Francuski łącznik

Okładka książki Francuski łącznik autora Robin Moore, 8385318046
Okładka książki Francuski łącznik
Robin Moore Wydawnictwo: C&T Crime & Thriller Ekranizacje: Francuski łącznik (1971) Seria: Kryminał dla Koneserów kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Kryminał dla Koneserów
French connection
1991-01-01
1991-01-01
Maria Duch
Ekranizacje:
Francuski łącznik (1971)

Kup Francuski łącznik w ulubionej księgarnii

Oceny książki Francuski łącznik

OPINIE i DYSKUSJE o książce Francuski łącznik

9 gwiazdek, bo to podsumowanie filmu ( wspaniały) i książki.
To był jeden z pierwszych mocnych filmów nowego kona amerykańskiego.
Albo jedno, albo drugie, sam/a wybierz.
Nie wypada nie znać.
POLECAM w pakiecie !!!

9 gwiazdek, bo to podsumowanie filmu ( wspaniały) i książki.
To był jeden z pierwszych mocnych filmów nowego kona amerykańskiego.
Albo jedno, albo drugie, sam/a wybierz.
Nie wypada nie znać.
POLECAM w pakiecie !!!

...oparta na faktach autentycznych.🤦‍♂️

...oparta na faktach autentycznych.🤦‍♂️

William Friedkin mistrzem jest i basta. To nie pomyłka, przywołuję tu reżysera a nie autora książki.
Friedkin zrobił filmowe arcydzieło ze słabiutkiej, nudnej powieści w której już po 50 stronach ma się dość śledztwa, włóczenia się z policjantami po zakamarkach Nowego Jorku.
A książka liczy stron ponad 230 więc to prawdziwa męczarnia

A książka liczy stron ponad 230 więc to prawdziwa męczarnia

Książka reklamowana jako najlepszy bestseller policyjny wszechczasów, zdecydowanie na wyrost. Może doskonały film z Genem Hackmanem i Roy'em Scheiderem natchnął reklamujących. Powieść dosyć ciekawa, umocowana w realiach lat '50 Nowego Jorku przy czym doskonale poznajemy topografię miasta. Jednak skala zwalczanego ówcześnie przemytu w porównaniu z dzisiejszymi narkotykowymi problemami największych amerykańskich miast wydaje się być minimalna.

Ciekawy przykład przeciętnej powieści, która stała się podstawą wybitnego filmu. Warto przeczytać, żeby zobaczyć jak wyciągnięto z niej arcydzieło.

65 użytkowników ma tytuł Francuski łącznik na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł Francuski łącznik na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Francuski łącznik

Cytaty z książki Francuski łącznik

Dodaj cytat z książki Francuski łącznik