Okładka książki Sezon autora Rafał Wojaczek,
1969-01-01

Kup Sezon w ulubionej księgarnii

Oceny książki Sezon

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sezon

To mój ulubiony tomik poezji Wojaczka. Polecam głównie wielbicielom twórczości mrocznej, turpistycznej, pełnej dobitnych i plastycznych opisów. Da się wyczuć inspirację takimi artystami jak Baudelaire lub Rimbaud, co zdecydowanie oceniam na plus.

Jest poręcz

Żyć nie ma

Tylko drzewa się ruszają
niepospolite ruszenie drzew

rodzą...

Wojaczek jest geniusz. Pięć lat temu czytałem go w pośpiechu (zresztą: co ja wiedziałem o życiu pięć lat temu?!) i oburzeniu o cały ten jego turpizm. Od tamtego czasu powracam jednak dość często. W końcu powróciłem w całości. On ma tu takie przebłyski, że słów mi brakuje. Trzeba było dać w łeb samemu sobie sprzed lat pięciu i ocenę poprawić.

288 użytkowników ma tytuł Sezon na półkach głównych
49 użytkowników ma tytuł Sezon na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Sezon

Okładka książki Paweł Althamer, Artur Żmijewski. Pieśń ostateczna Anna Achmatowa, Krzysztof Kamil Baczyński, Jean-Marie Benjamin, Tadeusz Borowski, Władysław Broniewski, Andrzej Bursa, Paul Celan, Edward Field, Stanisław Grochowiak, Kazimiera Iłłakowiczówna, Xu Jun, Konstandinos Kawafis, Bożena Keff, Adam Mazur, Adam Mickiewicz, Czesław Miłosz, Oskar Miłosz, Tadeusz Nowak, Papusza, Maria Anna Potocka, Edward Stachura, Teresa Truszkowska, Rafał Wojaczek
Okładka książki Awangarda jest rewolucyjna albo nie ma jej wcale Marek Krystian Emanuel Baczewski, Miron Białoszewski, Bartek Biedrzycki, Zbigniew Bieńkowski, Marianna Bocian, Roman Bromboszcz, Jan Brzękowski, Stanisław Czycz, Tytus Czyżewski, Cezary Domarus, Stefan Flukowski, Darek Foks, Konrad Góra, Jerzy Górzański, Bruno Jasieński, Tymoteusz Karpowicz, Julian Kornhauser, Kuba Kozioł, Ryszard Krynicki, Jalu Kurek, Krystyna Miłobędzka, Stanisław Młodożeniec, Joanna Orska, Tadeusz Peiper, Julian Przyboś, Tadeusz Różewicz, Marcin Sendecki, Andrzej Sosnowski, Anatol Stern, Stanisław Swen-Czachorowski, Debora Vogel, Aleksander Wat, Adam Ważyk, Adam Wiedemann, Witold Wirpsza, Rafał Wojaczek, Bohdan Zadura
Okładka książki Znowu pragnę ciemnej miłości Justyna Bargielska, Miłosz Biedrzycki, Julia Fiedorczuk, Roman Honet, Genowefa Jakubowska-Fijałkowska, Joanna Lech, Jakobe Mansztajn, Joanna Oparek, Maria Pawlikowska-Jasnorzewska, Marta Podgórnik, Jacek Podsiadło, Halina Poświatowska, Tadeusz Różewicz, Tomasz Różycki, Marcin Świetlicki, Anna Świrszczyńska, Rafał Wojaczek, Agnieszka Wolny-Hamkało

Cytaty z książki Sezon