Najnowsze artykuły
ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać1
ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać10
Artykuły„Kawa z Mistrzem Zbrodni” – wygraj spotkanie z Wojciechem Chmielarzem z okazji Światowego Dnia Książki
LubimyCzytać18
Artykuły"Przejścia. Którędy do miłości" Natalii de Barbaro. Mamy dla Was 40 egzemplarzy książki!
LubimyCzytać3
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Machina miłości czystej i wszetecznej

- Nike
- The Sacred and Profane Love Machine
- 1981-01-01
- 1981-01-01
- 2011-07-31
- 8307001978
- Wiesława Schaitterowa
"Machina miłości czystej i wszetecznej" pokazuje zawiły trójkąt małżeński, dramaty namiętności bohaterów, ich skomplikowane uczucia i postawy wobec najbliższych i otaczającego świata. W książce tej, podobnie jak w całej twórczości Iris Murdoch, tło psychologiczno-obyczajowe pogłębione jest nurtem filozoficznym, a nie brak też w niej akcentów satyrycznych.
Kup Machina miłości czystej i wszetecznej w ulubionej księgarnii
Oceny książki Machina miłości czystej i wszetecznej
230 użytkowników ma tytuł Machina miłości czystej i wszetecznej na półkach głównych- Chcę przeczytać 135
- Seria Nike 2
- Nike 2
- Literatura angielska 1
- Proza 1
- Obyczajowe 1
Tagi i tematy do książki Machina miłości czystej i wszetecznej

Iris Murdoch
IRIS MURDOCH (1919-1999) Jej matka była Irlandką, a ojciec Anglikiem. Iris urodziła się w Dublinie. Studiowała historię klasyczną i filozofię. W czasie wojny była aktywną komunistką, jednak rozczarowana opuściła szeregi towarzyszy. Po wojnie zajęła się filozofią. Studiowała pod kierunkiem Wittgensteina. Od 1948 roku wykładała na Oxfordzie. Pisanie na dobre zaczęła na początku lat 50. Napisała 26 powieści i jeśli pytano ją o to kiedy wyda kolejną powieść, zwykła odpowiadać, że za pół godziny. Ostatnią powieść napisała w wieku 76 lat. Jej dzieła wystawiano w teatrach. Jednak Iris Murdoch pisała nie tylko powieści. Ma na koncie wiele prac filozoficznych, prac dotyczących teorii powieści, libretta oper, poezję. Iris Murdoch mawiała, że głównym celem jej twórczości jest ukazanie osobliwości ludzkiego istnienia. Była kobietą zakochaną w języku. W 1987 roku jej liberalnych przyjaciół zelektryzowała informacja, że Iris otrzymała zaszczytny tytuł Damy Imperium Brytyjskiego". Jeśli chodzi o nagrody nie zdobyła ich wiele. Jej "The Sacred and Profane Love Machine" uhonorowano nagrodą Whitbread Prize, a "The Sea, the Sea" Booker Prize. Ulubieni literaci Iris to Szekspir, James Tołstoj, Eliot, Dickens, Dostojewski, Kafka, Proust. Ulubione książki - "Władca pierścieni" i "Alicja w krainie czarów". Podczas wystąpienia telewizyjnego w połowie lat 90. Iris zapomniała po co tam przyszła. Diagnoza była okrutna. Wykryto u niej chorobą Alzheimera. Chorobę, która objawia się objawia się otępieniem. Iris przestała interesować się otoczeniem, traciła pamięć, poczucie czasu i miejsca. Mówiła o sobie "czuję jakbym odpływała w ciemność". Iris Murdoch zmarła 8 lutego 1999 roku w Oxfordzie. W sierpniu 1999 roku prof. Bayley ogłosił, że rozmawiał z żoną przed jej śmiercią i zgodnie z jej wolą jej mózg przeznaczony będzie na badania nad Alzheimerem.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Machina miłości czystej i wszetecznej
Kolejna książka Iris Murdoch, która mnie zachwyciła. Znowu było o miłości, namiętności i zdradzie. Bardzo wciągające.
"Silną wzajemną miłość zmysłową, która oprócz ciała angażuje wszystkie najbardziej subtelne erotyczne strefy naszego ducha, która odsłania, a może nawet, ex nihilo, stwarza ducha jako seks, rzadko się spotyka na tym nędznym ziemskim padole."
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Wcale się nie uważał za kłamcę. Był człowiekiem dwóch prawd, gdyż oba życia miały dla niego wartość i były prawdziwe."
Och, jak strasznie irytowała mnie ta ksiązka! Jak bardzo wkurzali bohaterowie!
Czytałam przejęta, z wypiekami na twarzy, głównie jednak z poczuciem, że to sie nie miało prawa zdarzyć, że ludzie tak nie myślą, że trójkąty, owszem, są powszechne we współczesnym świecie, więc pewnie były także kilkadziesiat lat temu, ale na litość boską nie tak!
I nawet nie wiem, kto mnie wkurzał najbardziej - przerażająco egoistyczny mężczyna, czy beznadziejnie głupia, infantylna kobieta.
Och, jak strasznie irytowała mnie ta ksiązka! Jak bardzo wkurzali bohaterowie!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest cała poindeksowana - tyle w niej myśli, które wydały mi się tak absurdalne, że musiałam je sobie zaznaczyć, żeby mieć dowód, że nic mi się nie przywidziało.
To jedna z tych książek, które trawią podczas czytania. Mnie. Złożona mozaika przeżyć wewnętrznych bohaterów była rzeczywiście informatywna, postacie gorące, istniejące, ale do cna rozsierdzające. Nie było nikogo, komu by się kibicowało; więcej, te rozległe opisy emocji i uczuć - może na początku atrakcyjne - zaczynały nużyć i drażnić, a co gorsza spowalniać całą akcję. Przez cały czas zastanawiałam się, czy autorka polegała na autopsyjnych wydarzeniach.
...jakkolwiek niefinezyjnie - wyć się chciało. Z zażenowania. "Babo, typie, ludzie - ogarnijcie się".
"Dobra", bo rozcapierzająca, nawet jeśli to trochę nieprzyjemne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa ksiazka, przy ktorej na pewno nie da sie nudzic. W pewnych momentach nastepne strony szczeze mnie zaskoczyly. Autor moim zdaniem chcial wzbudzic wewnetrzna dyskucje w czytelniku co do podtswowych wartosci...rodzina, przyjazn czy wartosci moralne! Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tozdecydowanie warta każdej minuty
zdecydowanie warta każdej minuty