O naśladowaniu Chrystusa

Anna Kamieńska

Kup O naśladowaniu Chrystusa w ulubionej księgarnii

Oceny książki O naśladowaniu Chrystusa

OPINIE i DYSKUSJE o książce O naśladowaniu Chrystusa

Skuszony ocenami postanowiłem zajrzeć, nie dałem rady doczytać tych kocopołów do końca. Książka dla życiowych cierpiętników, którzy tłumaczą sobie życie jako ścieżkę cierpienia do przejścia i uznają to za uniwersalne prawdy dla wszystkich. Serdecznie podziękował za takie życie xD

Myślę, że jak wiele osób to przeczyta, to zrozumie, dlaczego kiedyś nie każdy potrzebował psychoterapeuty :)

„O naśladowaniu Chrystusa” to rodzaj duchowego przewodnika, który jest równocześnie prosty i skomplikowany. Już objaśniam o co chodzi. Prosty, ponieważ przekazane w niej prawdy są jasne, proste i klarowne a skomplikowany, bo niekiedy człowiekowi pogubionemu duchowo niełatwo wprowadzić je w życie. Czasami na drodze może stać własna pycha, egoizm bądź jakiś inny grzech. Moim zdaniem warto jednak czytać takie dzieła, gdyż pomagają oddzielić ziarno od plew a mianowicie wskazać co jest ważne w duchowym rozwoju a co powinniśmy odrzucić. Nie jest tajemnicą, że człowiek pochłonięty przez sprawy tego świata oddala się od Boga, kiedy jednak postawi Go na pierwszym miejscu wtedy wszystko będzie miało właściwy porządek i wszystko się ułoży. Nie da się całkowicie zrezygnować z doczesności, to jasne, ale można próbować szukać duchowej równowagi w tym zwariowanym świecie. Książka posiada bardzo cenne wskazówki dla osób już wierzących a niewierzących może wręcz nawrócić, bo taka jest jej siła. Polecam. Ocena maksymalna (arcydzieło).

2116 użytkowników ma tytuł O naśladowaniu Chrystusa na półkach głównych
572 użytkowników ma tytuł O naśladowaniu Chrystusa na półkach dodatkowych