Matka dzieci Holocaustu. Historia Ireny Sendlerowej

Okładka książki Matka dzieci Holocaustu. Historia Ireny Sendlerowej autora Anna Mieszkowska, 9788373192546
Okładka książki Matka dzieci Holocaustu. Historia Ireny Sendlerowej
9788373192546

Kup Matka dzieci Holocaustu. Historia Ireny Sendlerowej w ulubionej księgarnii

Oceny książki Matka dzieci Holocaustu. Historia Ireny Sendlerowej

OPINIE i DYSKUSJE o książce Matka dzieci Holocaustu. Historia Ireny Sendlerowej

Historia Pani Ireny jest nie tylko ultra ciekawa, wzruszająca i piękna, ale też niesamowicie ciężka i straszna. Bardzo mi wstyd, że przez tyle lat nie miała wystarczającego szacunku, uwagi i należytych wyrazów wdzięczności i podziwu dla jej bohaterstwa.

Co do samej książki jest bardzo chaotyczna. Na duży plus, że udało się naświetlić różne spojrzenia (w tym zwierzenia jej własnych dzieci) na tę dramatyczną historię, ale to skakanie w czasoprzestrzeni, po nazwiskach, do tego liczne odnośniki (często dość długie),wybijają z rytmu czytania, traci się wątek, próbując skupić na zupełnie nowych informacjach z odnośnika, albo dostając nagle losy zupełnie innej osoby...
Do tego podtytuł Historia Ireny Sendlerowej jest trochę mylący, bo sama bohaterka niechętnie zdradzała szczegóły swojego prywatnego życia, więc jest tu sporo ogólników, mocno skupiamy się czasach okupacyjnych i jej działalności społecznej, a nie na jej całym życiu w tym prywatnym.
Pozycja godna polecenia, ale mam nieodparte wrażenie, że książka była pisana albo na kolanie, albo autorkę goniły terminy, stąd wkradający się chaos i przypadkowość.

Dzieci Ireny Sendlerowej to książka, która zmusza do głębokiej refleksji i zadumy o przeszłości.

Historia Ireny Sendlerowej, która podczas II wojny światowej uratowała około 2500 żydowskich dzieci z getta i organizowała pomoc dla Żydów. Co zaskakujące, jej "działalność" dla szerszego grona została odkryta stosunkowo późno i zawdzięczamy to czterem amerykańskim uczennicom.
Książka Anny Mieszkowskiej opisuje heroiczną postawę Ireny Sendlerowej, która z narażeniem życia zawsze za życiem się opowiadała, szczególnie tych najmłodszych. Autorka pokazuje nie tylko okrucieństwo wojny, ale przywraca także pamięć innych osób, którzy wraz z Sendlerową organizowali pomoc dzieciom. Mnie osobiście uderza wielka świadomość tych ludzi, że ich praca nie kończyła się wraz z przeprowadzeniem dzieci na aryjską stronę, że otaczali straumatyzowane dzieci czułością, opieką i próbowali im dać namiastkę beztroskiego dzieciństwa.
Sendlerowa jest daleka od tego, by nazywać ją bohaterką. Podkreśla wagę miłości i dobra.
Warto także poświęcić uwagę przypisom autorki.
Książka bardzo ważna, szczególnie na dzisiejsze czasy. Jedynym zgrzytem jest dla mnie okładka. Powinna znaleźć się na niej pani Irena, a nie odtwórczyni filmowej roli.

2691 użytkowników ma tytuł Matka dzieci Holocaustu. Historia Ireny Sendlerowej na półkach głównych
343 użytkowników ma tytuł Matka dzieci Holocaustu. Historia Ireny Sendlerowej na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Matka dzieci Holocaustu. Historia Ireny Sendlerowej

Okładka książki Pisać. Rozmowy o książkach Piotr Ambroziewicz, Justyna Bednarek, Paweł Beręsewicz, Maciej Bernatt-Reszczyński, Artur Boratczuk, Jerzy Wojciech Borejsza, Natalia Budzyńska, Kamil Całus, Wojciech Chmielewski, Paweł Chojnacki, Daria Czarnecka, Małgorzata Czyńska, Rafał Dajbor, Piotr Dobrowolski, Agnieszka Frączek, Piotr Gajdziński, Barbara Gawryluk, Dorota Hartwich, Wacław Holewiński, Marcin Jacoby, Andrzej Jankowski, Elżbieta Jodko-Kula, Grzegorz Kalinowski, Hubert Klimko-Dobrzaniecki, Marcin Kozioł, Joanna Kuciel-Frydryszak, Karolina Kuszyk, Cezary Łazarewicz, Magda Louis, Nina Majewska-Brown, Agata Maksimowska, Ewa Małkowska-Bieniek, Anna Mateja, Anna Mieszkowska, Anna Milewska, Katarzyna Miller, Krystyna Mirek, Jarosław Molenda, Ewa Ornacka, Adam Pękalski, Jan Krzysztof Piasecki, Renata Piątkowska, Krzysztof Potaczała, Małgorzata Rejmer, Alek Rogoziński, Zbigniew Rokita, Dominik Rutkowski, Beata Sabała-Zielińska, Anna Sakowicz, Andrzej Skalimowski, Małgorzata Strzałkowska, Justyna Suchecka, Mariusz Surosz, Anna Synoradzka-Demadre, Piotr Szarota, Joanna Szyndler, Anna Tomiak, Mariusz Urbanek, Wojciech Widłak, Violetta Wiernicka, Marcin Wilk, Janusz Leon Wiśniewski, Mirosław Wlekły, Daniel Wyszogrodzki, Andrzej Zbrożek, Robert Ziębiński, Bartosz Żurawiecki
Okładka książki Modlińska 257 : miejsce magiczne Anna Mieszkowska, Bartłomiej Włodkowski
Modlińska 257 : miejsce magiczne Anna Mieszkowska, Bartłomiej Włodkowski

Cytaty z książki Matka dzieci Holocaustu. Historia Ireny Sendlerowej