Szatan istnieje naprawdę : spotkałem go

Okładka książki Szatan istnieje naprawdę : spotkałem go autora Benignus, 9788360040898
Okładka książki Szatan istnieje naprawdę : spotkałem go
Benignus Wydawnictwo: Esprit religia
religia
Diavolo esiste, io l'ho incontrato
2009-06-01
2009-06-01
978-83-60040-89-8
Joanna Chapska

Kup Szatan istnieje naprawdę : spotkałem go w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szatan istnieje naprawdę : spotkałem go

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szatan istnieje naprawdę : spotkałem go

Warto przeczytac. Napisana jasni, przystepnie o tematach trudnych bez taniej sensacji i zbednego “ zadufania”.
“Czuc” ze autor wie o czym pisze

“Czuc” ze autor wie o czym pisze

Egzorcyzmy są popularnym tematem w kinematografii, a sprowadzone do roli kinowej rozrywki, są przez zlaicyzowane społeczeństwo wkładane między bajki.

O. Benignus w swojej książce uświadamia czytelnikowi na czym zwycięstwo Szatana polega - na tym, że niedostrzegalnego zła(tu: Zła) nie można pokonać. Trzeba zdać sobie sprawę z zagrożenia i skutków ignorowania wpływu Złego na nasze życie.

Książka jest raczej przeznaczona dla osób zapoznanych z wiarą katolicką, świadomych jej podstaw. Poszukujący wrażeń i rozrywki z horrorów zupełnie się rozczarują. Szatan jest przedstawiony jasno jako król zła powszedniego, który wykorzystując nasze słabości zrobi wszystko by zniszczyć to, co człowiekowi drogie. Nie jest natomiast całkowicie bezkarny, ale to od nas i naszej wiary zależy, czy jest dla nas możliwy ratunek. Na podstawie przedstawionych historii cierpiących osób sami możemy wyciągnąć wnioski względem własnego postępowania.

Przekaz książki oceniam bardzo wysoko, obniżam zaś ocenę za zaadresowanie jej nieprecyzyjnie - laików raczej nie przekona, szczególnie biorąc pod uwagę silnie biblijny język, który może odstręczać osoby niewierzące/niereligijne/nieobyte z biblijnym przekazem.

miałam nadzieję, że ta książka będzie równa lub lepsza od "Demonolodzy. Ed i Lorraine Warren". nie była. nie chodzi mi tu o przeczytanie o niewiadomo jakich zjawiskach. tylko ogólnie o poziom książki.
gdzieś na początku było niemal prawie wypunktowane dla kogo jest ta książka. i cóż... dla mnie ona nie była. może dlatego średnio mi się podobała. (ale z drugiej strony lubię 'książki nie dla mnie', bo otwierają oczy na nowe tematy. tu niestety nie było o tym mowy).

dalej denerwował mnie rozwinięty wstęp, choć to było aż do 5 rozdziału. za długa i jednotematyczna wypowiedź na temat cudowności Boga i Jezusa. wiadomo kim są więc po co ich aż tak przedstawiać? autor uważał, że musiał...

w końcu dotarłam do treści, na którą czekałam.
po 3 lub 4 historii prawie takiej samej jak poprzednie z tym samym demonem działającym tak samo - nudziłam się. podobały mi się jedynie dwie historie.

(tera chyba będzie spoiler)

najwięcej emocji wzbudziło we mnie ostatnie "świadectwo" (jak to było nazywane) i nie było umieszczone jako rozdział, tylko w podsumowaniu. wyróżnione.
postaram się nie zdradzić za wiele, choć czuję, że to i tak już się stało... otóż ten mężczyzna tak bardzo zmienił się dla Boga, że zostawił partnera, którego kochał. mimo, że będąc razem udzielali się w kościele. (to nadal było złe!) no i został sam, ale bardzo cieszył się ze swojego życia zawodowego!... i rozwinięcia duchowego.

podsumowując... ta książka jest łagodna. można w niej znaleźć pełne imiona demonów i złych. (czego nie było w "Demonologach" by czasem nikt nie wpadł na pomysł, by sobie przywołać cokolwiek).
zdecydowanie jest dla osób wierzących i bogobojnych. na pewno umocni wiarę i poczucie siły Boga. jest też dla stuprocentowych heteryków.

141 użytkowników ma tytuł Szatan istnieje naprawdę : spotkałem go na półkach głównych
41 użytkowników ma tytuł Szatan istnieje naprawdę : spotkałem go na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Szatan istnieje naprawdę : spotkałem go

Benignus
Benignus
Ojciec Benignus (nazwisko świeckie: Calogero Palilla) Od 1957 należy do Zakonu Franciszkanów; w 1966 przyjął święcenia kapłańskie. Należy do Zgromadzenia Reformatów. Uzyskał stopień licencjata teologii na Papieskim Uniwersytecie Laterańskim w Rzymie, ukończył również studia filozoficzne na Uniwersytecie w Palermo. Obecnie pełni funkcję oficjalnego egzorcysty Archidiecezji Monreale i Palermo. Konferencja Episkopatu Sycylii uczyniła go odpowiedzialnym za formację egzorcystów na Sycylii i tych sycylijskich kapłanów, którzy dopiero przygotowują się do pełnienia takiej funkcji. Autor m.in. Szatan istnieje naprawdę i Moja droga do egzorcyzmów

Cytaty z książki Szatan istnieje naprawdę : spotkałem go

Benignus Szatan istnieje naprawdę : spotkałem go Zobacz więcej