Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać437
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać8
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać16
LubimyCzytać13
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Jutro niedziela i inne opowiadania

- literatura dziecięca
- 1995-07-14
- 1995-07-14
"Teraz posłyszeli oboje, że ktoś za nimi idzie. Odwrócili się. To szedł ojciec Zoi. Kiedy zrównał się z nimi, Zoja nagle chwyciła go za rękę.
- Tatusiu - powiedziała głosem, który się załamał ze wzruszenia. - Tatusiu, to jest mój przyjaciel.
Ojciec gwałtownym ruchem przygarnął dziewczynkę do siebie.
- A jutro jest niedziela! - wykrzyknął Jerzy radośnie."
Kup Jutro niedziela i inne opowiadania w ulubionej księgarnii
Oceny książki Jutro niedziela i inne opowiadania
67 użytkowników ma tytuł Jutro niedziela i inne opowiadania na półkach głównych- Przeczytane 39
- Literatura polska 2
- Posiadam 📚 1
- Dla starszaka 1
- Może kiedyś 🐡 1
- ☆ Dziecięcy świat 🧸 1
- W starym domu 1
- Biblioteczka_Rodziców 1
Tagi i tematy do książki Jutro niedziela i inne opowiadania

Zofia Żurakowska
Pisarka, prozaiczka, autorka książek dla dzieci i młodzieży.
Jej rodzicami byli Witold Duszyński i Stanisława z Salisów. W 1917 podczas imprezy dobroczynnej w Żytomierzu Zofia poznała Czesława Żurakowskiego, a jesienią tego samego roku wyszła za niego za mąż. W kilka miesięcy później Żurakowski, instruktor ochotniczych oddziałów wojska polskiego, zginął w potyczce pod Niemirowem, rodzina pisarki zaś przeniosła się do Warszawy. W 1919 mimo złego stanu zdrowia Zofia zgłosiła się do szpitala polowego we Lwowie jako sanitariuszka, w tym samym roku poważnie zachorowała na gruźlicę. Kolejne lata życia upływały jej w sanatoriach w Davos, Nervi, w Zakopanem. W czasie kolejnych kuracji zaczęła pisać. W 1925 opublikowała autobiograficzną powieść "Skarby", w której opisała rodziny dwór i lata dzieciństwa. W 1927 pojawiła się druga część autobiografii "Pożegnanie domu". Do końca życia pracowała nad ostatnim tomem autobiograficznej trylogii "Nieporozumienie", pozostał on jednak w notatkach i szkicach, które uległy zniszczeniu w czasie II wojny światowej w pożarze warszawskiego mieszkania pisarki.
W 1928 w konkursie "Wiadomości Literackich" Zofia Żurakowska otrzymała II nagrodę za opowiadanie "Buty"; miał być to poczatek jej twórczości literackiej dla dorosłych.W 1931 za twórczość dla młodzieży otrzymała nagrodę Ministerstwa Wyznań Religijnych i Oświecenia Publicznego. Opublikowane powieści stanowiły kanon lektur dla gimnazjalistów w II Rzeczpospolitej. Decyzją władz PRL znalazły się "w wykazie książek podlegających niezwłocznemu wycofaniu". Książki pisarki ponownie zostały wydane dopiero po 1989, wcześniej w drugim obiegu ukazała się "Pożoga".
W maju 1931 pisarka została przewieziona na dalszą kurację do Rabki. Krótko po przyjeździe zmarła w Rabce, gdzie została pochowana na Starym Cmentarzu przy ulicy Orkana. Grób zachował się do dziś. Wspomnienie pośmiertne o pisarce w "Wiadomościach Literackich" w 1931 wyszło spod pióra Marii Dąbrowskiej.
Twórczość:
Skarby (1925),ponownie wydane w 1994
Pożegnanie domu (1927),Pójdziemy w świat (1928),Fetysz (1930),Roman i dziewiętnastu (1930)
Jutro niedziela i inne opowiadania (1935): wydane pośmiertnie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jutro niedziela i inne opowiadania
Owe opowiadania zasługują na znacznie większy rozgłos, nie tylko wśród dzieci. Posiadam tę książkę od najmłodszych lat, lecz sięgnęłam po nią dopiero po ukończeniu liceum. Zaskoczyła mnie swoją mądrością i wartościami, o których nie można zapominać. Warto dać szansę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowiadania dla dzieci. Mądre, zabawne i sprzed wojny. Dobrze, że się czyta o świecie widzianym oczami dzieci. Książka niesie niejedno przesłanie, a mimo to można się pośmiać. Cztery rozdziały (a każdy inny) opowiadają o relacji dzieci z rówieśnikami i dorosłymi. Wskazują ich problemy, rozterki i radości. A dla czytelnika są świadectwem na istnienie świata, którego już nie ma.
Bardzo polecam...
Opowiadania dla dzieci. Mądre, zabawne i sprzed wojny. Dobrze, że się czyta o świecie widzianym oczami dzieci. Książka niesie niejedno przesłanie, a mimo to można się pośmiać. Cztery rozdziały (a każdy inny) opowiadają o relacji dzieci z rówieśnikami i dorosłymi. Wskazują ich problemy, rozterki i radości. A dla czytelnika są świadectwem na istnienie świata, którego już nie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo ciekawe teksty z przekazem dla dzieci.
To ciekawe teksty z przekazem dla dzieci.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPerełka literacka. Proste, nieudziwnione, niezmanierowane opowiadania podejmujące ważkie tematy. Ale radzę koniecznie postarać się o starą edycję Naszej Księgarni; wydanie Siedmioroga okładkę ma straszną, a w środku też nie lepiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to(w polu "skończyłem czytać" wstawiam rok, gdy przeczytałam to po raz pierwszy, ale wielokrotnie wracałam do tych opowiadań)