Przebudzenie Śpiącej Królewny

- fantasy, science fiction
- Śpiąca Królewna (tom 1)
- The Claiming of Sleeping Beauty
- 2010-05-04
- 2001-01-01
- 2004-01-01
- 9788377190012
- Mieczysław Dutkiewicz
Po stu latach Śpiąca Królewna zostaje przebudzona z zaczarowanego snu.Trafia na dwór królowej Eleanory jako niewolnica księcia. Wkrótce potem ulega własnym pragnieniom i wbrew zakazom decyduje się na przygodę miłosną z buntowniczym niewolnikiem - księciem Tristanem. Za karę zostaje odesłana z tętniącego rozwiązłością zamku królewskiego i sprzedana na licytacji. W wiosce edukacją Różyczki w sprawach miłości, okrucieństwa, dominacji, uległości i czułości zajmuje się przystojny kapitan gwardii. Baśniowa opowieść Anne Rice o rozkoszy i cierpieniu zgłębia najbardziej pierwotne, dobrze skrywane pragnienia ludzkiego serca i ciała. Wydawało Ci się że wiesz o seksie wszystko lub wiele? Masz rację tylko Ci się wydawało - ta książka z pewnością Cię zaskoczy. Nieraz...
"Książka ekspresyjna, barokowa i w kategoriach współczesnych - pornograficzna". /Playboy/
Kup Przebudzenie Śpiącej Królewny w ulubionej księgarni
Oceny książki Przebudzenie Śpiącej Królewny
2429 użytkowników ma tytuł Przebudzenie Śpiącej Królewny na półkach głównych- Przeczytane 1 617
- Anne Rice 18
- E-book 16
- Erotyka 14
- 2012 13
Tagi i tematy do książki Przebudzenie Śpiącej Królewny
Cytaty z książki Przebudzenie Śpiącej Królewny
Każda nowa rzecz wydaje się straszna, bo jest nowa, różni się od tego, co już jest dobrze znane. Ale właściwie wszystko jest do siebie podobne.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Przebudzenie Śpiącej Królewny
Boze swiety nigdy więcej dlacz żeego mnie to spotkalo.
Boze swiety nigdy więcej dlacz żeego mnie to spotkalo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam tę trylogię. Jest strasznie głupia i przesłodzona, ale świetnie się przy niej bawiłem. Tom drugi uważam za najlepszy. Pierwszy był za łagodny i trochę nudnawy, ale też mi się podobał. Grafomania, ale zabawna i z erotycznym, właściwie pornograficznym napięciem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam tę książkę dosyć dawno temu, ale odświeżyłam sobie pamięć na jej temat. Efekt jest taki że jaką ocenę dałam dawno temu, taka pozostanie - Przebudzenie śpiącej królewny to głupia, absurdalna, naiwna i bezsensowna porno-parodia baśni o śpiącej królewnie, przy czym warto zaznaczyć że jedyny motyw jaki łączy to dzieło z oryginalną baśnią to postać uśpionej królewny w równie uśpionym zamku, gdyż w momencie gdy jego próg przekracza mości książę wszelkie podobieństwa się ulatniają. Po początkowych absurdach (czyt. wydaniu królewny na dwór zboczonej królowej gdzie nie wiadomo po co dziewoja będzie odbywać jakiś fetyszystyczny trening, serio nie wiadomo po co) już do końca książki w kółko czytamy o niczym innym jak o trzaskaniu trzepaczkami po ''pośladkach'' (i w kółko te pośladki, innych synonimów tyłka nie ma w języku polskim) i chodzeniu na klęczkach na golasa 24/7. Nasza pechowa, wybudzona (czymś więcej niż pocałunkiem) królewna natomiast nie ma zupełnie żadnej osobowości, kompletnie nic o niej nie wiemy oprócz tego że po zostaniu niewolnicą zaczyna myśleć że jednak fajnie nią być (i "obcować" z innymi niewolnikami) i odczuwa wzmożone napięcie pomiędzy nogami tak często jak mruga oczętami. Nie podważa wcale idei istnienia BDSaMku i chorych tradycji panujących na nim (w końcu jedyne czym się tam zajmują Ci szlachcice i królowa to trzaskanie ludziom po ''pośladkach'' i bieganie przy koniu, gdy niespodzianka, trzaskają Ci po ''pośladkach'') i daje się wciągnąć w ten wir szaleństwa. Eh.
Jeśli chodzi o samo wydanie to tylko powtórzę poprzedników - nie wiem kto puścił to do druku. Wiem że nie jest to literatura wysokich lotów ale ilość literówek i błędów zakrawa o szaleństwo.
Podsumowując, ta książka to bardzo płytka i naiwna fantazja erotyczna i nie mam pojęcia co nasza Anne (światło jej duszy) miała w głowie pisząc tego potworka (łapiąc swych fanów w pułapkę, gdyż Ci nieświadomi spodziewając się poziomu z Kronik wampirów mogli po niego sięgnąć, a tu klops i trzask z trzepaczki) ale tam nawet podejście do BDSM jest okropnie powtarzalne, bardzo powierzchowne i żenujące, ledwo zahaczając o sam temat. Nie znam się na BDSM za bardzo ale mam wrażenie że każdy miłośnik tej sztuki zapłakałby gorzko nad tymi opisami. Ileż można w końcu przykuwać do ścian, trzaskać po ''pośladkach'', i tarmosić farfocla.
Przeczytałam tę książkę dosyć dawno temu, ale odświeżyłam sobie pamięć na jej temat. Efekt jest taki że jaką ocenę dałam dawno temu, taka pozostanie - Przebudzenie śpiącej królewny to głupia, absurdalna, naiwna i bezsensowna porno-parodia baśni o śpiącej królewnie, przy czym warto zaznaczyć że jedyny motyw jaki łączy to dzieło z oryginalną baśnią to postać uśpionej królewny...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAleż mnie zmęczyła ta książka. Nie wiem czego się spodziewałam, ale chyba nie tego, co zaoferowała autorka. Liczyłam się oczywiście z tym, że nie będzie to literatura wysokich lotów, ale jednak jakiś poziom powinna mieć… a tu klapa, nie tylko fabularnie, ale też wydawniczo. Literówki są tu na porządku dziennym, kropki w środku zdań, przecinki w niewłaściwych miejscach. Fabuła- była jakaś może na początku, ale później zanikła na rzecz opisów sadystycznych gwałtów, bicia, poniżania i upodlania. Tytułowa śpiąca królewna bardzo szybko ze wstydliwej dziewicy stała się rozwiązłą, napaloną na wszystko dziewką. Czemu ma służyć takie tresowanie na dworze wielkiej królowej nie mam pojęcia i nie chcę się dowiadywać- wiem, że książka ma kontynuację, ale nikt mnie nie zmusi do jej przeczytania.
Straszne to, nie polecam.
Ależ mnie zmęczyła ta książka. Nie wiem czego się spodziewałam, ale chyba nie tego, co zaoferowała autorka. Liczyłam się oczywiście z tym, że nie będzie to literatura wysokich lotów, ale jednak jakiś poziom powinna mieć… a tu klapa, nie tylko fabularnie, ale też wydawniczo. Literówki są tu na porządku dziennym, kropki w środku zdań, przecinki w niewłaściwych miejscach....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudno ocenić mi tą książkę. Niby wiedziałam na co się piszę, ale opisy sadyzmu i tak mnie momentami przytłaczały. Fabuła była znikoma. Na pierwszym planie były opisy, które momentami zlewały się w jedno. Końcówka mnie zainteresowała, więc pewnie sięgnę po kolejne tomy, ale dopiero za jakiś czas.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając opinie innych czytelników w zasadzie zgadzam się z każdą z nich - nic dodać, nic ująć. Osoba czytająca rozdarta jest między różnymi uczuciami, nie piszę tu zupełnie o zaskoczeniu tematyką, bo to świadomy wybór, ale bardziej o opisach - powtarzających się, treściwych, uniwersum oderwane od rzeczywistości, specyficzne odczucia bohaterów (okrucieństwo=czułość lub płacz z poniżenia, ale podniecający tych poniżonych bohaterów). Książka nastawiona jest najbardziej na pobudzenie wyobraźni i zszokowanie czytelnika niż związanie go z bohaterami.
Czytając opinie innych czytelników w zasadzie zgadzam się z każdą z nich - nic dodać, nic ująć. Osoba czytająca rozdarta jest między różnymi uczuciami, nie piszę tu zupełnie o zaskoczeniu tematyką, bo to świadomy wybór, ale bardziej o opisach - powtarzających się, treściwych, uniwersum oderwane od rzeczywistości, specyficzne odczucia bohaterów (okrucieństwo=czułość lub...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, która rozgrzewa wyobraźnię. Mocno podkreślona niewinność głównej bohaterki oraz fantazje seksualne spełniane dla wysoko urodzonych. Może to nie jest literatura wysokich lotów, ale bardzo mocno oddziałująca na wyobrażenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO matko i córko, co to była za książka... Gdy przeczytałam opis, byłam kupiona. Lubię Anne Rice, lubię erotyki, lubię baśniowe motywy. Czego chcieć więcej? Cóż, okazuje się, że dostałam nawet więcej, niż oczekiwałam.
Królewicz budzi Śpiącą Królewnę ze stuletniego snu, w zamian oczekuje od niej służby na swoim dworze w roli niewolnicy. Różyczka szybko zostaje zapoznana z nowymi zasadami, które mają rządzić jej życiem. Ma być posłuszna, uległa, zawsze gotowa, by zadowalać swojego królewicza i jego matkę, królową. Na ich dworze spotyka wielu innych książąt i księżniczki, odbywających taką samą służbę.
Przy pierwszych kilkudziesięciu stronach czułam się jak dziecko, które pierwszy raz dorwało książkę ze scenami erotycznymi, ale ta fascynacja szybko minęła. Sceny opisywane w tej książce to nie tyle erotyka, co zwyczajne ostre porno w klimatach BDSM, tyle że... niekoniecznie za obopólną zgodą. Tak, są tu gwałty we wszelkich możliwych formach i kombinacjach. Uległość Różyczki wypracowywana jest dręczeniem, torturami, łamaniem jej uporu, ciągłymi upokorzeniami... Najgorsze, że z czasem, w miarę czytania, to już nie robi na czytelniku wrażenia, choć sam proces zmian zachodzących w psychice księżniczki jest niewątpliwie ciekawy.
Trudno mi to określić powieścią, bo fabuły tu jak na lekarstwo. Dodam, że wydanie, które czytałam, wygląda tak, jakby pracował nad nim tylko tłumacz z dysleksją. Zero korekty, okropne błędy – językowe, gramatyczne, interpunkcyjne, a także w kwestii układu tekstu i ogólnie sprawach bardziej technicznych. W dodatku opis z tyłu okładki nijak się ma do tego, co czytamy w samej książce.
Mam jeszcze dwa tomy tej serii, ale nie wiem, czy się na nie skuszę... Zdecydowanie odradzam to wrażliwszym czytelnikom, ale przyznam, że w jakimś stopniu mnie ta lektura fascynowała.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrólewicz budzi Śpiącą Królewnę ze stuletniego snu, w zamian oczekuje od niej służby na swoim dworze w roli niewolnicy. Różyczka szybko zostaje zapoznana z...
Po opiniach byłam nastawiona sceptycznie, ale powiem Wam, że czyta się nawet przyjemnie:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW jakiś sposób jest to seria niepodobna do jakiejkolwiek innej. Nawet nie próbuje udawać, że ma fabułę - ale może i dobrze?