zmienia. Każda wyspa pokazuje wielką wyobraźnię autora i dodaje kolejnych smaczków, do już i tak bogatego uniwersum.

Końcówka łamie serce, ale cóż. To również jest część tej morskiej podróży i baśniowej przygody.

20612 użytkowników ma tytuł Podróż Wędrowca do Świtu na półkach głównych
5913 użytkowników ma tytuł Podróż Wędrowca do Świtu na półkach dodatkowych