Narodziny Wenus

Birth of Venus : love and death in Florence
2004-01-01
2004-01-01
Barbara Przybyłowska
Nagradzana pisarka brytyjska, autorka malarskiej, zmysłowej powieści o miłości, śmierci, sztuce, władzy, wierze, marzeniu i poszukiwaniu wolności.

Sarah Dunant, znana brytyjska pisarka, krytyk literacki i prezenterka telewizyjna, jest autorką głośnych powieści sensacyjnych. Wiele z nich zdobyło prestiżowe nagrody, a dwie są obecnie przenoszone na ekran filmowy.

„Narodziny Wenus” to pierwsza tak bogata literacka książka Dunant. To piękna i zmysłowa powieść o miłości. Ożywa w niej świetność renesansowej Florencji, potęga dworu Medyceuszy, olśniewające dzieła sztuki, polityczne intrygi i strach przed ogniem piekielnym Savonaroli. Sarah Dunant zachwyca talentem narracyjnym i impresjonistyczną malarskością, z jaką oddaje plastyczny obraz XV-wiecznych „nowych Aten”.

Nastrojowa, pełna napięcia, dramatyczna książka rozwija wątek sensacyjny, który nie przesłania jej prawdziwej wymowy – intelektualnej i filozoficznej.

„Narodziny Wenus” to również przesycona subtelnym erotyzmem powieść kobieca, która opowiada, jak to było być kobietą – obdarzoną niepospolitym talentem i niepospolitą odwagą – w czasach nowych idei, które nie wypleniły jednak z sumień poczucia grzechu jako obrazy ładu ustanowionego przez Stwórcę.

[Amber, 2004]

Kup Narodziny Wenus w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Narodziny Wenus

OPINIE i DYSKUSJE o książce Narodziny Wenus

Wolno nabiera tempa, od połowy dopiero wciąga. Ładnie napisana historia, ale nie wybitnie. Jak to często bywa, zapowiedzi o "jednej z najsławniejszych i najlepszych powieści historycznych" na wydaniu Amber są mocno przesadzone. Warto jednak przeczytać.

Po dwóch początkowych zdaniach nagle znalazłam się na stronie setnej i nie wiem kiedy się to stało. Ta powieść po prostu uwodzi, wodzi i zwodzi!
Autorce udało się w zdaniach, słowach, a nawet w interpunkcji oddać ducha renesansowej Florencji.
Powieść jest namacalna nie tylko w tej sferze. Wręcz można poczuć zapach farby, tynku pod fresk czy kulinarnych potraw.
Jednak to co przykuwa to jak żywe są postacie, niczym rzeźby i malowidła renesansu. Są tak ludzkie, że można poczuć jak wychodzą z kart powieści.
Ponad to są to głębokie rozważania o Bogu, humanizmie, miłości, o kobiecości i kobietach, o tym, ze nigdy do końca nie wiemy jaką jest druga osoba.
Zachwycająca powieść.

Jednak to...

Ciekawy obraz Florencji. Ksiazka dobra, chociaż mnie nie porwała. Nie jest to banalny romans z przewidywanym zakończeniem, to na plus. Momentami okrutna i brutalna jak czasy w których jest osadzona. Polecam tym, którzy lubią klimaty renesansowej Florencji.

196 użytkowników ma tytuł Narodziny Wenus na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł Narodziny Wenus na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Narodziny Wenus

Dziewczyna w hiacyntowym błękicie Susan Vreeland
Dziewczyna w hiacyntowym błękicie
Susan Vreeland
Biblioteka do której mam dosyć daleko zapewnia mi różnorodność książek z literatury pięknej, więc na pierwszy cel wybrałam sobie serię z Rebisu o interesującej nazwie: "Jej portret". To jest powieść, której dosyć długo szukałam i miałam wielkie oczekiwania. Bardzo plastyczne opisy, poetycki styl opowieści i konkretność - to są chyba najlepsze rzeczy w tej książce. Pomimo swojego niewinnego formatu poznajemy historię kilku pokoleń ludzi, którzy byli właścicielami pewnego portretu. Przyznam szczerze, że obrazy Vermeera otaczają mnie w każdym momencie, przez wszystkich uważane jako prawdziwe arcydzieła, we mnie jakoś nie wzbudzały tego zachwytu na tyle, by poznać biografię malarza oraz zadać sobie pytanie: co się działo z jego dorobkiem po śmierci? Kim byli kolejni właściciele obrazu? Przecież nie od razu pojawiły się w muzeach! Bardzo mi się podobało skupienie na emocjach kobiet. Szczególnie zakończenie pełne goryczy, niespełnienia i emocjonalnego zawodu w kwestii swojego życia w wykonaniu córki malarza. Warto przeczytać, a resztę wiedzy dopełnić chociażby lekturą o malarzu jakim był Jan Vermeer. Bo prawda jest taka, że autorka dorzuciła tylko ciekawostki z jego życia oraz tego, co się działo z obrazami po jego śmierci. Bardziej skupiła się na podróży fikcyjnego obrazu przez ręce kolejnych właścicieli. Po uzupełnieniu wiedzy powieść nabierze kolorów i zrozumienia.
ChanLee - awatar ChanLee
Tysiąc drzewek pomarańczowych Kathryn Harrison
Tysiąc drzewek pomarańczowych
Kathryn Harrison
To książka, po której spodziewałam się zdecydowanie więcej. Temat jest mocny, historyczne tło bardzo obiecujące, a XVII-wieczna Hiszpania, Inkwizycja, dwór królewski i losy dwóch kobiet aż proszą się o poruszającą, intensywną opowieść. Niestety — potencjał nie do końca został wykorzystany. Największym plusem tej powieści jest klimat. Autorka potrafi oddać duszną, opresyjną atmosferę epoki, pełnej strachu, religijnego fanatyzmu i braku miejsca na jakąkolwiek wolność — szczególnie dla kobiet. Motyw splatających się losów Marii Luisy i Franciski jest ciekawy i sam w sobie bardzo nośny. Są tu piękne obrazy, symbolika (drzewka, jedwab, natura kontra przemoc systemu) i momenty, które naprawdę przyciągają uwagę. Problem pojawia się jednak w prowadzeniu historii. Miałam wrażenie, że książka momentami bardziej opowiada o wydarzeniach, niż pozwala je przeżyć. Emocje, które powinny uderzać z pełną siłą — często zostają tylko zarysowane. Brakuje głębi w relacjach, większego wejścia w psychikę bohaterek, przez co trudno było mi się z nimi naprawdę związać emocjonalnie. Również tempo bywa nierówne. Niektóre fragmenty są rozwlekłe, inne — aż proszą się o rozwinięcie, ale kończą się zbyt szybko. Przez to całość czyta się poprawnie, chwilami z zainteresowaniem, ale bez tego „czegoś”, co sprawia, że książka zostaje w głowie na dłużej. To nie jest zła powieść. Jest poprawna, momentami ładnie napisana, z ciekawym tłem historycznym. Ale przy tak mocnym temacie liczyłam na więcej emocji, więcej ciężaru i większe zaangażowanie czytelnika. 6/10 — za klimat i pomysł. Dla osób lubiących powieści historyczne może być interesująca, ale jeśli ktoś oczekuje naprawdę poruszającej, intensywnej historii, może poczuć niedosyt.
Antares - awatar Antares
Poślubić Mozarta Stephanie Cowell
Poślubić Mozarta
Stephanie Cowell
Stephanie Cowell urzekła mnie swoją powieścią. Po obejrzeniu znanego filmu "Amadeusz" znałam kilka najważniejszych fkatów z życia kompozytora. Ta powieść ukazuje kilkuletni fragment z życia Mozarta, kiedy jest on już młodym mężczyzną. Minęła aura cudownego dziecka i teraz trzeba walczyć na bogatych dworach o możliwość zarobku do godnego życia i możliwość spełniania się w swojej twórczości. Niestety ta droga jest trudna, częściej przypomina czołganie się u stóp władców tego świata. Mozartowi rzadko pozwala na to jego duma i przekonanie o własnym geniuszu. Ta książka napisana jest nieco inaczej, bo to poprzez losy czterech sióstr Weber poznajemy życie Mozarta, który na różne sposoby był z nimi związany. Każda z córek odgrywa inną rolę w życiu kompozytora. Słynne wieczorki muzyczne ukazują jak bardzo muzyka była sposobem na życie tych ludzi - źródłem zarobku, ale też radości i głębokich przeżyć. Sporo realiów epoki, zwłaszcza klasy średniej i mieszczaństwa. Ciekawy obraz miejsca kobiety i artystki w tym społeczeństwie, związane z tym próby usamodzielnienia się od mężczyzn. Plany matrymonialne matki to cała epopeja. Spomiędzy codziennych wydarzeń i zwyczajnej walki o byt wyłania się obraz genialnego, wrażliwego kompozytora. Obserwacje sióstr Weber znalazły swoje odbicie w muzyce Mozarta i wielu postaciach w jego operach. Przepiękna powieść. Podobnie jak w przypadku powieści, której bohaterem był Michał Anioł, ta też zachęciła mnie do poszukiwań innych książek na temat Mozarta.
Gosia - awatar Gosia
oceniła na88 lat temu
Casanova Arthur Japin
Casanova
Arthur Japin
Tytuł mylący. Moim zdaniem powinien być "Lucia", bo o Casanovie jest co prawda trochę, ale są to głównie wspomnienia tejże kobiety w formie epistolarnej. Tytułowa Lucia ma czternaście lat kiedy poznaje szesnastoletniego kanonika Giacomo Casanovę w majątku Pasiano. Właścicielka majątku wydaje ogromne przyjęcie z okazji ślubu swojej córki. Lucia jest córką kucharki, dorasta ona w przyjaznej i sielskiej atmosferze ogromnej posiadłości. Otoczona jest miłością rodziny, opieką hrabiny właścicielki majątku i pięknem przyrody. Hrabina Montereale traktuje Lucię jak swoją córkę. Jej biologiczna córka mieszka poza majątkiem z mężem hrabiny. Wynajmuje ona nawet nauczyciela, pana De Pompignac żeby zapewnił dziewczynie wykształcenie i ogładę potrzebną w towarzystwie. Lucia i Giacomo zakochują się w sobie i postanawiają wziąć ślub jak tylko Giacomo powróci do majątku Pasiano, a ma to nastąpić mniej więcej po roku po sfinalizowaniu ważnych dla niego spraw w Wenecji. W życie młodych ludzi ingeruje jednak okrutny los. Co takiego się wydarzyło, nie zdradzę żeby nie psuć nikomu przyjemności z lektury. Niemniej jednak wszystkie plany rozsypują się jak domek z kart. Lucia uważa, że to właśnie przez nią Giacomo stał się słynnym uwodzicielem, który traktuje kobiety instrumentalnie i przedmiotowo. Jest również oszustem, który wykorzystuje przede wszystkim kobiety, ale nie tylko dla uzyskania korzyści materialnych. W swoich poczynaniach jest bezwzględny, czasami wręcz okrutny. Lucia ma nadzieję, że spotkanie po latach i wyjaśnienie niektórych spraw pozwoli wymazać wszystkie winy i sprawi, że słynny Casanova zazna spokoju, wiedząc co się naprawdę wydarzyło wtedy w Pasiano. Lucia przez te wszystkie lata popada w coraz większą nędzę i stacza się na samo dno drabiny społecznej. Jej życie staje się koszmarem. Wspomniałam na początku, że powieść ma formę listu. Gdy dowiedziałam się pod sam koniec kto jest adresatem tego listu, to przyznam, że ogarnęło mnie pewne zniesmaczenie. Nie zdradzę tutaj oczywiście szczegółów. Ogólnie jest to lektura lekka, płytka, ale w sumie ciekawa. Autor skorzystał z licznych źródeł historycznych oddając atmosferę Europy w XVIII wieku. Sięgnął też do pamiętników Casanovy. Nie jest to literatura ambitna, co w tym przypadku jest zaletą. Ot można sobie w miarę szybko, z przyjemnością i zainteresowaniem przeczytać i w miarę szybko zapomnieć.
Gosia_7 - awatar Gosia_7
Niedzielna cisza Gina B. Nahai
Niedzielna cisza
Gina B. Nahai
Chrześcijaństwo w wydaniu amerykańskim. Na podstawie opisu wydaje się, że ta książka to romans. Nic bardziej mylnego. Romans to tylko wątek poboczny. Najważniejszy jest tu opis wielu okoliczności, które mu towarzyszą. Główne postacie dramatu to Profesor, jego egzotyczna żona Blue - domniemana morderczyni kaznodziei Małego Sama - ojca Adama, który wdaje się w romans z żoną Profesora - Blue. Skomplikowane koło, które się zamyka. Każdy poszukuje prawdy i stara się dociec motywów postępowania swego i innych uczestników dramatu. Gina B. Nahai to bardzo ciekawa pisarka. Urodzona w Teheranie, wykształcona w Szwajcarii i USA, gdzie obecnie mieszka. Poliglotka z wielokulturowym wychowaniem i światopoglądem. Tę różnorodność i egzotykę czuć w tej powieści. Amerykański sposób na wiarę to rzecz zupełnie odmienna kulturowo i światopoglądowo od naszej - europejskiej. Tego fenomenu chyba nie da się wytłumaczyć ani zrozumieć. Łączenie wyznania wiary z odpornością na jad węży i piciem trucizny to chyba nie dla ludzi Europy. Dość cienka książka, która ma w sobie taką odmienność, że autorkę zapamiętam w nadziei na przyszłą lekturę. Trochę psychologii, sporo wiadomości o życiu amerykańskiej górniczej biedoty w rejonie Appalachów, bardzo ciekawie opowiedziana historia Blue pochodzącej z Kurdystanu. Choć wydaje się, że to spora rozbieżność tematyczna, to wszystkie wątki są fajnie splecione. O amerykańskiej religijności już pisałam. Cóż dodać. Polecam choćby ze względu na jej odmienność.
Gosia - awatar Gosia
oceniła na76 lat temu
Gra o wszystko Julian Lees
Gra o wszystko
Julian Lees
Akcja powieści osadzona jest w pierwszej połowie XX wieku portugalska kolonia Makao rozgrywa się w 1928 roku. Poznajemy trzydziestoletnią kobietę Nadię Szaszkową, która pomaga swojemu wujowi prowadzić sklep z tytoniem. Kobieta nie zamierza się przejmować prośbami matki, która chce by jej córka znalazła partnera i żeby został jej mężem. Zwłaszcza, że Nadię żaden z tych kandydatów wcale nie wzbudza w niej jakiś żywszych uczuć. Jest ona samodzielną, niezależną, bystrą samotniczką żyjącą samotnie kobietę dręczą, bardzo nękają dawne wspomnienia tragedii. Będąc dzieckiem przeżyła bardzo tą tragedię w swoim dzieciństwie, gdzie mieszkała w Rosji. Lecz już któregoś dnia poznaje przystojnego, tajemniczego Szkota Iana Sutherlanda, niespodzianie pojawia się w życiu Nadii jest bardzo zainteresowany nią, między nimi rodzi się prawdziwe, głębokie uczucie. Mężczyzna to oficjalnie jest pracownikiem konsulatu brytyjskiego bardzo podoba się mu Nadia pod wrażeniem jest urody kobiety i Nadii zakochuje się w niej. Bardzo trafiona książka zdecydowanie moje klimaty, saga rodzinna to pełna jest niespodziewanych, zwrotów akcji, dobra fabuła, dramatyczne, bolesne wydarzenia ukazane są w książce. Historia życiowa, wzruszająca, prawdziwa o miłości poświęceniu, wielkiej odwadze,walce z przeciwnościami losu. Zainteresowała mnie ta książka, wciągnęła bardzo,,,zaskakująca,dobra i świetna książka.
Justyś - awatar Justyś

Cytaty z książki Narodziny Wenus