Najnowsze artykuły
ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać1
ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać10

- Dacii
- 1969-01-01
- 1969-01-01
- Danuta Bieńkowska
Monografia popularnonaukowa, która ujmuje starożytne dzieje Rumunii i jej mieszkańców w oparciu o źródła starożytnych autorów i archeologię.
Kup Dakowie w ulubionej księgarnii
- RODOWODY CYWILIZACJI 2
- Ceram 1
- Starożytnośc 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dakowie
Książka już dość przestarzała, ale potrzebna. Skonfrontowano się z wnioskami innych badaczy, wprowadzono własne. Napisana ładnym językiem. Mnóstwo danych archeologicznych. Pomimo przestarzałych niektórych informacji, książkę polecam, jako dobre podstawowe źródło o dakach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z cięższych pozycji jakie udało mi się przeczytać. Nie mniej jednak książka wyczerpuje do maksimum tematy pochodzenia, kultury, numizmatyki, architektury, duchowości i polityki Dako-Getów. Skarbnica wiedzy dla miłośnika historii starożytnej. Proponuję jednak posiłkować się mapą przy czytaniu, bo używanie starożytnych (teraźniejszych również) nazw miejscowości czy krain geograficznych to dla autora chleb powszedni trafiający się nam na praktycznie każdej stronie. Wysoka ocena ze względu na sporą ilość informacji, których przedtem nie wiedziałem.
Jedna z cięższych pozycji jakie udało mi się przeczytać. Nie mniej jednak książka wyczerpuje do maksimum tematy pochodzenia, kultury, numizmatyki, architektury, duchowości i polityki Dako-Getów. Skarbnica wiedzy dla miłośnika historii starożytnej. Proponuję jednak posiłkować się mapą przy czytaniu, bo używanie starożytnych (teraźniejszych również) nazw miejscowości czy...