Z zimną krwią

Okładka książki Z zimną krwią autora Jonathan Kellerman, 8324113886
Okładka książki Z zimną krwią
Jonathan Kellerman Wydawnictwo: Amber Cykl: Alex Delaware (tom 17) Seria: Srebrna Seria kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Alex Delaware (tom 17)
Srebrna Seria
A cold heart
2003-01-01
2003-01-01
Przemysław Bieliński

Kup Z zimną krwią w ulubionej księgarnii

Oceny książki Z zimną krwią

OPINIE i DYSKUSJE o książce Z zimną krwią

Okolice Los Angeles, Hollywood, Santa Monica itd. Ktoś zabija artystów z różnych dziedzin sztuki, którzy lada moment osiągnąć mogą szczyt kariery, sławę, sukces, a zaczyna się od brutalnego zabójstwa muzyka bluesowego, nazywanego Baby Boy.

Bohaterem powieści, jak to często u Kellermana, jest doktor psychologii, Alex Delaware i jego przyjaciel z policji, detektyw Milo Sturgis. W „Z zimną krwią” pojawia się też wyjątkowo wielu bohaterów drugoplanowych – partner Sturgisa, doktor Silverman, policjantka Petra (bohaterka na poziomie prawie Alexa Delaware),była i obecna miłość doktora Delaware, nowy partner Petry, były wojskowy.
W książce zaprezentował autor śledztwo i jest to opowieść bardzo, bardzo rozbudowana i wielowątkowa, wypełniona setkami drobnych działań, mozolnym odkrywanie prawdy. Te wszystkie niewielkie elementy układanki mogłyby być nużące, ale świetny warsztat pisarski autora, znakomicie sobie z tym natłokiem radzi.

Niektórym czytelnikom może w tej książce brakować huraganowej akcji, pościgów, strzelanin; nie jest to powieść porywająca, że tak to nazwę. Największym plusem jest warsztat pisarski, a nie dynamiczna akcja, której prawie nie ma.

Po śmierci gitarzysty Alex Delware zaczyna podejrzewać, że to dzieło seryjnego zabójcy, który na cel wziął artystów. Ciekawa. Polecam.

Zaczęłam, ale potem ciężko było ciągnąć. Dopiero gdzieś w połowie, chyba mnie faktycznie wciągnęło. Zagadkowe morderstwa artystów, poszlak prawie żadnych, więc kto jest zabójcą? Nie spodziewałam się tego zakończenia. Też chyba trochę brakowało mi Alexa, dość sporo czasu było poświęcone Petrze, ale to też z przyczyn prowadzenia śledztwa. Szkoda związku z Robin, mam nadzieję, że do siebie wrócą.

417 użytkowników ma tytuł Z zimną krwią na półkach głównych
53 użytkowników ma tytuł Z zimną krwią na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Z zimną krwią

Jonathan Kellerman
Jonathan Kellerman
Jeden z najsławniejszych na świecie twórców thrillerów psychologicznych. Jeden z najpopularniejszych pisarzy świata, laureat nagród Edgara Allana Poe i Anthony Award, zasłynął przetłumaczonymi na 24 języki i sprzedanymi w ponad 37 000 000 egzemplarzy wstrząsającymi thrillerami psychologicznymi z tym samym bohaterem, psychologiem dziecięcym Aleksem Delaware, m.in.: Oczy do wynajęcia, W obronie własnej, Doktor Śmierć, Ciało i krew, Album morderstw, Z zimną krwią, Terapia, Pokrętny umysł, Klub spiskowców, Unik i Nad krawędzią. Taki sam sukces odniosła powieść napisana wspólnie z żoną Faye napisał Podwójne zabójstwo i Miasta zbrodni. Wykorzystując naukową wiedzę o ludzkiej psychice, Kellerman - psycholog i profesor pediatrii, a zarazem niezwykle utalentowany pisarz - stworzył wiele fascynujących postaci literackich, zaliczanych do najciekawszych we współczesnej prozie amerykańskiej.

Okładka książki Ostrzeżenie James Patterson, Howard Roughan
Ostrzeżenie James Patterson, Howard Roughan
Okładka książki Thriller. Antologia opowiadań sensacyjnych mistrzów gatunku Ted Bell, Steve Berry, Grant Blackwood, Lee Child, Lincoln Child, Michael Collins, David Dun, Heather Graham, James Grippando, Denise Hamilton, Raelynn Hillhouse, Gregg Hurwitz, Alex Kava, Joseph Andrew Konrath, John Lescroart, Robert Liparulo, David Liss, Eric van Lustbader, Gayle Lynds, Chris Mooney, David Morrell, Katherine Neville, Daniel Palmer, Michael Palmer, James Patterson, Douglas Preston, Christopher Reich, Christopher Rice, James Rollins, M. J. Rose, James Siegel, Brad Thor, M. Diane Vogt, F. Paul Wilson

Cytaty z książki Z zimną krwią

Jonathan Kellerman Z zimną krwią Zobacz więcej