Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać436
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać8
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać16

- The Diary of Samuel Pepys
- 1978-01-01
- 1952-01-01
- Maria Dąbrowska
Książka jest pamiętnikiem Samuela Pepysa, najpierw sekretarza pana Montagu a potem znacznego urzędnika w Urzędzie Marynarki. Dzięki Dziennikom można zobaczyć Anglię w XVII w. i prawie pożyć jej życiem. Sam Samuel to nieprzeciętna osobowość. Jego życie świadczy, że talenty, fantazja i praca mogą zaprowadzić nawet tam gdzie on sam się nie spodziewał.
Kup Dziennik Samuela Pepysa. Tom 2 w ulubionej księgarnii
Oceny książki Dziennik Samuela Pepysa. Tom 2
205 użytkowników ma tytuł Dziennik Samuela Pepysa. Tom 2 na półkach głównych- Chcę przeczytać 157
- Literatura angielska 3
- Mam 3
- Historia 2
- Po angielsku 2
- Własne 1

Samuel Pepys
Angielski urzędnik państwowy, sekretarz Urzędu Marynarki oraz szef kancelarii Tajnej Rady Królewskiej. Sławę przyniosły mu pamiętniki pisane w latach 1660-1669.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dziennik Samuela Pepysa. Tom 2
Drugi gruby tom i nadal mi się podoba. Nawet bardziej. Pożar Londynu wydaje się ciekawszy niż epidemia. I refleksja, że przez 400 lat życie niewiele się zmieniło. Urzędnicy nadal są niedbali albo przekupni. A finanse państw stale na granicy katastrofy. Jedyny wielki postęp tu widoczny to długość życia. W książce pełno dzieci, które krótko po urodzeniu umierają.
Nie wiem tylko, czy jest to dobra lektura na lato. Samuel ciągle pracuje, czerpie zadowolenie z pracy, ciągle siedzi w biurze...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie wiem...
Kompendium wiedzy o kulturze, obyczajach i stylu życia w XVII-wiecznej Anglii, a przy tym po prostu niezwykle fascynująca i wciągająca lektura.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiejscami może być nużący, ale poza tym dobry i zaskakujący opis życia w XVII Anglii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPokazuje strach ówczesnych ludzi przed chorobami, dość swobodny stosunek do wierności małżeńskiej i takie zwykłe walki o pieniądze i wpływy (także z rodziną)
Bezcenne źródło wiedzy o XVII-wiecznej Anglii, a zwłaszcza o samym Londynie i okolicach. Relacja człowieka, którzy sam nie był arystokratą, ale dzięki przymiotom własnym oraz pewnym splotom okoliczności piastował wysokie państwowe urzędy. Czytanie tych pamiętników sprawiło mi wielką przyjemność, polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacja! Dziennik 16-wiecznego Londyńczyka, pisany bardzo niecodziennym stylem (czytałam oryginał, nie wiem jak tłumaczenie na polski, ale tłumacz musiał nieźle się napocić, jeśli chciał wiernie oddać styl),opisujący takie wydarzenia historyczne jak m.in. wielka zaraza w Londynie i wielki pożar Londynu. Jest to jednak pamiętnik, zatem pisany jest z perspektywy człowieka a nie historyka i jest niekiedy jest rozbrajająco zabawny - wojenne opisy mózgów lecących prosto w twarz jednego z "duke'ów", sytuacja, w której Pepys zauważywszy wielki pożar idzie go sobie pooglądać, a później dalej spać, zamiast uciekać, gdzie pieprz rośnie, albo momenty, w których szczerze opisuje, że wyszedł na zewnątrz, aby pochwalić się nowym garniturem lub wyraża obawę o woń swojego ciała... I to wszystko autentyk. Szkoda, że nie mam czasu dokończyć całego. Absolutnie polecam.
Rewelacja! Dziennik 16-wiecznego Londyńczyka, pisany bardzo niecodziennym stylem (czytałam oryginał, nie wiem jak tłumaczenie na polski, ale tłumacz musiał nieźle się napocić, jeśli chciał wiernie oddać styl),opisujący takie wydarzenia historyczne jak m.in. wielka zaraza w Londynie i wielki pożar Londynu. Jest to jednak pamiętnik, zatem pisany jest z perspektywy człowieka...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Obiadowałem w towarzystwie damy mego serca, strojnej w piękne żałobne szaty po bracie, który zmarł wczoraj na plamistą gorączkę." :)! Styl Samuela nie ma sobie równych. Dodam, że miał piękną żonę, jak sam wspominał. Lubił korzystać z życia. Zjeść, wypić, w ogóle uciechy nie były mu obce, ale i praca zajmowała go a zwłaszcza jego awans społeczny. Z kim przestawać, komu się pokłonić, jak napisać ustawę. Zdumiewa, że taka postać w ogóle istniała i na wszystko miała czas. Teatr, literatura, muzyka, praca, szereg rozrywek. W dodatku był osobą modną - "kupiłem piękny płaszcz kamlotowy, proszę Boga by mi pozwolił zapłacić zań". Jakoś czuję, że go rozumiem. Wersja angielska jest niewątpliwie obszerniejsza, ale polska przetłumaczona przez Marię Dąbrowską ma swoje smaczki. Lubię do niej wracać.
"Obiadowałem w towarzystwie damy mego serca, strojnej w piękne żałobne szaty po bracie, który zmarł wczoraj na plamistą gorączkę." :)! Styl Samuela nie ma sobie równych. Dodam, że miał piękną żonę, jak sam wspominał. Lubił korzystać z życia. Zjeść, wypić, w ogóle uciechy nie były mu obce, ale i praca zajmowała go a zwłaszcza jego awans społeczny. Z kim przestawać, komu się...